Έτοιμο το κανναβέλαιο της Θεογένης Κοινσέπ



Μετά από χρόνια προσπαθειών, το πρώτο προϊόν από αυτό το τόσο παρεξηγημένο φυτό, είναι επιτέλους πραγματικότητα, μετά από αρκετές δεκαετίες: Λάδι κάνναβης, ψυχρής έκθλιψης από το Τυχερό του Έβρου.

«Η χαρά μας είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με την Θεογενης Κοιν.Σ.Επ από το 2016 που ξεκίνησαν την καλλιέργεια, ανταλλάσσοντας γνώσεις & πληροφορίες», αναφέρουν στο facebook οι καλλιεργητές.

Αυτό είναι το μπουκαλάκι με το πρώτο Ελληνικό λάδι ήμερης κάνναβης από τη “ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ένα λάδι εξαιρετικά παρθένο αφιλτράριστο. Μόλις ολοκληρωθεί η παραγωγή θα μπει και η ετικέτα μας. Στο πλαστικό μπουκαλάκι, φαίνεται μετά την ανακίνηση του, πόσο έντονο χρώμα έχει και πόση είναι η πυκνότητα του. Βεβαίως έχει ένα καταπληκτικό άρωμα και γεύση

Το πρώτο ελληνικό λάδι Κάνναβης μετά από χρόνια προσπαθειών δημιούργησε η «Θεογένης» Κοιν.Σ.Επ στο Τυχερό Έβρου, η οποία μάλιστα έχει κλείσει συμφωνία με μια εταιρεία προκειμένου να απορροφήσει την μεγαλύτερη ποσότητα. Μέσα στην βδομάδα αναμένεται να το διαθέσει
στην αγορά.

« Σαν Κοιν.Σ.Επ έχουμε κάνει μια προσπάθεια σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς για την καλλιέργεια της Κάνναβης. Η χρονιά που πέρασε θεωρούμε ότι ήταν μια πετυχημένη χρονιά για να αναπαράξουμε τον σπόρο της Κάνναβης και να κάνουμε το πρώτο σπορέλαιο Κάνναβης στην Ελλάδα,» είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της «Θεογένης» Σπύρος Δέδογλου, τονίζοντας πως « η διαφορά από τα υπόλοιπα λάδια είναι τεράστια. Πρόκειται για λάδι εξαιρετικά παρθένο αφιλτράριστο, είναι super Foods (υπερτροφή),δεν το χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, δεν πρέπει να ζεσταθεί γιατί χάνει τα στοιχεία τα οποία είναι ωφέλημα για την υγεία μας , το πίνουμε σε μικρές ποσότητες, ωμό.»

Ο κ. Δέδογλου χαρακτήρισε δύσκολο το εγχείρημα και εξήγησε: « Κάθε νέα προσπάθεια έχει τις δυσκολίες της. Χρειάστηκε να πείσουμε τους παραγωγούς να διαθέσουν κάποια χωράφια τα οποία στην ουσία είναι πειραματικά .Το 2016 βάλαμε οκτώ στρ με δυο παραγωγούς, τα οποία μπήκαν πολύ αργά (αρχές Ιουλίου) ,γνωρίστηκαν ουσιαστικά με το φυτό, ενώ την επόμενη χρονιά είχαμε οκτώ με δέκα παραγωγούς. Υπήρχε παρακολούθηση των φυτειών από τον γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας βγήκαν κάποια συμπεράσματα και καταφέραμε να έχουμε κάποια παραγωγή η οποία έχει την δυνατότητα να αυξηθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων και κάναμε το πρώτο ελληνικό λάδι κάνναβης το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση.»

«Είναι μια προσπάθεια η οποία μπορεί να έχει πολλά αποτελέσματα και τα πρώτα δείγματα είναι ήδη θετικά, ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον από τους παραγωγούς,» είπε ο κ. Δέδογλου ο οποίος εκτίμησε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει γίνει μια καταγραφή ,ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν συμφωνητικά με τους παραγωγούς.

Συντάκτης: Όλγα Ορφανίδου http://www.ert.gr





Related Posts