«Το Γάλα του Μοριά»: Ο συνεταιρισμός πρότυπο της Πελοποννήσου που έρχεται να «κατακτήσει» την ελληνική αγορά



Mία ευέλικτη οντότητα αποτελεί ο Συνεταιρισμός Αγελαδοπαραγωγών Ανατολικής Πελοποννήσου, ο οποίος παράγει τα προϊόντα με το εμπορικό σήμα το Γάλα του Μοριά καθώς και το Περιβόλι του Μοριά.

Στον συνεταιρισμό του οποίου πρόεδρος είναι ο Λευτέρης Αντωνάκος, που διαδέχθηκε τον πατέρα του, Γιάννη Αντωνάκο, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της εν λόγω οντότητας, το γάλα εισκομίζεται τόσο από ιδιόκτητα κοπάδια αγελάδων, που ανήκουν σε μέλη του Συνεταιρισμού, όσο και από συνεργαζόμενους αγελαδοτρόφους της Αργολίδας.

Επιπλέον προμηθεύεται πρόβειο και αιγινό γάλα για τα προϊόντα του, από παραγωγούς της Αργολίδας και της Αρκαδίας. Το αιγινό γάλα είτε συσκευάζεται και πωλείται, είτε δημιουργείται γιαούρτι και επιδόρπια προϊόντα.

Επίσης με το πρόβειο γάλα ο Συνεταιρισμός δημιουργεί το πρόβειο γιαούρτι που διαθέτει στην αγορά. Αποτελείται από 7 άτομα – μέλη συνεταιριστές, ενώ διοικείται από τη νεότερη γενιά με πρόεδρο τον Λευτέρη Αντωνάκο, αντιπρόεδρο τον Άγγελο Αντωνάκο και γραμματέα τον Παναγιώτη Αντωνάκο.

Στόχος η καλύτερη δυνατή τιμή στους παραγωγούς σε συνδυασμό με ποιότητα στο γάλα

Η πλειονότητα των αγελαδοτρόφων είναι συνεργάτες – συνεταίροι από την ημέρα σύστασης του Συνεταιρισμού το 2011. Στόχος του Συνεταιρισμού είναι να διαθέτει το γάλα στην αγορά σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ταυτόχρονα με την δημιουργία ενός αναγνωρίσιμου και ενός ισχυρού εμπορικού σήματος υπό την ετικέτα «Γάλα του Μοριά», το οποίο καταδεικνύει την προέλευση των παραγόμενων προϊόντων. Ως προς την επιλογή των συνεργαζόμενων παραγωγών, ο Συνεταιρισμός ελέγχει τις φάρμες τους εάν συμβαδίζουν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θεσπίζει, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων χαμηλά μικροβιακά φορτία, καθώς και τη χρήση μη μεταλλαγμένης σόγιας.

Εφαρμογή προγραμμάτων τεχνητής γονιμοποίησης στο υπάρχον ζωικό κεφάλαιο

Ο Συνεταιρισμός αναπτύσσει και νέες συνεργασίες με παραγωγούς σε μία προσπάθεια να διευρύνει την παρουσία του στην αγορά. Σε ό,τι αφορά την διαθεσιμότητα του αγελαδινού γάλακτος ο κύριος Αντωνάκος επισημαίνει ότι στην Αργολίδα δεν υφίσταται μεγάλος αριθμός από φάρμες, ωστόσο πραγματοποιούνται βελτιώσεις στις ήδη υπάρχουσες υποδομές μέσω προγραμμάτων τεχνητής γονιμοποίησης που εφαρμόζονται. Η φιλοσοφία του Συνεταιρισμού αντιτίθεται ευρύτερα στην εισαγωγή ζώων από το εξωτερικό και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και βελτίωση του υπάρχοντος ζωικού κεφαλαίου. «Συγκεκριμένα, αναπτυσσόμαστε μέσω της γενετικής βελτίωσης και της τεχνητής γονιμοποίησης στα κοπάδια, αλλά και με παρακολούθηση από πλευράς μου της διαδικασίας, δεδομένου ότι διατηρώ την ιδιότητα του ζωοτέχνη καθώς και από συνεργαζόμενο κτηνίατρο. Με αυτό τον τρόπο είμαστε σε θέση να ελέγχουμε πλήρως τα γενετικά χαρακτηριστικά των ζώων μας. Ταυτόχρονα πραγματοποιούμε δοκιμές για ανάπτυξη των αγελάδων Σβιτς», επισημαίνει ο πρόεδρος της οντότητας.

Ένα από τα προϊόντα που διαθέτει είναι και ο συσκευασμένος χυμός πορτοκάλι, ο οποίος βασίζεται σε συνεργασία με τοπική επιχείρηση της Αργολίδας – παραγωγή και τυποποίηση – , και παράγεται από πορτοκάλια της περιοχής, μέρος των οποίων ανήκουν σε εκτάσεις μελών του Συνεταιρισμού.

Εξόφληση 30 ημέρες μετά την έκδοση του τιμολογίου

Η τιμή στο γάλα συμφωνείται από την έναρξη της χρονιάς και η εξόφληση πραγματοποιείται 30 ημέρες μετά την έκδοση του τιμολογίου. Ο Συνεταιρισμός αγοράζει το αιγινό γάλα στα 0,6 ευρώ το λίτρο και το πρόβειο στα 0,9 ευρώ το λίτρο, παρουσιάζοντας ανοδικές τάσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η τάση για τις αρχές του 2021 σύμφωνα με τον Λευτέρη Αντωνάκο, είναι να κινηθεί στα 0,55 ευρώ το λίτρο για το αιγινό και στα 0,90 έως 0,92 ευρώ το λίτρο για το πρόβειο. Η τιμή αγοράς στο αγελαδινό είναι αυτή τη στιγμή στα 0,44 – 0,45 ευρώ το λίτρο, με τον ίδιο να προβλέπει ότι η θα παραμείνει σταθερή και κατά την έναρξη της επόμενης χρονιάς.

Στόχος για το προσεχές χρονικό διάστημα είναι η βελτίωση του μεταφορικού στόλου και του κέντρου διανομής, καθώς και η οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για την βελτίωση των κτηνοτροφικών μονάδων τους με την προσθήκη νέων σύγχρονων αμελκήτρων καθώς και μονάδων διαχείρισης αποβλήτων.

Ζωοτροφές και από ιδιόκτητες καλλιέργειες

Σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές που καταναλώνουν τα ζώα, αποτελούν προϊόν καλλιέργειας σε εκτάσεις 800 στρεμμάτων σε Αρκαδία και Αργολίδα. Το 70% εξ αυτών βασίζονται σε χειμερινές καλλιέργειες όπως σιτάρι και κριθάρι και το υπόλοιπο 30% σε καλαμπόκι στο οποίο γίνεται ενσίρωση. Ταυτόχρονα υφίσταται συνεργασία με καλλιεργητές στον κάμπο του Λεβιδίου και της Κανδήλας, οι οποίοι προμηθεύουν και εκείνοι τον Συνεταιρισμό με πρώτη ύλη για ζωοτροφές.





Related Posts