Τυχερό Έβρου: Καλή χρονιά για την κάνναβη



Τις καλλιέργειες κάνναβης και τις φυτείες πεπονιού στο Τυχερό επισκέφτηκε η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Ελένη Τσαλίκη, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός με την «ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝΣΕΠ» και τη ΔΑΟΚ Έβρου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν παρατηρήσεις επί των καλλιεργειών, αλλά και των πειραματικών χωραφιών που διαθέτει ο ΕΛΓΟ στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η συνεργασία θα επεκταθεί και σε άλλες καλλιέργειες.

Εν τω μεταξύ, οι παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης, με την αρωγή της ΔΑΟΚ, βελτιώνουν κάθε χρόνο τις καλλιεργητικές πρακτικές, γνωρίζοντας όλο και καλύτερα τις ιδιότητες του φυτού. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία σχέση με τις ψυχοτρόπες ουσίες, η ιδιαίτερη οσμή της βιομηχανικής κάνναβης έλκει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και τις μέλισσες. «Πάνω σε ένα φυτό βλέπω δέκα μέλισσες. Ο ανθός της ίσως τις έλκει περισσότερο από όλα τα φυτά», εξηγεί στην «ΥΧ» ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Έβρου, Βαγγέλης Δέδογλου. Εντοπίζοντας την αγάπη που τρέφουν οι μέλισσες για την κάνναβη, έβαλαν δοκιμαστικά μια κυψέλη, για να διαπιστώσουν εάν το κανναβόμελο περιέχει CBD.

Η έκταση που της αναλογεί

Η «ήμερη» κάνναβη έδειξε ότι ευδοκιμεί στα καλιούχα εδάφη του Έβρου, που ευνοούν και την παραγωγή λαδιού. Δέκα παραγωγοί καλλιέργησαν φέτος (τρίτη χρονιά καλλιέργειας), σε περίπου 60 στρέμματα, τρεις ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης, συνεχίζοντας να δοκιμάζουν τις ποικιλίες, τις αποστάσεις φύτευσης, τις λιπάνσεις, τις τεχνικές μεθόδους καλλιέργειας και τις όποιες προσβολές από έντομα όπως είναι το πράσινο σκουλήκι, που αναμένεται να προκαλέσει σχετική μείωση στην παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Δέδογλου. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι παραγωγοί δεν ψεκάζουν, γιατί θέλουν να είναι φυσικό το λάδι που θα παραχθεί, καθώς η ΚΟΙΝΣΕΠ δημιούργησε το πρώτο ελληνικό λάδι κάνναβης. Επισημαίνει ότι η καλλιέργεια κάνναβης έχει μέλλον στον Έβρο, γιατί βρήκε τις κατάλληλες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες. «Η κάνναβη θα καταλάβει την έκταση που της αναλογεί» αναφέρει χαρακτηριστικά, και σημειώνει ότι χρειάζεται να γίνουν τα ελαιουργεία και οι κατάλληλες μεταποιητικές μονάδες, ώστε να προχωρήσει η καλλιέργεια. – http://www.ypaithros.gr





Related Posts