ΚοινΣΕπ «Μυρωδάτο» Ξάνθης: Περιμένοντας την αναγνώριση ΕΠΙΠ για το ταχίνι ολικής αλέσεως



Το 2017 πέντε άτομα από τα Άβδηρα πήραν την απόφαση να συστήσουν μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, δίνοντας αξία στις παραδοσιακές καλλιέργειες και συγκεκριμένα στο σουσάμι, που κάποτε η Θράκη παρήγαγε.

Μαζί με το σουσάμι, ξεκίνησαν και καλλιέργεια φυστικιού, η οποία όμως χρειαζόταν για τη συγκομιδή μεταφορά μηχανημάτων από τις Σέρρες, οπότε προς στιγμή το άφησαν στην άκρη, παίρνοντας το προϊόν φυστίκι από τις Σέρρες.

Έχουν δημιουργήσει 12 κωδικούς προϊόντων με ταχίνι ολικής άλεσης, το λευκό ταχίνι, το βιολογικό, αλλά και γεύσεις σοκολάτα και μέλι! Πάστες ξηρών καρπών, λιναρόσπορου, κολοκυθόσπορου, ηλιόσπορου, φυστικιού, φουντουκιού, αμυγδάλου. Παρασκευάζουν δε και εξαιρετικά αρτύματα, όπως ελαιολάδου-Βίστωνες- με κρόκο, με σκόρδο, με τρούφα, αλλά και βερυκοκκέλαιο ψυχρής έκθλιψης.

Έχουν ανοίξει ένα καλά στημένο δίκτυο διάθεσης των προϊόντων τους σε διάφορα σημεία αγοράς κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως και στην Θράκη σε καταστήματα, που βάζουν στα ράφια τους προϊόντα ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλων συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο υπεύθυνος της ΚΟΙΝΣΕΠ, Θόδωρος Μπεμπέκης, «οι προβολές στα ράφια των καταστημάτων αδειάζουν και ολοένα μας ζητάνε νέα προϊόντα… Προς το παρόν παραμένουμε σε αυτούς τους κωδικούς και ευελπιστούμε, πως η νέα γενιά και τα παιδιά μας θα ακολουθήσουν αυτή την ελπιδοφόρα πορεία που ξεκινήσαμε, κάποιοι παράλληλα με τις άλλες εργασίες μας», σημείωσε ο κ. Μπεμπέκης.

Επιπλέον πρόσθεσε, πως «η ΚΟΙΝΣΕΠ «Μυρωδάτο»-από το ομώνυμο χωριό της Ξάνθης στο Δήμο Αβδήρων- είναι η μοναδική, που έχει καταθέσει φάκελο σε ένα πρόγραμμα του Υφυπουργείου Εσωτερικών(Μακεδονίας-Θράκης) για αναγνώριση στο ταχίνι ολικής αλέσεως ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν –ΕΠΙΠ-. Η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί από πέρυσι και αναμένονται τα νέα τα ευχάριστα από την ΕΕ, η οποία και θα πάρει την τελική απόφαση. Εννοείται, πως μια τέτοια αναγνώριση και μια τέτοια δυνατή ταυτότητα θα προσδώσει φτερά για τις αγορές στο εσωτερικό, καθώς πάντα οι αναγνωρίσεις των προϊόντων ελκύουν ιδιαίτερα το αγοραστικό κοινό.»

Η ΚΟΙΝΣΕΠ, «Μυρωδάτο» λειτουργεί και ηλεκτρονικό κατάστημα.





Related Posts