«Ασπίδα» στον κορωνοϊό για τους ξένους καταναλωτές τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά – Ρεκόρ εξαγωγών



Ρεκόρ εξαγωγών καταγράφουν τα νωπά φρούτα και λαχανικά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, οι οποίοι ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγήν δυσφήμησής τους.

Οπως επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης, η ζήτηση σε φρούτα και λαχανικά ήταν υψηλή τους τελευταίους έξι μήνες της πανδημίας και το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας δεν είχε ποτέ καλύτερες επιδόσεις από αυτές των τελευταίων μηνών.

«Αυτό οφείλεται στο ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου προσαρμόσθηκαν εγκαίρως στις απαιτήσεις για ασφάλεια που σχετίζεται με τον Covid, ενώ διαπιστώνεται μια πραγματική επανάσταση στην ευαισθητοποίηση για κατανάλωση υγιεινών φρούτων και λαχανικών με τους καταναλωτές να αναζητούν ποιοτικά προϊόντα και να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν γι’ αυτό», τονίζει ο ίδιος.

Αναλυτικά, οι εξαγωγές κερασιών έχουν τελειώσει καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών με αύξηση 47,1% σε σχέση με πέρυσι ανερχόμενες σε 38.927 τόνους έναντι 26.467 τόνων, ενώ αυξημένες ήταν και οι τιμές τους.

Αντίστοιχα, ιστορικά υψηλότερη επίδοση σημείωσαν και οι εξαγωγές των καρπουζιών παρουσιάζοντας άνοδο 16% στους 206.104 τόνους έναντι 177.675 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι εξαγωγές ροδακίνων συνέχισαν με μικρούς ρυθμούς, καθώς βρίσκονται στο τέλος της εμπορικής τους περιόδου, ενώ των νεκταρινιών παρουσίασαν υστέρηση σε σχέση με το 2019. Στο ίδιο πλαίσιο, οι εξαγωγές των βερίκοκων περαιώθησαν με -8,5% στους 20.685 τόνους, γεγονός ωστόσο που οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά στα σταφύλια, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, εξακολουθεί η επιβράδυνση στη ροή των εξαγωγών που παρατηρείται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όμως αναμένεται μια βελτίωση της ζήτησης μετά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου με εκτίμηση ως προς τις τιμές στα σημερινά επίπεδα και της τάσης εξοικονόμησης δαπανών των καταναλωτών λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Βέβαια, παρά το ρεκόρ που σημειώνουν οι εξαγωγές των οπωροκηπευτικών, όπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναπόφευκτη παγκόσμια ύφεση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει, με ανησυχητικά σημάδια, ακόμη και το τομέα των φρούτων και λαχανικών. Κατά συνέπεια είναι καθοριστική η ανάγκη διατήρησης της φήμης των φρούτων και λαχανικών της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

«Φαινόμενα διακίνησης από Ελληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για βιομηχανική χρήση υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα», επισημαίνει ο σύμβουλος του Incofruit Hellas.

Για τον λόγο αυτό, ο Σύνδεσμος εφιστά την προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.ά.) προς αποφυγήν μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγήν δυσφήμησης των προϊόντων μας. {https://eleftherostypos.gr}





Related Posts