Το δικό τους ραντεβού με το κοινό δίνουν σήμερα τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέα στην Έκθεση Τοπικών Προϊόντων της Ξάνθης, που διοργανώνουν από κοινού το Επιμελητήριο της πόλης και η Περιφέρεια Αν.Μ.Θ., προσφέροντας μάλιστα δροσιστικό χυμό από το ζαχαροκάλαμο.
«Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο στην χώρα μας.» δηλώνει με καμάρι και σημειώνει «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και παίρνουν καλάμια και τα ρουφούν και τα πίνουν ενθουσιασμένοι που τους φέραμε κάτι που έτυχε να γνωρίσουν στο παρελθόν ή να ακούσουν τη μητέρα τους και τη γιαγιά τους να μιλά γι αυτό. Εκείνες βέβαια, από ζαχαροκάλαμο, έβγαζαν πετιμέζι» δηλώνει η κα Αμανατίδου μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό της για την ανταπόκριση του κόσμου. «Ο χυμός από ζαχαροκάλαμο κάνει πολύ καλό στον ανθρώπινο οργανισμό, τα οφέλη είναι πολλά. Είναι δική μας συνταγή και τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα .»
Στα 65 της ανοίγει δρόμους στους νέους
«Χαίρομαι που είμαι 65 ετών και τα καταφέρνω ακόμη και κάνω αυτή τη δουλειά. Είμαι πολύ χαρούμενη.» δηλώνει η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέα, η κα Τασούλα Αμανατίδου και σημειώνει ότι «φέτος είμαστε 80% πιο πάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό χάρη στον ΤΑΠ, καθώς στο ακίνητο που μας δώρισε ο Δήμος, εγκατέστησαν ό,τι χρειαζόμασταν στην γραμμή παραγωγής κι έτσι μπορούμε να δουλέψουμε.»
Σύμφωνα με την δυναμική, δραστήρια πρόεδρο το μόνο πρόβλημα είναι η δουλειά στο χωράφι, γιατί εξακολουθούν εκεί να τα κάνουν όλα με τα χέρια. «Μας έχουν στείλει μια μηχανή, έχουν ήδη κάνει μια προσπάθεια, θα μας έλυνε το πρόβλημα γύρω στο 50%, όμως, είναι κατάλληλη για άλλη μορφή ζαχαροκάλαμου κι όχι γι αυτό που εμείς καλλιεργούμε εδώ.» δηλώνει κι αποκαλύπτει ότι έχουν πολλά σχέδια και πολλές φιλοδοξίες για το μέλλον. «Το καλό είναι ότι και το κέντρο άρχισε να ανοίγει τα αυτιά του και με τη βοήθειά του θα τα καταφέρουμε. Ήδη, ένα μεγάλο κομμάτι των υποδομών της μεταποίησης ολοκληρώθηκε, με την τελευταία μάλιστα λέξη της τεχνολογίας πάνω στην διατροφική αλυσίδα.»
Την «συναντήσαμε» σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα. Εκείνη πάνω στο τρακτέρ και άλλα δώδεκα άτομα γύρω της να κάνουν ό,τι έκαναν οι γονείς τους τη δεκαετία του ‘ 50, «το κόβουμε, το φορτώνουμε στην πλατφόρμα, το φέρνουμε έξω, το αποψιλώνουμε, το ξαναβάζουμε στην καρότσα. Είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, με υψηλό κόστος, αλλά είναι κάτι που το αγαπάμε. Αφού άρχισε να ακούγεται η φωνή μας αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας.» δηλώνει η οδηγός της προσπάθειας. Εκείνο που ζητούν τώρα οι δυναμικές αυτές γυναίκες είναι να προκύψει κάτι καλό για την περιοχή, «εμείς οι πέντε γυναίκες δεν έχουμε ανάγκη, δεν περιμένουμε να ωφεληθούμε. Είμαστε 65 χρονών θέλουμε να αφήσουμε «προίκα» στα παιδιά μας, σε όλους τους νέους και τις νέες του οικισμού.» προσθέτει η κα Αμανατίδου κι αποκαλύπτει ότι ήδη έχουν κάνει εξαγωγή καλαμιού σε μια Ελληνίδα μετανάστρια, την κρητικιά Καίτη, η οποία θα πουλά φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμο, σε φεστιβάλ του Μονάχου τις ίδιες μέρες που θα το απολαμβάνουν εδώ οι κάτοικοι της περιοχής…Φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου για πρώτη φορά στα Βαλκάνια!