Ο Χρήστος Κεσίδης «δίδαξε» στη Ρωσία την ελληνική φέτα



Το όνομά του είναι Χρήστος Κεσίδης και μόλις 300 χλμ από τη Μόσχα, στην επαρχία του Σμολένσκ, έχει φτιάξει μια σύγχρονη τυροκομική μονάδα. Πρόκειται για τον μοναδικό παραγωγό ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία, που στόχο έχει να κάνει τους Ρώσους να στρέψουν την πλάτη στις απομιμήσεις φέτας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Παράγουμε μεταξύ άλλων φέτα, χαλούμι, γιαούρτι. Ξεκινήσαμε αμέσως μόλις μάθαμε ότι γίνεται εμπάργκο στα τυροκομικά προϊόντα. Ήταν ένα πλάνο μερικών ετών, αλλά το εμπάργκο μάς έδωσε μια ώθηση και ξεκινήσαμε σιγά-σιγά να κάνουμε τα δικά μας τυριά. Kάναμε πολλούς πειραματισμούς» περιγράφει στο Sputnik o Έλληνας επιχειρηματίας.

Γεννημένος στον Πειραιά, αλλά με σπουδές στη Μόσχα στη φυσική αγωγή (ήταν και προπονητής πυγμαχίας), με το εμπόριο ξεκίνησε να ασχολείται το 1995. Η εταιρεία του Olympic Foods ήταν ανάμεσα στις 25 καλύτερες επιχειρήσεις στη Ρωσία για το 2019. Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα με την ετικέτα Kesidis Diary ξεχωρίζουν τα τυριά, η ζήτηση των οποίων αυξήθηκε όταν επιβλήθηκε το εμπάργκο στη Ρωσία και κατά συνέπεια υπήρξε μπλόκο στις ελληνορωσικές εξαγωγές-εισαγωγές.

«Αυτή την πενταετία προσπαθήσαμε να το αλλάξουμε και να καθιερώσουμε σιγά-σιγά το δικό μας προϊόν. Φέραμε έναν καθηγητή από την Τυροκομική Σχολή των Ιωαννίνων και κάθε μέρα επί μία εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ φτιάχναμε φέτες και χαλούμια» εξηγεί.

Όταν η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε, ο Χρήστος Κεσίδης αποφάσισε να κλείσει τα τρία καταστήματα στα οποία πωλούσε προϊόντα του. Ο θάνατος μιας 55χρονης υπαλλήλου του από τον κορονοϊό τον συγκλόνισε και τον οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.

Παρόλα αυτά, το τυροκομείο του συνεχίζει να αναπτύσσεται και τα προϊόντα που παράγει διοχετεύονται στο λιανικό εμπόριο. Παράλληλα, τα τρόφιμά του παραδίδονται σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, εστιατορίων και ξενοδοχείων.

Ως επόμενο βήμα, σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην παραγωγή φέτας σε άλμη, αλλά και στην προώθηση του ελληνικού γιαουρτιού. «Στόχος είναι να ανταγωνιστούμε τα ρωσικά μεγαθήρια στο γιαούρτι, την ίδια στιγμή που οι Ρώσοι ήταν συνηθισμένοι στο κεφίρ και τη σμετάνα (σ.σ. τύπος ξινής κρέμας). Πρέπει αυτό το προϊόν, το γιαούρτι, ή οποιοδήποτε άλλο από αυτά που παράγουμε να γίνει “leader”. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό, τότε δεν θα έχουμε πετύχει κάτι στη ρωσική αγορά» τονίζει.

Την ίδια στιγμή η Olympic Foods παράγει χυμό λεμονιού, ξίδι και βαλσάμικο, ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί εργαστήριο που φτιάχνει κεραμικούς κεσέδες για τα γιαούρτια, ένα ιδιότυπο «πάντρεμα» ρωσικής κεραμικής και ελληνικού γιαουρτιού. Στο προσεχές διάστημα ο επιχειρηματίας ξεκινά εξαγωγές στο Καζακστάν και στη Γεωργία. {http://www.pontos-news.gr}





Related Posts