Χάι – τεκ εταιρείες στην ελληνική περιφέρεια



Η έδρα τους βρίσκεται σε κάποια περιοχή της ελληνικής περιφέρειας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες, όμως, έχουν περάσει όχι μόνο τα όρια του νομού τους αλλά και τα ελληνικά σύνορα. Αρκετές, δε, από αυτές τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν στο ενεργητικό τους πολλές διακρίσεις και συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού.

Την πενταετία 2009 – 2013, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σχεδόν 850.000 ελληνικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, εκ των οποίων οι μισές έκλεισαν την τελευταία διετία. Στην αρχή της κρίσης, οι επιχειρήσεις που σταματούσαν τη λειτουργία τους ήταν ως επί το πλείστον ατομικές, σταδιακά, όμως, οι μικρομεσαίες ήταν αυτές που δεν άντεξαν τα οικονομικά βάρη, με αποτέλεσμα να σφραγίσουν τις πόρτες τους. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις της περιφέρειας ήταν εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Σημειώνεται ότι ενώ η Ελλάδα το 2011 κατατασσόταν στην 4η θέση ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες σε ό, τι αφορά την καινοτομία, ένα χρόνο αργότερα έπεσε στη 12η θέση και το 2013 κατρακύλησε ακόμη περισσότερο.
Κι όμως, υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις – άλλες μεγαλύτερες κι άλλες μικρότερες -, οι οποίες εμμένουν στην αρχική τους απόφαση να διατηρήσουν την έδρα τους στην περιφέρεια και να δραστηριοποιηθούν σε κλάδους καινοτομίες και υψηλής τεχνολογίας, κάνοντας τους άλλους – εντός κι εκτός Ελλάδας – να μιλούν γι’ αυτές με τα καλύτερα λόγια.

images
Το 1991 ιδρύθηκε μια μικρή εταιρεία πληροφορικής στην Αλεξανδρούπολη. Περίπου 24 χρόνια μετά η μικρή αυτή επιχείρηση είναι πλέον πόλος υψηλής τεχνολογίας όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά παγκοσμίως. «Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ABEE ξεκίνησε ως μια τοπική προσπάθεια κι εξελίχθηκε σε εξειδικευμένη εταιρεία Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Βγήκαμε από τα όρια του νομού, της Περιφέρειας, της Ελλάδας. Φιλοδοξία της εταιρείας είναι να κρατήσει όσους περισσότερους εξειδικευμένους επιστήμονες μπορεί στον Έβρο. Κι αυτή τη στιγμή είμαστε ένας από τους λίγους εργοδότες που είναι εγκατεστημένοι στη Βόρεια Ελλάδα με εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, το 68% των οποίων είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρώην γενικός διευθυντής, εκ των ιδρυτών και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της εταιρείας, Πέτρος Σουκουλιάς.

Στα κεντρικά γραφεία και τη βιομηχανική μονάδα στην Αλεξανδρούπολη γίνεται ο σχεδιασμός και η παραγωγή των προϊόντων. «Με χαρακτηριστικό την καινοτομία, βασικός στόχος μας είναι η ανάπτυξη πρωτοποριακών εταιρικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, στο χώρο των Ηλεκτρονικών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που η εταιρεία δαπανά κατά μέσο όρο 25% των εσόδων της στην έρευνα και την ανάπτυξη. Από το 1998 μέχρι σήμερα, έχουμε συμμετοχή σε 31 προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», προσθέτει.

Χρυσό Βραβείο από το CERN
Μάλιστα, στα 20 χρόνια παρουσίας η επιχείρηση είναι η πρώτη και μοναδική ελληνική εταιρεία η οποία τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) το 2009 στη Γενεύη. «Από το 2005 έχουμε μία συνεργασία με το CERN. Κατασκευάσαμε 5.500 ηλεκτρονικά κυκλώματα και συστήματα, με σφάλμα παραγωγής 0,02%, για λογαριασμό του ερευνητικού κέντρου και πιο συγκεκριμένα για το μεγάλο πείραμα CMS. Πλέον συμμετέχουμε και σε ερευνητικό πρόγραμμα με το CERN ενώ έχουμε συνεργασία με περισσότερους από 100 ερευνητές σε διάφορα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα σε όλη την Ευρώπη», λέει ο κ Σουκουλιάς, επισημαίνοντας ότι η θρακιώτικη εταιρεία έχει μπει δυναμικά και στο κομμάτι της διαστημικής. «Πρέπει να είσαι ρομαντικός και παθιασμένος με αυτό που κάνεις για να πετύχεις. Κι αυτό είναι το μότο μας όλα αυτά τα χρόνια».

Στην περιοχή Κατσικάς, λίγο έξω από τα Ιωάννινα, ιδρύθηκε το 1994 μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας – πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής και σίγουρα της περιοχής – που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στους τομείς της ψηφιακής μηχανικής και της πληροφορικής. Το κτίριο της επιχείρησης, μάλιστα, ακόμη και σήμερα δείχνει παράταιρο στην περιοχή, αφού παραπέμπει περισσότερο σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς στις γερμανικές μεγαλουπόλεις.

imagesΗ εταιρεία ΝΙΚΙ τα τελευταία σχεδόν 21 χρόνια παρέχει υπηρεσίες μεταξύ άλλων στον τομέα της εικονικής ανάπτυξης προϊόντων και της υπολογιστικής μηχανικής για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία – και ιδιαίτερα για την πρωτοπόρα γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία -, στην τρισδιάστατη απεικόνιση και την αεροδιαστημική. Έχει, δε, σημαντικές συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικές είναι αυτές με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κι όλα αυτά, παραμένοντας η έδρα της στην ελληνική περιφέρεια.
Μάλιστα, πριν από μία πενταετία είχε αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών GΡS νέας γενιάς, που θα είναι ενσωματωμένα στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και θα δίνουν πληροφορίες και οδηγίες – εκτός από τη διαδρομή – και για ασφαλέστερη οδήγηση.

Όπως επισημαίνει ο ιδρυτής Δημήτρης Βαρτζιώτης, συνεργάτες της ΝΙΚΙ συμμετείχαν και στη μηχανική ανάλυση και την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού λειτουργικού οχήματος «Aletis» για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΕΛΒΟ Α.Ε. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1999, όταν η ΕΛΒΟ προκήρυξε διαγωνισμό για τη μελέτη κατασκευής ενός πολυχρηστικού αυτοκινήτου, μικρού μεγέθους. Ο κ Βαρτζιώτης και η ομάδα του σχεδίασαν το αυτοκίνητο εξ ολοκλήρου στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και δύο χρόνια αργότερα ήταν έτοιμο το λειτουργικό πρωτότυπο. Το λειτουργικό πρωτότυπο παρουσιάστηκε με επιτυχία στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου IAA-2001, στη Φρανκφούρτη, ωστόσο το νέο αυτό ελληνικό αυτοκίνητο δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Πλέον εκτίθεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – Noesis στη Θεσσαλονίκη.
«Τα Ιωάννινα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου. Η απόφασή για την ίδρυση της ΝΙΚΙ στα Ιωάννινα συνδέεται με την βασική αντίληψη ότι η ελληνική περιφέρεια πρέπει να έχει τις ίδιες δυνατότητες να αναπτυχθεί. Στα προσεχή σχέδια της εταιρείας είναι η ίδρυση θυγατρικών εταιρειών σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και της Γερμανίας», τονίζει ο κ Βαρτζιώτης.

Η εταιρεία από την Καλαμαριά που…τάραξε τα νερά
Εκτός από τις μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που εδράζουν σε περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, υπάρχουν κι αυτές που είναι σαφώς μικρότερες σε μέγεθος, με επικεφαλής νέους ανθρώπους, που ωστόσο τα προϊόντα τους έχουν κάνει…θραύση κυρίως στο εξωτερικό.

imagesΧαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας του Πέτρου Δουβαντζή και του Στέλιου Πετράκη. Οι δύο 29χρονοι, με σπουδές στην πληροφορική και την επιστήμη των υπολογιστών, ασχολήθηκαν αρχικά ερασιτεχνικά με την δημιουργία εφαρμογών για «έξυπνα» κινητά. Η πρώτη τους εφαρμογή ήταν, μάλιστα, ένας ψηφιακός παλμογράφος. «Διαπιστώσαμε, παρόλο που δεν είχαμε ιδρύσει κάποια εταιρεία, πώς υπήρχε ενδιαφέρον από αρκετό κόσμο κι έχοντας στα σκαριά κι άλλες εφαρμογές αποφασίσαμε πλέον να ασχοληθούμε σοβαρά και επαγγελματικά», εξηγεί ο Πέτρος Δουβαντζής.

Η εταιρεία «Evil Window Dog» γεννήθηκε πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο στην Καλαμαριά, όπου και παραμένει η έδρα της. Επί τρεις μήνες σχεδίαζαν το πρώτο προϊόν της εταιρείας, που τελικά τους καθιέρωσε και στη διεθνή αγορά. «Φτιάξαμε το Horizon, μια εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει να γίνεται η βιντεοσκόπηση πάντα σε οριζόντια διάσταση, ανεξαρτήτως του τρόπου, με τον οποίο ο χρήστης κρατά τη συσκευή», λένε οι δύο ιδιοκτήτες. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την παρουσίαση της εφαρμογής τα μεγαλύτερα ειδικά μέσα τεχνολογίας παγκοσμίως έγραψαν για το Horizon, το οποίο κατέκτησε πρώτες θέσεις στις πληρωμένες εφαρμογές για κινητό σε Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία, βραβεύθηκε ως η τρίτη καλύτερη εφαρμογή για βίντεο στο διαγωνισμό «Best App Ever» ενώ συνολικά 800.000 χρήστες απ’ όλο τον κόσμο έχουν πληρώσει για να έχουν την εφαρμογή στο κινητό τους.

«Η έδρα μας είναι στην Καλαμαριά αλλά όπως μπορείτε να καταλάβετε οι πελάτες μας είναι σκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Άρα το γεγονός ότι δεν έχουμε αλλάξει την έδρα μας έχει να κάνει και με τον διεθνή χαρακτήρα που έχει η δουλειά μας», προσθέτει ο Πέτρος.
http://www.tanea.gr




Related Posts