Σήμερα, οι αγρότες έχουν θερίσει ήδη τα 35 από τα 40 στρέμματα που σπάρθηκαν την άνοιξη και έχουν μπροστά τους ένα πεδίο οικονομικής δόξης λαμπρό, αφού η κάνναβη έχει 25.000 παράγωγα, άρα μεγάλο μερίδιο στην αγορά εντός και εκτός συνόρων.
Ο εκπρόσωπος της ΚοινΣεπ «Θεογένης» Σπύρος Δέδογλου, φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm, με αφορμή και την εκ νέου συζήτηση για την νομιμοποίηση της κάνναβης ξεκαθαρίζοντας το τοπίο σχετικά με το «απαγορευμένο» φυτό, το οποίο υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει μία σημαντική πηγή εσόδων και όχι φυσικά στη «μαύρη αγορά.
«Εμείς καλλιεργούμε την ήμερη κάνναβη από το φυτό της οποίας, είτε από το λάδι της παράγονται φαρμακευτικά σκευάσματα. Η άλλη κάνναβη που είναι υπό συζήτηση στην Βουλή είναι η ινδική κάνναβη που πάει αποκλειστικά για φαρμακευτική χρήση και πιστεύω ότι θα είναι με πολύ αυστηρούς όρους. Μιλάμε για περίφραξη τριών μέτρων, για προβολείς, για κάμερες κλπ – θα το δούμε όμως αυτό, είναι μια άλλη καλλιέργεια με διαφορετικούς κανόνες και όρους» ξεκαθαρίζει ο κος Δέδογλου, πριν περάσει στην περαιτέρω ανάλυση της καλλιέργειας που προωθεί ο «Θεογένης».
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, έχουν καλλιεργηθεί 40 στρέμματα κάνναβης στο Τυχερό της ποικιλίας «φινόλα» και από αυτά έχουν αλωνιστεί τα 35. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι οι καλλιεργητές προχωρούν «μαθαίνοντας» ή μαθαίνουν προχωρώντας καθώς έως τώρα δεν υπήρχαν πραγματικά δεδομένα για την καλλιέργεια της κάνναβης στην Ελλάδα, παρά μόνο στη βιβλιογραφία.
«Έχουμε τα πρώτα δεδομένα καταγεγραμμένα γιατί μέχρι στιγμής αυτά τα οποία γνωρίζαμε και μαθαίναμε ήταν από βιβλιογραφία που αφορούν άλλες χώρες και όχι την δική μας χώρα. Εδώ τώρα γίνεται μια προσπάθεια, κάνουμε εμείς και μια συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και ανταλλάσουμε πληροφορίες και με άλλες ομάδες που έχουν μπει σε αυτή την διαδικασία της καλλιέργειας σε άλλες περιοχές της χώρας, στην Εύβοια, την Αρκαδία και την Κρήτη. Η καλλιέργεια της κάνναβης αδειοδοτήθηκε στην Ελλάδα τον Φλεβάρη του 2016 άρα δεν θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερα δεδομένα”.
Όσο αφορά την ποικιλία -την φινόλα πάντοτε- γιατί κάθε ποικιλία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετική ανάπτυξη, “η ιταλική έχει ανάπτυξη στα 3,5 μέτρα οπότε εκεί περισσότερο δίνουμε βαρύτητα στο στέλεχος. Στην άλλη παίρνουμε τον καρπό και είδαμε φέτος πως κινείται είναι περίπου στα 100 κιλά ανά στρέμμα” εξηγεί ο κος Δέδογλου.
Η ΚοινΣεπ περιμένει ήδη την παραλαβή των φιαλιδίων με λάδι κάνναβης από τις καλλιέργειες της και αυτό θα είναι το πρώτο της παράγωγο που θα διαθέσει στην αγορά. Ήδη μάλιστα έχει συναφθεί συμφωνία με συγκεκριμένη εταιρία, η οποία θα απορροφήσει και την μεγαλύτερη ποσότητα του λαδιού: «Βγάλαμε το πρώτο λάδι το οποίο είναι σε μικρή ποσότητα γιατί την μεγαλύτερη ποσότητα συμφωνήσαμε και την δώσαμε σε μια εταιρεία με την οποία εάν όλα πάνε καλά θα συνεργαστούμε και του χρόνου με μεγαλύτερες ποσότητες.
Εμείς θα έχουμε γύρω στα 200 μπουκαλάκια -ελπίζω την Τρίτη να είναι εμφιαλωμένα- το λάδι είναι έτοιμο απλά περιμένει να μπει στα φιαλίδια των 250ml. Αυτό δεν μπαίνει στο φαγητό γιατί χάνει όλα τα συστατικά που έχει. Τρώγεται μόνο ωμό αλλά το παίρνουμε με ένα κουταλάκι ή μισό της σούπας. Είναι υπερτροφή, έχει ω3, λιπαρά, πρωτεΐνες, αμινοξέα, φώσφορο, παίρνουμε μικρές ποσότητες, όπως με όλα τα σούπερ food. Εμείς το έχουμε κοστολογήσει γύρω στα 15 ευρώ. Το δικό μας το λάδι συγκριτικά με κάποια ευρωπαϊκά -Ιταλία και Ισπανία- από τα οποία έχω πάρει εγώ και έχω δοκιμάσει είναι υψηλότερης ποιότητας και από αναλύσεις που έχουμε και αυτό οφείλεται στο ότι τα εδάφη μας είναι καλιούχα οπότε έχουμε πολύ καλό λάδι. Εμείς έχουμε 2.000 παραγγελίες και έχουμε 200 μπουκαλάκια οπότε δεν μας φτάνουν».
Στην ερώτηση για το πώς πήραν την απόφαση οι Εβρίτες αγρότες να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού, ο κος Δέδογλου απαντά: «Ξεκινήσαμε την καλλιέργεια γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης. Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη στρεβλώσεις που πρέπει να τις δούμε, οι αγρότες από μόνοι τους έχουν κάνει πολλές προσπάθειες κατά καιρούς να βρουν κάποιες καινούργιες καλλιέργειες εάν όμως δεν γίνει σε οργανωμένη βάση δεν γίνεται τίποτα. Οπότε εμείς επιχειρήσαμε και νομίζω ότι θα το πετύχουμε αυτό σε μια οργανωμένη βάση ούτως ώστε με περισσότερη σιγουριά και ασφάλεια οι παραγωγοί να μπουν σε αυτή την καλλιέργεια. Πάντα σε ο,τιδήποτε καινούργιο εισάγεται, υπάρχει επιφυλακτικότητα».