Μέσα στο 2022 αναμένεται να πάρει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) το πεπόνι «χρυσή κεφαλή» του Τυχερού, για το οποίο το αίτημα ένταξης στα ΠΟΠ προϊόντα έγινε το καλοκαίρι του 2018 από την ΚΟΙΝΣΕΠ «Θεογένης».
Δρομέας μακρινών στον χρόνο αποστάσεων, το πεπόνι Τυχερού «χρυσή κεφαλή» έλκει την καταγωγή του από τη Μικρά Ασία και έφτασε στο Τυχερό και στον Πέπλο Έβρου από πρόσφυγες. Πρόκειται για παραδοσιακή ποικιλία, με μεγάλες αντοχές μετά τη συγκομιδή.
«Είχαμε καταθέσει όλα τα στοιχεία και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πιστοποιούν τη μοναδικότητα της “χρυσής κεφαλής”, η οποία είναι μία ιστορική καλλιέργεια για την περιοχή του Τυχερού», είπε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ, Θεογένης Σπύρος Δέδογλου.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πειραματική καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, που με δική του πρωτοβουλία προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ο «Θεογένης», σημειώνοντας ότι «τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά και έδειξαν ότι θα μπορούσε να είναι μια επικερδής εναλλακτική καλλιέργεια για την περιοχή», υπογράμμισε ωστόσο ότι οι πρωτοβουλίες με τις πειραματικές καλλιέργειες χρειάζονται στήριξη, όπως απαιτείται και ένας συνολικός σχεδιασμός για την αναζωογόνηση της υπαίθρου, με ισχυρή αγροτική οικονομία.
Σχολιάζοντας, τέλος, τις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, ο κ. Δέδογλου επεσήμανε ότι δικαιολογημένα βρίσκονται στον δρόμο οι αγρότες, αφού το πρόβλημά τους είναι πλέον υπαρξιακό. Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα, που θα έπρεπε να είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας, μαζί με τον τουρισμό, είναι τραγική», ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ σχολίασε και την απουσία αγροτικών κινητοποιήσεων στο νότιο τμήμα του Έβρου.
«Οι αγρότες στον βόρειο Έβρο βγήκαν με τα τρακτέρ τους, προκαλεί ερωτήματα η στάση εκείνων του νοτίου Έβρου, που ήταν πολύ δραστήριοι τα προηγούμενα χρόνια, με προηγούμενες κυβερνήσεις, και τώρα δεν βρίσκουν λόγο να αντιδράσουν», είπε συγκεκριμένα ο κ. Δέδογλου.