Η ποτοποιία Μελισσανίδη προσθέτει στο αρωματικό της χαρμάνι ρόδι και ιβίσκο και βάφει τα ποτήρια ροζ
Η ιστορία της κοντεύει τον αιώνα. Η ποτοποιία-αποσταγματοποιία Μελισσανίδη ιδρύθηκε το 1924. Στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας πλέον, διατηρεί την παράδοση και ταυτόχρονα εξελίσσεται και δημιουργεί νέα προϊόντα.
Δίπλα στο (πατροπαράδοτο) ούζο και στο πιο (πρόσφατο) τσίπουρο στέκεται ένα ελληνικό τζιν. Ή, μάλλον, δύο. Στη συλλογή της, πέρα από το Mataroa Mediterranean Dry Gin, που έκανε την αρχή, έχει πλέον και το Mataroa Pink.
Τέσσερα χρόνια δουλευόταν η συνταγή του Mataroa Mediterranean Dry Gin, που πρωτοβγήκε στην αγορά πέρυσι το καλοκαίρι. Το όνομά του παραπέμπει στο νεοζηλανδέζικο πλοίο που το 1945 μετέφερε 200 νεαρούς επιστήμονες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, που έμπαινε σε μια ταραχώδη εποχή, στον Τάραντα, με πρωτοβουλία του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και ένθερμου φιλέλληνα, Οκτάβιου Μερλιέ.
Ανάμεσά στους ταξιδιώτες, που πήραν στη συνέχεια το τρένο για το Παρίσι, βρίσκονταν ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Κώστας Αξελός, ο Νίκος Σβορώνος, ο Αριστομένης Προβελλέγιος και πολλά ακόμη σπουδαία ονόματα των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών. Το τζιν από την Αριδαία θυμίζει το ιστορικό αυτό ταξίδι, κάνει όμως τις δικές του διαδρομές: στο μπλε μπουκάλι του συναντιούνται δώδεκα αρωματικά συστατικά από όλη την λεκάνη της Μεσογείου ‒ καρποί αρκεύθου, ρίζα αγγελικής και λεβάντα, σπόροι κόλιανδρου, ρίζα ίριδας, φύλλα δάφνης, γλυκόριζα, φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού, χαμομήλι και μαστίχα από τα μαστιχόδεντρα της νότιας Χίου.
Τώρα, ένα χρόνο και κάτι αφότου παρουσίασε το Μataroa, με το οποίο μπορεί να φτιάξει κανείς ωραία τζιν τόνικ και Dry Martini, η αποσταγματοποιία Μελισσανίδη εμπλουτίζει τη γκάμα των ελληνικών αποσταγμάτων με μια νέα πρόταση, που αποτυπώνει μια διαφορετική πλευρά της κατηγορίας των τζιν που εξελίσσεται ταχύτατα στην διεθνή αγορά κι αρχίζει σιγά-σιγά να αποκτά φίλους και στη χώρα μας: τα ροζ τζιν.
Η σύνθεση του Mataroa Pink βασίζεται σε εκείνη του… πρωτότοκου τζιν της εταιρίας, έχει όμως δύο επιπλέον συστατικά-κλειδιά, πάντα μεσογειακά, το ρόδι και τον ιβίσκο. Ελάχιστα πιο ελαφρύ σε αλκοολικούς βαθμούς, αλλά με εξίσου πλούσια και ιδιαίτερη γεύση, το Mataroa Pink μπορεί να αποτελέσει βάση για κοκτέιλ αλλά να σερβιριστεί και μόνο του, με λίγο πάγο. {https://www.ethnos.gr}