ΚοινΣΕπ Βουμελιταία: Μοχλός προώθησης τοπικών προϊόντων του Μαρτίνου



Εδώ και μερικά χρόνια, συγκεκριμένα από το 2015 έχει σημαντική δραστηριότητα. Μιλάμε για τη Βουμελιταία που είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στο Μαρτίνο στην πλευρά της Λοκρίδας του Νομού Φθιώτιδος.

Το όνομα προήλθε από την λέξη «Βουμελιταία» που κάποια στιγμή είχε δοθεί και στην ευρύτερη περιοχή λόγω συνεχούς του βουητού που προερχόταν από τις μέλισσες.

Στόχος της είναι να διασωθούν θέσεις εργασίας με την ενασχόληση με την ΚΟΙΝΣΕΠ και παράλληλα να προβληθούν – προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα.

Ο επισκέπτης του Μαρτίνου πρέπει απαραίτητα να επισκεφτεί τη Βουμελιταία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παρουσιάσει τα προϊόντα της και σε εκθέσεις που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές.

Από δημιουργική δράση και αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, αλλά και από σχέδια για το μέλλον χαρακτηρίζεται η μέχρι σήμερα δραστηριότητα του συνεταιρισμού από το Μαρτίνο. Για όλα αυτά, μας μίλησαν η πρόεδρός του Αγγελική Πατσοπούλου και τα μέλη του Μπέρδος Γιώργος, Μπώκος Χρήστος και Τσαμάτη Μαρία.

Πού βρίσκεται ο συνεταιρισμός;

Το Μαρτίνο βρίσκεται στην πλευρά της Λοκρίδας του Νομού Φθιώτιδος. Η κατοίκηση του ανθρώπου στην περιοχή σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Αθηνών στον αρχαιολογικό Άτλα του Αιγαίου ανάγεται στην 2η με 3η χιλιετία π.Χ με πλούσια παρουσία στην ιστορία μέχρι και σήμερα. Ένα από τα ονόματα της περιοχής ήταν και το «Βουμελιταία» ( = ο βομβός των μελισσών).

Πότε και γιατί ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός;

Το 2014 μια ομάδα κατοίκων του Μαρτίνου συμμετείχαμε σε ένα πρόγραμμα του Δήμου Λοκρών στα κέντρα Δια βίου μάθησης, με θέμα την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα .

Μας άγγιξε, γιατί εκεί καταλάβαμε ότι αυτό που είχαμε στην καρδιά και στο μυαλό μας ορίζεται σαν Κοινωνική Οικονομία.

Τελικά συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε την δυνατότητα να βοηθήσουμε τον άνεργο να ασχοληθεί με κάτι δημιουργικό, τον καταπιεσμένο και απελπισμένο άνθρωπο να βρει μια αγκαλιά, εκείνον που η κοινωνία έθεσε στο περιθώριο τον στηρίζουμε, ώστε να ενταχθεί σε μια ομάδα και μέσα από το δημιουργική απασχόληση να προσφέρει στο τόπο και τον εαυτό του προωθώντας τα προϊόντα του.

Ο στόχος επιτεύχθηκε όταν 22 μέλη δημιούργησαν τον πρώτο πυρήνα και τον Φεβρουάριο του 2015 πήραμε την έγκριση του Υπουργείου Εργασίας με αριθμό722. Το όνομα προήλθε από την λέξη «Βουμελιταία» που κάποια στιγμή είχε δωθεί και στην ευρύτερη περιοχή λόγω συνεχούς του βουητού που προερχόταν από τις μέλισσες.

Πώς λειτουργεί, πώς τον δέχτηκε η τοπική κοινωνία, πώς τον αντiμετωπίζουν οι θεσμοί και οι φορείς της περιοχής και με τί προϊόντα ασχολείται τώρα;

Η κεντρική ιδέα του Συνεταιρισμού ήταν η δημιουργία μιας κοινωνικής ομάδας που θα είχε ως αρχικό στόχο να βοηθήσει το σύνολο του μέσα από την δημιουργικότητα και την απασχόληση, να προσφέρει θέσεις εργασίας και να διαθέσει παράλληλα τοπικά Προϊόντα, τα οποία αν δεν συντηρηθούν επί του πρακτέου θα περάσουν στα βιβλία και θα χαθούν. Καταγράψαμε τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας και η ομάδα μας έπιασε δουλειά.

Τον Μάιο του 2015 συμμετείχαμε σε έκθεση στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με στόχο να προβάλλουμε τις δικές μας αγνές γεύσεις. Παρουσιάσαμε στην εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» τα υπέροχα τοπικά εδέσματα που ετοίμασαν τα μέλη μας.

Επίσης η συμβολή από τη Δημοτική Αρχή με τη βοήθεια του Μορφωτικού Συλλόγου και του Εμπορικού Συλλόγου ήταν καθοριστική , διότι μας παραχώρησε αναξιοποίητους χώρους οι οποίοι ανακαινίστηκαν για να στεγάσουν το περίπτερο όπου θα εκτίθενται και θα πωλούνται τα προϊόντα μας. Παράγουμε χυλοπίτες, τραχανά, γλυκά με φρούτα μαρμελάδες, πίτες παραδοσιακές και τυρί Μαρτίνου. Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα με πρώτες ύλες από τον τόπο μας.

Επίσης παίρνουμε μέρος σε όλες τις τοπικές εκδηλώσεις του Δήμου μας με τους κάτοικους να στηρίζουν την προσπάθειά μας αφού την δέχθηκαν με ενθουσιασμό.

Τι στόχους έχετε θέσει για το μέλλον και πώς μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί του:

Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα δώσει διέξοδο στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη παράλληλα θα βοηθήσει να διασώσουμε στοιχεία από την τοπική γαστρονομία, να μας μάθει να παράγουμε μόνοι μας χρησιμοποιώντας τις δικές μας πρώτες ύλες, να τρεφόμαστε σωστά εμείς και τα παιδιά μας .

Προϊόντα μας μπορείτε να βρείτε στο Μαρτίνο. Το τηλέφωνό μας είναι 6977185924 και επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site μας www.koinsepmartino.gr .

https://www.facebook.com/koinsepmartino/





Related Posts