Ένα νέο brand για το τσάι του βουνού, ταυτόσημο με την προ του Άθω περιοχή,



Το τσάι Athoa, είδος της ποικιλίας σιδερίτη που συναντάται στο Άγιο Όρος, αποτελεί to άμεσο branding project της Συνεταιριστικής Επιχείρησης που έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα και καθιερωμένα όπως του Ολύμπου, του Ταϋγέτου, της Κρήτης (μαλοτήρα) κ.λπ. Τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, θέλοντας να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο τοπικά παραγόμενο προϊόν, ήρθαν σε επικοινωνία και συνεργασία με το Ινστιτούτο Φυτογενετικών Πόρων.

Έτσι, αρχικά ξεκίνησαν την πειραματική καλλιέργεια του Athoa, πιστοποιημένου στον εθνικό κατάλογο, με στόχο να δημιουργήσουν ένα brand name για την προ του Άθω περιοχή, ένα προϊόν που, όπως τονίζει ο Χρήστος Κομπόγιαννος, ιδρυτικό μέλος και brand manager της ΚΟΙΝΣΕΠ, που είναι μέλος της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας, θα αποτελεί ταυτότητα για την περιοχή. «Το ενδιαφέρον των αγροτών είναι μεγάλο για το τσάι και του χρόνου η καλλιέργεια αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 στρέμματα, από τα 30 που είναι σήμερα», τονίζει. Η ΚΟΙΝΣΕΠ δημιουργήθηκε με στόχο να προσφέρει προϊόντα στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες, από το χωράφι στο ράφι, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κομπόγιαννος.

Ξεκίνημα από τα ρόδια

Ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις πανελλαδικά που δημιούργησαν συσκευασμένους και έτοιμους προς κατανάλωση καρπούς ροδιού. Στη συνέχεια, έκανε άνοιγμα στην καλλιέργεια των αυτοφυών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων, με κυρίαρχο το τσάι του βουνού και την ποικιλία Athoa, αξιοποιώντας τα χωράφια των κατοίκων της γύρω περιοχής.

«Στην περιοχή μας καλλιεργούνταν καπνά τα οποία και εγκαταλείφθηκαν. Θελήσαμε να εκμεταλλευτούμε τις εκτάσεις που υπάρχουν και ήταν σε αγραναύπαση ή είχαν γίνει βοσκότοποι σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων στο Χολομώντα, ανάμεσα στα Ζερβοροχώρια και τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής», μας λέει το μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ. Ταυτόχρονα με το τσάι, καλλιεργήθηκαν αρκετά στρέμματα χαμομήλι, ρίγανη, κάστανα, κυδώνια, αρώνια. Η ΚΟΙΝΣΕΠ μεταποιεί τα προϊόντα, τα συσκευάζει και τα εμπορεύεται. Οι κωδικοί προϊόντων που διαχειρίζεται είναι σχεδόν 20.

Με νέα προϊόντα στο μέλλον

Στα μελλοντικά σχέδια συγκαταλέγονται, εκτός της ξερής δρόγης, η δημιουργία ατομικών μερίδων τσαγιού Athoa, η παρασκευή τροφίμων (ψωμί, ζυμαρικά) που θα περιέχουν τη συγκεκριμένη ποικιλία, η αξιοποίηση των ζωικών υποπροϊόντων, όπως και η πρόσληψη προσωπικού. Οι εγκαταστάσεις της BIO-RIZA βρίσκονται στο κτήριο των αποθηκών του παλιού Συνεταιρισμού Ριζών, όπου και συγκεντρώνονται τα προϊόντα. Διαθέτει ένα αποξηραντήριο, ενώ σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά μονάδων ψύξης και συντήρησης.





Related Posts