Wise Greece: Η Κοινωνική Επιχείρηση που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα και αποδίδει τα κέρδη της σε όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας!

Να κάνεις τα καθημερινά σου ψώνια για να μαγειρέψεις, να ανακαλύπτεις προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και ταυτόχρονα να βοηθάς έναν συνάνθρωπό σου να έχει φαγητό απόψε το βράδυ! Υπάρχει κάτι καλύτερο; Γνωρίστε τη Wise Greece. Την   Σοφή Ελλάδα. Τη μη κερδοσκοπική Κίνηση που προωθεί τα προϊόντα της Ελληνικής παραγωγής, ενώ χρησιμοποιεί όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις τους για να αγοραστούν τρόφιμα για άστεγους, παιδιά και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη.  Το αποτέλεσμα διπλό: από την μία αναδεικνύονται όλα αυτά που μας κάνουν υπερήφανους σαν Έλληνες, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται ένα βασικό αγαθό που θα έπρεπε να είναι δεδομένο για όσους το έχουν ανάγκη… το φαγητό.

Ψυχή της Κίνησης αυτής η Μελίνα Ταπραντζή.  Μπορεί το πρώτο της πτυχίο να ήταν από τη Φιλοσοφική Σχολή, αλλά τελικά την κέρδισε ο χώρος του Marketing και της Επικοινωνίας, όπου εργάστηκε για περισσότερα από 10 χρόνια, βοηθώντας αρκετά γνωστά brands να δημιουργηθούν ή να αναδειχθούν… Από τότε που θυμάται τον εαυτό της προσέφερε εθελοντικά τη βοήθειά της, σε δράσεις διαφόρων Μ.Κ.Ο, βλέποντας από κοντά τόσο τη μεγάλη σημασία της ύπαρξής τους για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, όσο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να μείνουν ζωντανές και να συνεχίσουν να προσφέρουν έργο…

Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, είναι ακριβώς αυτό που τη γεμίζει! Πιστεύει ακράδαντα πως είναι τόσο σημαντικό να εργάζεσαι και να προσφέρεις ταυτόχρονα! Να μπορείς να διατηρείς ένα επίπεδο βιωσιμότητας, ενώ ταυτόχρονα να βάζεις το λιθαράκι σου για την επίλυση ενός σημαντικού κοινωνικού προβλήματος… Έτσι γεννήθηκε η Wise Greece που σήμερα  έχει πάνω από 100 παραγωγούς που συμμετέχουν και περισσότερα από 600 προϊόντα. Εξάγει σε 6 χώρες, έχει διαθέσει πάνω από 3 τόνους τροφίμων σε Ορφανοτροφεία και Ιδρύματα, έλαβε το τιμητικό βραβείο «Νησίδες Ποιότητας 2015» για το κοινωνικό της έργο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεχίζει… Η Μελίνα, παρουσιάζει συχνά τη Wise Greece και το μοντέλο μίας Κοινωνικής Επιχείρησης σε συνέδρια και ημερίδες, με στόχο να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτόν τον κλάδο, που είναι γεμάτος με πολλές δυσκολίες, αλλά σε αντιστάθμισμα προσφέρει πολλές συγκινήσεις και αμέτρητες χαρές…

wise greece 1

Η Μελίνα Ταπραντζή μιλά στο koolnews.gr

Πως γεννήθηκε η ιδέα για τη Wise Greece?

Η ιδέα της Wise Greece ξεκίνησε εδώ και περίπου 3 χρόνια. Θελήσαμε να εφαρμόσουμε στην πράξη την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, η οποία σαν έννοια στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη, ενώ στην Ελλάδα κάνει μόλις τα πρώτα της βήματα…

Βλέποντας ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τρέφονται κυριολεκτικά από τα σκουπίδια και ότι το βασικό πρόβλημα, αυτό της σίτισης, παραμένει άλυτο, αντιληφθήκαμε ότι οι Έλληνες, που γέννησαν την έννοια του «φιλότιμου» και κατάγονται από έναν «ευλογημένο» τόπο που παράγει όλα τα καλούδια της φύσης, δεν μπορούν να μένουν απαθείς. Μέσα λοιπόν από μία συσπείρωση των Ελλήνων παραγωγών, θα καταφέρναμε όχι μόνο να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και να εξασφαλίσουμε έσοδα, τα οποία θα μετατρέπονταν σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας!

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Wise Greece! Για να γίνει μία μεγάλη αγκαλιά και να παρέχει βασικά τρόφιμα σε εκείνους που τα χρειάζονται, που δυστυχώς στις ημέρες μας πολλαπλασιάζονται…
Για να αναδείξει τις αξιόλογες ελληνικές προσπάθειες, την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας μέσα από αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά… τη διατροφή! Για να μυήσει τους καταναλωτές παγκοσμίως στις αξίες της υγιεινής ελληνικής διατροφής, ώστε να γίνουν Πρεσβευτές της προσπάθειάς μας!

Πως ακριβώς λειτουργεί;

Η Wise Greece είναι μία μη κερδοσκοπική Κίνηση, που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ χρησιμοποιεί όλα τα κέρδη της από τις πωλήσεις τους, για να αγοράσει τρόφιμα και να τα διαθέσει σε άστεγους, ηλικιωμένους και παιδιά, που έχουν πραγματική ανάγκη στις ημέρες μας.
Έτσι, ο σκοπός είναι διπλός! Από τη μία πλευρά, ενισχύονται οι πωλήσεις των Ελλήνων παραγωγών, άρα και η ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα επιτελείται ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, αφού εξασφαλίζουμε το πιο βασικό αγαθό για τους συνανθρώπους μας…  τη διατροφή! Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Wise Greece δεν αποδίδει ποτέ χρήματα, παρά μόνο τρόφιμα σε εκείνους που έχουν μεγάλη ανάγκη.

wise greece 2

Πως μπορεί ένας καταναλωτής χρησιμοποιώντας ένα Ελληνικό προϊόν να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ανάγκη;

Περισσότερα από 600 προϊόντα και 100 Έλληνες παραγωγοί, συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην Κίνηση Wise Greece. Τα προϊόντα με το σήμα Wise Greece, τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένα corner σε διάφορα καταστήματα (παντοπωλεία, delicatessen, εστιατόρια, mini market, ακόμα και αλυσίδες εστίασης) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (ήδη βρίσκονται στη Σουηδία, τη Ν. Υόρκη, στην Ολλανδία, Πολωνία, Γερμανία, Αγγλία κ.α.), όπου οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν ένα ποιοτικό ελληνικό προϊόν για την καθημερινή τους μαγειρική και να γνωρίζουν παράλληλα ότι με αυτή τους την κίνηση, βοήθησαν έναν άνθρωπο να έχει απόψε το βράδυ ένα αξιοπρεπές φαγητό, αφού το κέρδος από την πώλησή του η Wise Greece το μετατρέπει πάντα σε τρόφιμα! Τόσο απλό και όμως τόσο ουσιαστικό!

Ποιοι είναι οι πελάτες σας και ποιοι αυτοί που βοηθιούνται;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περισσότερο «υποστηρικτές» παρά «πελάτες», οι οποίοι όπου και αν μας συναντούν ενθουσιάζονται με τα ελληνικά προϊόντα και με την ιδέα ότι βοηθούν έναν συνάνθρωπο χωρίς να κάνουν τίποτα περισσότερο από τα καθημερινά τους ψώνια.

Οι ομάδες ανθρώπων που βοηθούνται από τη Wise Greece, είναι κυρίως παιδιά, άστεγοι και ηλικιωμένοι, ενώ φροντίζουμε να ενισχύουμε με τρόφιμα κυρίως Φορείς, Ορφανοτροφεία και Ιδρύματα τα οποία επειδή δεν έχουν μεγάλη προβολή και δεν τα ξέρει ο κόσμος, δεν έχουν και μεγάλη πρόσβαση σε δωρεές, οπότε αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή.

Τι είναι η «Κοινωνική Επιχείρηση»;

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί, για το τι είναι μία Κοινωνική Επιχείρηση. Ένας ίσως απλοϊκός ορισμός θα ήταν ότι μία κοινωνική επιχείρηση, λειτουργεί με γνώμονα την επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος και όχι με γνώμονα την αποκλειστική δημιουργία κέρδους για τους μετόχους της. Μία Κοινωνική Επιχείρηση, οφείλει να λειτουργεί με κανόνες και νόμους της αγοράς, για να μπορέσει να συνεχίσει να είναι βιώσιμη, για να συνεχίσει να δίνει λύσεις για το κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει, για να δημιουργεί υπεραξία, να δημιουργεί έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας κ.α. Αναλύοντας λοιπόν το δικό μας παράδειγμα, η Wise Greece δημιουργεί υπεραξία για την οικονομία και κέρδος για τον μικρό Έλληνα παραγωγό, βοηθώντας τον έτσι να δημιουργήσει ή να διατηρήσει θέσεις εργασίας, ενώ το κέρδος από αυτή τη διαδικασία μετατρέπεται σε τρόφιμα για ανθρώπους στα όρια της φτώχειας.  Μάλιστα η Wise Greece βραβεύτηκε πρόσφατα για το Κοινωνικό της Έργο στον διαγωνισμό Νησίδες Ποιότητας 2015, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

wise greece 6

Τι είδους προϊόντα περιλαμβάνονται;

Όλα τα βασικά προϊόντα που χρειάζεται κανείς για να μαγειρέψει! Ελαιόλαδο, όσπρια και ρύζι, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά, μαρμελάδες και βότανα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέλι, αρτοσκευάσματα, ελιές, κρασί και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα έχουμε εντάξει στη γκάμα μας τα φυτικά καλλυντικά και τα χειροποίητα σαπούνια, που αποτελούν έναν πολύ ανερχόμενο κλάδο με μεγάλη δυναμική στο εξωτερικό.

Υπάρχουν προϊόντα που φτιάχνονται αποκλειστικά για την Wise Greece;

Φυσικά! Ήδη η σειρά με τα αποκλειστικά προϊόντα για τη Wise Greece σε συνεργασία με τους παραγωγούς που υποστηρίζουν την Κίνηση είναι στον «αέρα» και μάλιστα έχει δημιουργήσει πολύ καλές εντυπώσεις! Η Simply Greek δημιούργησε μία σειρά από σάλτσες και πατέ όπως τη σάλτσα «Χωριάτικη σαλάτα», το πατέ «Γεμιστά», το πατέ «Μουσακά» και πολλά ακόμα, που έχουν κάνει θραύση στο εξωτερικό. Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Αττικό Όραμα, παράγει μία σειρά ελληνικού καφέ με τριαντάφυλλο και μαστίχα, η εταιρεία Αγνό με Αγάπη παράγει αποκλειστικά για τη Wise Greece μία σειρά ζυμαρικών!

wise greece 5

Που μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Στην Ελλάδα υπάρχουν Wise Greece corners σε περίπου 70 σημεία πώλησης, delicatessen, παντοπωλεία κ.α. ενώ σε αντίστοιχα καταστήματα υπάρχουν γωνιές με προϊόντα Wise Greece σε 7 χώρες. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο θα συμμετάσχουμε στην έκθεση Grekland Panorama στη Σουηδία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση στη Σκανδιναβία για την προώθηση της Ελλάδας σε τουριστικό και γαστρονομικό επίπεδο!

Ανταποκρίνεται ο κόσμος; 

Η ανταπόκριση είναι συγκινητική! Οι Έλληνες καταναλωτές ενθουσιάζονται με τα προϊόντα, ενώ βλέπουν πόσο άμεσα η αγορά τους μετατράπηκε σε τρόφιμα στην επόμενη διανομή τροφίμων που κάνουμε! Επίσης, οι καταναλωτές του εξωτερικού, ειδικά όσοι έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, θυμούνται με αγάπη τις ελληνικές γεύσεις, οπότε ικανοποιούνται όταν βρίσκουν στη χώρα τους τα ελληνικά προϊόντα και μάλιστα για καλό σκοπό!

Παρατηρείτε ανάγκη για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε;

Η ανάπτυξη του κλάδου της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα, είναι ένα από τα ελάχιστα ίσως καλά που δημιούργησε η κρίση…. Ολοένα και περισσότεροι Κοινωνικοί Επιχειρηματίες κινητοποιούνται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και βρίσκουν βιώσιμες λύσεις για να τα αντιμετωπίσουν. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, ότι η αλληλεγγύη και η κοινωνική ευθύνη αναπτύσσεται όσο ποτέ στους Έλληνες, αλλά και στο επιχειρείν, γιατί μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα της χώρας μας.

Ποιες δράσεις έχει κάνει κατά καιρούς η Wise Greece;

Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο εξωστρεφείς και να ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο! Έτσι, διοργανώνουμε σχεδόν κάθε μήνα διάφορα street events σε συνεργασία με Δήμους, όπου στήνουμε μία γιορτή γεύσης και τα κέρδη μας από τις πωλήσεις των προϊόντων γίνονται τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του εκάστοτε Δήμου. Παράλληλα, οργανώνουμε συσσίτια και μαγειρεύουμε με προϊόντα Wise Greece, ώστε να προσφέρουμε έτοιμα ζεστά γεύματα σε άστεγους και πρόσφατα σε μετανάστες.
Τέλος, φροντίζουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε δράση γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους!

http://www.koolnews.gr

Related Posts