Το πρώτο φορτίο νωπής ντομάτας, βάρους 21 τόνων, αφίχθηκε, στις 23 Ιουνίου 2015, στην κεντρική λαχαναγορά του Ντουμπάι, ενώ ακόμη τέσσερα όμοια φορτία βρίσκονται καθοδόν. Ο εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας, Μιχαήλ Βρεττάκης, μετέβη στο χώρο της άφιξης του πρώτου φορτίου, δεδομένου ότι για πρώτη φορά και σε τόση ποσότητα εισάγονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ελληνικές ντομάτες.
Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βρεττάκης, «αυτό που θέλει η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι να εισάγει ντομάτες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τις επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι της επιχείρησης στη χώρα μας φάνηκε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Έλληνες παραγωγούς αλλά και συνεταιρισμούς για εξαγωγές αυτών των προϊόντων. Το διμερές εμπόριο στη συγκεκριμένη χώρα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προσωπικές επαφές και για να υπάρξει εμπορική συμφωνία θα πρέπει οι ντόπιοι προμηθευτές να δοκιμάσουν τα ελληνικά προϊόντα».
Η Zhumino International LLC είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς και διανομείς φρούτων και λαχανικών στα ΗΑΕ. Έχει επίσης ένα μεγάλο δίκτυο θυγατρικών εταιρειών στην Ινδία, τη Νότια Αφρική, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και τελευταία και στην Ελλάδα. Όπως μας ανέφερε από την πλευρά του o πρόεδρος της Zhumino κ. Syed Hafizullah, σκοπός της εταιρείας του είναι να εισάγει από την Ελλάδα τουλάχιστον 2 κοντέινερς ντομάτας (20 με 21 τόνους έκαστο) σε εβδομαδιαία βάση για όλο το χρόνο, ενώ προωθεί με τους συνεργάτες του και την αποστολή φορτίων με καρπούζια, πεπόνια, κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα και άλλα νωπά οπωροκηπευτικά από την Ελλάδα.
Η εισαγωγή του πρώτου φορτίο ντομάτας έγινε την περασμένη εβδομάδα, ενώ σήμερα Τρίτη (30/6) θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγή δύο ακόμη φορτίων. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Syed Hafizullah «την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τις αντιδράσεις των καταναλωτών. Εκτιμώ πάντως ότι θα είναι πολύ θετικές».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το πως αποφάσισε να προχωρήσει σε επενδύσεις και εμπορικές συμφωνίες με τη χώρα μας, που αντιμετωπίζει προβλήματα από την οικονομική κρίση, μας ανέφερε ότι «η αγροτική παραγωγή και το εμπόριο δεν μπορεί να εμποδιστούν από την οικονομική κρίση. Πάντα χρειάζεται να υπάρχουν αγροτικά προϊόντα στο τραπέζι των καταναλωτών. Αυτή είναι μια πολύ καλή εποχή για να γίνουν εμπορικές συμφωνίες με τους παραγωγούς της χώρας σας, με στόχο την προώθηση των εξαγωγών».
Όσον αφορά την ασιατική αγορά οπωροκηπευτικών, ο κ. Syed Hafizullah υποστηρίζει ότι «μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την εποχή έχει η Ινδία και οι Φιλιππίνες. Υπάρχουν βέβαια κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα (έγραφα φυτοϋγειονομικής προστασίας) για τις εξαγωγές σε αυτές τις χώρες αλλά η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Ειδικότερα η αγορά της Ινδίας ενδιαφέρεται για πολύ καλής ποιότητας φρούτα και λαχανικά και έχει πολύ καλές προοπτικές για τα ευρωπαϊκά προϊόντα».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr