Μεσσηνία: Εβγαλαν αγουρέλαιο στο Αριοχώρι



Ελαιόλαδο, αγουρέλαιο, βγήκε την Κυριακή στο βιολογικό αγρόκτημα Κρημνιανιώτη στο Αριοχώρι, στο μικρό ελαιοτριβείο του έργου Aristoil, συμμετέχοντας στο “open farm days”.

Παραγωγοί – μέλη του Aristoil Family από περιοχές της Μεσσηνίας (Βασιλίτσι, Δάρα), έφεραν από 50 – 150 κιλά ελιές σε κλούβες κι έβγαλαν το πρώτο αγουρέλαιο, συμμετέχοντας οι ίδιοι στη διαδικασία παραγωγής.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος και συντονιστή του έργου Νίκο Κρημνιανιώτη, το ελαιόλαδο θα χρησιμοποιηθεί για τις σχετικές αναλύσεις και για πιστοποιημένο υγειοπροστατευτικό τρόφιμο των παραγωγών.

Ο Ν. Κρημνιανιώτης παρατήρησε ότι το αγουρέλαιο αυτή την περίοδο πωλείται 7,5 ευρώ για φαρμακευτικούς λόγους και μ’ αυτή την τιμή συμφέρει τους παραγωγούς. Επεσήμανε ότι υπάρχει αγορά στο εξωτερικό για το αγουρέλαιο και σημείωσε πως “πάμε να φτιάξουμε μια ομάδα που να πουλάει τόνους, όχι κιλά”.

Ο παραγωγός Παναγιώτης Σταματελόπουλος από το Δάρα, που έφερε 3 κλούβες ελιές, μας είπε ότι “θέλουμε να δούμε πόσες φαινόλες έχει το αγουρέλαιο και αυτή τη μικρή ποσότητα την κρατάμε για το δικό μας φαγητό. Φέτος μάζεψα ελιές από άλλο κτήμα, για να δω τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και να διαπιστώσω αν μπορεί να προωθηθεί για θεραπευτικούς λόγους”.

Η παραγωγός Αναστασία Γιαννοπούλου από το ίδιο χωριό, μας εξήγησε ότι “βγάζουμε τώρα, τόσο νωρίς, για να δούμε πόσες φαινόλες έχει και αν συμφέρει να μαζεύουμε και να βγάζουμε λάδι αυτή την εποχή, με βάση την απόδοση και την τιμή”. Μας ενημέρωσε ότι παραγωγοί από το Δάρα έχουν δημιουργήσει ΚΟΙΝΣΕΠ, τη “Μεσσήνης Γαία”, έχουν δικό τους τυποποιητήριο στη Βελίκα και κάνουν εξαγωγές στην Αυστρία και στη Γερμανία, με τιμή παραγωγού 4,5 ευρώ. Μας διευκρίνισε ότι το ελαιόλαδο αυτό, με τη συγκεκριμένη τιμή προορίζεται για άλλη, ειδική αγορά με τον χαρακτηρισμό ιατρικής χρήσης.





Related Posts