Τοπικά προϊόντα βοτάνων από την «ΚοινΣΕπ Συνεργασία για την Αμοργό» με σκοπό την ενίσχυση της δημιουργίας του Βοτανικού Πάρκου Αμοργού!



P1016377

Εμπνευσμένη από τον Γάλλο βοτανολόγο Τουρνεφόρ (επισκέφτηκε την Αμοργό το 1700), η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συνεργασία για την Αμοργό, σχεδίασε και παρήγαγε μία περιορισμένη σειρά φυσικών προϊόντων, βασισμένη αποκλειστικά σε βότανα της Αμοργού. Η σειρά αποτελείται από αποξηραμένα βότανα για μαγειρική ή τσάι: ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, λαδανιά, θυμάρι και το θεραπευτικό βαλσαμέλαιο ή λάδι υπερικού.

Όλα τα βότανά έχουν συλλεχθεί χειρωνακτικά και έχουν αποξηραθεί με φυσικό τρόπο στο εργαστήριο τροφίμων χαμηλής όχλησης, το οποίο στεγάζεται στο κτήριο του υπό δημιουργία Βοτανικού Πάρκου Αμοργού και λειτουργεί από την Κοιν.Σ.Επ. εδώ και μερικούς μήνες.

Το μικρο-κλίμα των Κυκλάδων, η απομονωμένη, παρθένα φύση σε συνδυασμό με τα ξηρικά χωράφια της Αμοργού, έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη βοτάνων μοναδικής ποιότητας με μεγάλη περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων. Οι συγκομιδές, πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα το σεβασμό προς το περιβάλλον της Αμοργού, ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες προστασίας της τοπικής βιοποικιλότητας.

lab3Όλη η διαδικασία επεξεργασίας και διαλογής των βοτάνων έχει γίνει χειρωνακτικά με μεγάλη προσοχή, ώστε να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα των προϊόντων. Στη συνέχεια έχουν συσκευαστεί σε φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες οι οποίες εξασφαλίζουν τη διατήρηση των ιδιαίτερων αρωμάτων των βοτάνων και μετά το άνοιγμα τους.

Το Βαλσαμέλαιο έχει παρασκευαστεί από Αμοργιανό αγουρέλαιο ψυχρής έκθλιψης και άγριο Υπερικό (Hypericum perforatum) από την Αμοργό. Η παραγωγή του έχει γίνει με φυσικό τρόπο, με βάση τη παραδοσιακή συνταγή και στη συνέχει έχει φιλτραριστεί και συσκευαστεί σε γυάλινα φιαλίδια με σταγονόμετρο.

Η Συνεργασία για την Αμοργό Κοιν.Σ.Επ. είναι ένας οργανισμός, με έδρα την Αμοργό, ο οποίος ασχολείται με τη δημιουργία του Βοτανικού Πάρκου Αμοργού στη τοποθεσία «Βρόνταδο» στα Κατάπολα. Ενός Πάρκου αφιερωμένου στη τοπική χλωρίδα, με σκοπούς προστασίας, ανάδειξης και διατήρησής της. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου. Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα σε επιλεγμένα καταστήματα στο νησί της Αμοργού και να τα παραγγείλετε ηλεκτρονικά.

lab2

https://www.facebook.com/botanicalamorgos
https://www.instagram.com/botanicalamorgos
https://www.etsy.com/shop/BotanicalAmorgos





Related Posts