Fidusa | Μια παγκόσμια Ελληνική εταιρία κατασκευής ποδηλάτων

Μία από τις καλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες χειροποίητων ποδηλάτων του κόσμου είναι 100% ελληνική! Στην ίδια χώρα που όλα δείχνουν στρεβλά, υπάρχει μια βιοτεχνία που κάνει την υπέρβαση…

Τα αγωνιστικά ποδήλατα της FIDUSA που πρωταγωνιστούν σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, παράγονται στη Ρόδο!

Η βιοτεχνία “FIDUSA”* του Γιώργου Βογιατζή, είναι, χρόνια τώρα, η μοναδική κατασκευάστρια χειροποίητων ποδηλάτων στην Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες στην Ευρώπη, την ώρα που τα ποδήλατα τα οποία εισάγονται- μαζικής παραγωγής- είναι από την Ασία και κυρίως την Κίνα.

* Fidusa / Οφιούσα, Φιδούσα: ένα από τα παλιά ονόματα της Ρόδου.

Με αφορμή τις επιτυχίες των αθλητών που τρέχουν με Fidusa στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αντοχής Γυναικών (χρυσό ξανά για την αθλήτρια του Διαγόρα Ελισάβετ Χατζή), ο ιδιοκτήτης της θρυλικής πλέον εταιρείας Γιώργος Βογιατζής παραχώρησε συνέντευξη στη rodiaki.gr ένα από τα καλύτερα περιφερειακά Μέσα της χώρας μας.

Πώς μια ροδίτικη βιοτεχνία, πράγμα σπάνιο στην τουριστική Ρόδο, ανταγωνίζεται με τόση επιτυχία πολυεθνικές;

Μέχρι το 1987 ήμουν ποδηλάτης, Βαλκανιονίκης, σε εποχές που η Ρόδος συμμετείχε σε Μεσογειακούς Αγώνες, έκανε πανελλήνια ρεκόρ. Ήταν οι εποχές με Κούτρα, Πρόδρομο Σεϊτη. Η Ρόδος μέχρι το 1992 είχε στο γήπεδο του Διαγόρα το μοναδικό ποδηλατοδρόμιο στην Ελλάδα. Τη δεκαετία του΄70 το γήπεδο γέμιζε. Χιλιάδες κόσμου παρακολουθούσε τους αγώνες. Οι Ροδίτες τρέχαμε στην έδρα μας. Δουλεύαμε σκληρά και είχαμε δόξες, νίκες, μετάλλια. Όλοι οι Έλληνες ποδηλάτες ήθελαν να αγωνιστούν στη Ρόδο γιατί προσδοκούσαν ότι θα κλέψουν χρόνο και για λίγες διακοπές. Το ποδόσφαιρο τότε στο νησί μας ερχόταν σε δεύτερη μοίρα. Πήγαινες στο σινεμά και στα «Επίκαιρα», ξέρουν οι παλιότεροι τι εννοώ, έδειχναν τα σημαντικότερα νέα των ημερών και μαζί τον Κούτρα που κέρδισε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στην πίστα της Ρόδου.

Η FIDUSA μετά και τα δύο τελευταία μετάλλια της Χατζή, συγκεντρώνει 235 χρυσά σε όλο τον κόσμο! Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό που τα καταφέρνετε να ανταγωνίζεστε πολυεθνικές από τη Ρόδο! Πείτε μου πώς γίνεται αυτό;

Δεν μπορώ να σας περιγράψω τις ώρες, τα χρόνια, την προσπάθεια για να φτάσω εδώ και να στέκομαι ελληνικά και άξια δίπλα σε μεγαθήρια από όλο τον κόσμο. Οι ανταγωνιστές μας χρησιμοποιούν ομάδες σχεδιαστών για να βγάλουν ένα ποδήλατο.

Σήμερα φτάσατε στο σημείο να είστε ο μοναδικός κατασκευαστής στην Ελλάδα, κι από τους ελάχιστους στην Ευρώπη!

Σήμερα τα ποδήλατα “FIDUSA” κυκλοφορούν σε όλους τους δρόμους της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ. Παντού! Έχουμε να ανταγωνιστούμε μεγαθήρια, πολυεθνικές, αλλά έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με αυτούς. Την προσωπική μας δουλειά. Τα ποδήλατά μας είναι χειροποίητα! Ξεκινάμε από τους σωλήνες, επιλέγουμε, για τον κάθε αθλητή, τη σωστή θέση και γεωμετρία του ποδηλάτου. Ολοκληρώνουμε τη συγκόλληση, μια λεπτεπίλεπτη δουλειά ώστε ο κάθε αθλητής ανάλογα με τον τύπο του σώματός του και το αγώνισμά του να πετύχει το καλύτερο. Είτε είναι η Ελισάβετ Χατζή, η οποία είναι καλή στην πίστα, στο χρονόμετρο και στους αγώνες δρόμους, είτε είναι ο Χειμωνέτος που έκανε sprint, είτε ο Βάσκος που ανέβαινε βουνά, είτε ο Κανελλόπουλος που ήταν καλός και στο δρόμο και στο χρονόμετρο. Όποιος κι αν είναι ο αθλητής εμείς μπορούμε να του φτιάξουμε ένα ποδήλατο που να ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες.

Δεν μεταφερθήκατε στην Αθήνα για να προμηθεύετε ευκολότερα τα ποδήλατά σας…

Αυτοσκοπός δεν ήταν ο πλουτισμός. Η ποδηλασία μου δίδαξε ότι για τα πάντα πρέπει να δουλέψεις. Δεν συμβιβάστηκα ούτε για λεφτά, ούτε για καρέκλες. Κάθε μέρα για εμένα είναι μια ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή. Έχω καταλάβει μέσα από τον αθλητισμό ότι κανένας δεν μπορεί να σε βοηθήσει να ανέβεις την ανηφόρα. Έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου. Δεν ξεκίνησα ως ταλέντο αλλά έγινα πρωταθλητής. Με σκληρή δουλειά κι επιμονή κατάφερα να βρεθώ την εποχή που έτρεχα, στην κορυφή. Συμβουλεύω λοιπόν τα παιδιά κι επειδή οι συνθήκες σήμερα είναι καλύτερες, να κάνουν αθλητισμό για να ξεφύγουν από άλλα. Και λέω αθλητισμό κι όχι πρωταθλητισμό.

http://www.fidusa.gr/bikes

http://rodiaki.gr

Related Posts