Φάρμα Μπαϊράμογλου – Η άγνωστη Ελλάδα της πρωτογενούς παραγωγής



Σε μια χώρα που έφτασε να εισάγει λεμόνια από την Αργεντινή, κρεμμύδια από τη Χιλή και σχεδόν το 100% του χοιρινού και του βοδινού κρέατος, έχοντας υποβαθμίσει τον πρωτογενή τομέα εν μέσω εσφαλμένων πολιτικών, διεφθαρμένων συνεταιρισμών και «τυφλών» επιδοτήσεων, είναι εξαιρετικά αισιόδοξο να υπάρχουν προσπάθειες όπως η Φάρμα Μπαϊράμογλου.

Πρόκειται μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, καθώς εκτρέφει 1.200 βόεια καθαρά βιολογικής ανατροφής, διαθέτει μονάδα μαύρου χοίρου, ενώ πρόσφατα μπήκε και στη βιολογική καλλιέργεια εριφίων, αποτελώντας μια αξιοσημείωτη προσπάθεια στον πρωτογενή τομέα.

Η πρότυπη φάρμα εδρεύει στην περιοχή των Άνω Βασιλικών Φαρσάλων, ενώ όπως τονίζει στο Liberal Markets ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της μονάδας Μιχάλης Μπαϊράμογλου, «πριν από έξι περίπου μήνες ξεκίνησε η καλλιέργεια και βιολογικών αιγών, έχοντας ήδη πάνω από 400 ζώα». Σύμφωνα με τον κ. Μπαϊράμογλου, «η φάρμα είναι από τις μεγαλύτερες βιολογικές στην Ελλάδα, αν όχι η μεγαλύτερη».

Πλέον, ο κ. Μπαϊράμογλου, θέλοντας να προβάλει καλύτερα τα προϊόντα του και να τους προσδώσει την υπεραξία που τους αξίζει, έχει μπει και στη λιανική κρέατος, διαθέτοντας ήδη δύο κρεοπωλεία και ένα ταχυφαγείο. Διαθέτει ένα ιδιόκτητο κρεοπωλείο στα Φάρσαλα, ένα ενοικιασμένο στη Λάρισα, ενώ το «φαγάδικο», με τη φίρμα, Michalis Barbeque, βρίσκεται επίσης στα Φάρσαλα.

To δύσκολο ξεκίνημα και οι ζημιές 

Όπως τονίζει ο κ. Μπαϊράμογλου, το ξεκίνημα της φάρμας ήταν το 1992 όταν από το «μηδέν κυριολεκτικά» όπως ο ίδιος λέει, άρχισε να «χτίζει» το όνειρό του. Έτσι κι αλλιώς η οικογένειά του διατηρούσε κρεοπωλείο στο κέντρο της Λάρισας, οπότε μετά από ένα ταξίδι περιήγησης στην Ευρώπη όπου πήρε ιδέες, αποφάσισε να καθετοποιήσει την παραγωγή του και να ελέγχει ο ίδιος 100% αυτό που θα δίνει στους πελάτες.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, πήρε ένα τσουβάλι μαρμαρόσκονη στα χέρια και χάραξε τις γραμμές – σύνορα, της πρώτης του φάρμας. Έφτιαξε την πρώτη φάρμα σχεδόν μόνος του, με κύρια βάση το ξύλο, με τα ζώα να βρίσκονται σε υπόστεγα με καλό εξαερισμό και όχι εγκλωβισμένα σε τσιμεντένιους τοίχους. Η πρώτη φάρμα δημιουργήθηκε στη Ζωοδόχο Πηγή, με 500 αγελάδες που για τότε ήταν αριθμός ρεκόρ.

Έκτοτε και για τα επόμενα δέκα περίπου χρόνια πέρασε δια πυρός και σιδήρου, έχοντας δύο – τρεις καταστροφές που θα μπορούσαν να τελειώσουν την προσπάθεια. Το 2002 έχασε 500 βόεια από βρουκέλλα (ένα είδους καταρροϊκού πυρετού), λίγο αργότερα κάηκε όλη η αποθήκη με τις ζωοτροφές με ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ αντιμετώπισε και άλλες αντιξοότητες πάσης φύσεως. «Με τεράστια ψυχικά αποθέματα, επιμονή, πίστη, όραμα, διαρκή προσπάθεια και εργασία ημέρα και νύχτα, κατάφερα να χτίσω τη μονάδα που πλέον έχει πάρει το δρόμο της και δίνει και δουλειά σε πάνω από 50 άτομα συνολικά», σημειώνει ο Μιχάλης Μπαϊράμογλου.

Λίγο μετά το 2000 αποφάσισε να οργανώσει καλύτερα τη μονάδα του και τότε ήταν που καθετοποίησε όλη την παραγωγή, ξεκινώντας δηλαδή να παράγει ο ίδιος και τις ζωοτροφές, ώστε να ελέγχει όλη την αλυσίδα της παραγωγής. Τότε δημιούργησε την υπερσύγχρονη μονάδα στα Βασιλικά Φαρσάλων, πάνω σε νέες βάσεις, φτάνοντας στα μέσα της δεκαετίας του 2000 να παράγει περί τους 25 τόνους γάλακτος την ημέρα. Σταδιακά, το 2008 έκανε «στροφή» προς τη βιολογική παραγωγή, δημιουργώντας μια βιολογική μονάδα πιστοποιημένη από τη ΒΙΟΕΛΛΑΣ για παραγωγή βιολογικού γάλακτος.

Δραστηριοποιούμενος οικογενειακά στο χώρο του κρέατος, συνειδητοποίησε – πέρα από τη γαλακτοκομεία – τη δύναμη της κρεατοπαραγωγής και το περιθώριο εξέλιξης σε μια χώρα με μεγάλη υστέρηση στον πρωτογενή τομέα. Έτσι, με διαρκή αναζήτηση σε όλα τα επίπεδα, από την καλλιέργεια των ζωοτροφών έως τις συνθήκες ζωής των ζώων αλλά και την εξέλιξη του είδους που θα καλλιεργούσε, σε συνεργασία με δύο Κτηνιατρικές σχολές της Καρδίτσας και της Θεσσαλονίκης, «θωράκισε» τη μονάδα του διασφαλίζοντας την υγιεινή του ζωικού του κεφαλαίου.

Όλα αυτά, χωρίς εκπτώσεις σε κανένα στάδιο της παραγωγής, κάτι που τον έχει βοηθήσει να δημιουργήσει άριστο όνομα σε όλη τη Λάρισα και τη γύρω περιοχή. Στον τομέα του κρέατος δημιούργησε μια μονάδα σε ελεύθερο σταβλισμό, αναπτύσσοντας την αυτόχθονα ελληνική φυλή, τη φυλή που όπως λέει ο κ. Μπαϊράμογλου «έφερε στην Ελλάδα ο Μέγας Αλέξανδρος». Πλέον, καλλιεργεί 25.000 στρέμματα βιολογικής ζωοτροφής στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων που προορίζεται για το καθημερινό σιτηρέσιο των 1200 περίπου μοσχαριών, των αιγών, αλλά και του μαύρου χοίρου, που ανήκει στις ελληνικές αυτόχθονες φυλές.

Τα προϊόντα και οι 160 κωδικοί 

Η Φάρμα Μπαϊράμογλου παράγει περί τους 160 κωδικούς προϊόντων. Ο ίδιος έχει τη φήμη του… επιστήμονα σ’ ό,τι αφορά το κρέας, την αξιοποίηση και την ανάδειξη όλων των πλεονεκτημάτων του κάθε μέρους του ζώου. Μιλάει για τη δημιουργία της κατηγορίας Dry Aged από ζώα της φάρμας, ενώ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης του πρώτου ελληνικού (με σφραγίδα) μοσχαριού. Διαρκώς εξελίσσει τα παραγόμενα προϊόντα του, δημιουργώντας τα λεγόμενα ξηρής ωρίμανσης ή πολλά καπνιστά, τύπου Dry Aged, Rib Eye, Tomahawk, Tri Tip, T-bone, Flank Steak, Picanha, Flat Iron Steak κ.α. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει μια σειρά αλλαντικών. Πέρα από τη Λάρισα και τα Φάρσαλα, η Φάρμα δίνει προϊόντα σε πολλά επώνυμα εστιατόρια της Αθήνας, όπως ο Τηλέμαχος και πολλά άλλα σε Γλυφάδα, Κηφισιά, αλλά και σε πολλά ξενοδοχεία πρώτης γραμμής. {https://www.liberal.gr}





Related Posts