Η ικανότητα της άμεσης αναπροσαρμογής δεν είναι προνόμιο μόνο των Ελλήνων, αλλά αποτελεί σίγουρα ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Όταν σταμάτησαν οι επιδοτήσεις και η ζήτηση για τα ελληνικά καπνά, οι καπνοπαραγωγοί στην περιοχή της Λαμίας δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες του ελληνικού εδάφους και του τι μπορεί να προσφέρει στους καλλιεργητές του, άλλαξαν στρατηγική εστιάζοντας σε μια αγορά άγνωστη τότε για την Ελλάδα αλλά με πολλές προοπτικές.
Υπό την ομπρέλα ενός συνεταιρισμού ένωσαν τις δυνάμεις του δημιουργώντας την La Mia Stevia και κατ’ επέκταση το πρώτο 100% ευρωπαϊκό προϊόν, με τον ελληνικών συμφερόντων συνεταιρισμό να είναι ο μοναδικός που καλλιεργεί και μεταποιεί στέβια εντός Ευρώπης, «κοντράροντας» πολυεθνικούς κολοσσούς από την Κίνα και τη Λατινική Αμερική.
Αν η ιδέα μετουσιώθηκε σε πράξη, αυτό οφείλεται κυρίως στον Χρήστο Σταμάτη – μηχανολόγο μηχανικό στο επάγγελμα με master στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – ο οποίος αρχικά ήρθε σε επαφή με αγρότες που έσπευσαν να αποκτήσουν έξτρα εισόδημα από τη δραστηριοποίηση στον χώρο των φωτοβολταϊκών και τους οργάνωσε σε μια δυνατή ομάδα. Ωστόσο, η παγκόσμια τάση μετάβασης των καπνοβιομηχάνων στην καλλιέργεια στέβιας ήταν αναπόφευκτη και για τη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι καπνοπαραγωγοί, που έβλεπαν τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους στα φωτοβολταικά, να ακολουθήσουν τελικά το δοκιμασμένο παράδειγμα των ξένων συναδέλφων.
Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com ο Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas, μολονότι υπήρχε μια αρχική προσπάθεια από μέρους των αγροτών, χρειάζονταν κάποιον με επιχειρηματικές γνώσεις προκειμένου να γίνει σοβαρή τοποθέτηση στην αγορά. Το «πάντρεμα» μεταξύ των δύο κόσμων έγινε, και από το 2012 η La Mia Stevia επεκτείνει σταδιακά τις δραστηριότητές της σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ως προς την παραγωγική διαδικασία τα φύλλα της στέβιας, καλλιεργούνται στην Ελλάδα ξεραίνονται και στέλνονται στο εξωτερικό για εκχύλιση, ενώ η συσκευασία πραγματοποιείται στη Λαμία στο εργοστάσιο συνολικής έκτασης 600 τ.μ., στο οποίο βρίσκονται τα logistics και τα γραφεία της εταιρείας. «Μέχρι στιγμής έχουμε τοποθετηθεί σε ΑΒ Βασιλόπουλο, Θανόπουλο, Μπαλάσκα και προσεχώς σε Γαλαξία και Σκλαβενίτη. Παράλληλα, έχουμε παρουσία σε 50 delicatessen, bio markets, green markets καθώς και σε 90 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Σταμάτης, προσθέτοντας πως το business plan για το 2017 περιλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών του 80% της ελληνικής αγοράς, τη δυναμική παρουσία στη HO.RE.CA όπως επίσης και τη διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού.
Επιπρόσθετα, μέσα στην επόμενη τετραετία ο συνεταιρισμός του La Mia Stevia επικεντρώνεται στη δημιουργία δικού του εργοστασίου. Μια επένδυση που ούτε λίγο ούτε πολύ αναμένεται να ανέλθει σε 3-4 εκατ. ευρώ. «Η στέβια μπαίνει μέρα με τη μέρα στις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή. Πρόκειται για ένα φυσικό γλυκαντικό, με μηδέν θερμίδες, κατάλληλο για ανθρώπους που έχουν ζάχαρο και διαβήτη».
Έρευνες καταδεικνύουν πως η αγορά των γλυκαντικών το 2020 θα διαμορφωθεί στα 18 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες διεκδίκησης μεριδίου σε παγκόσμιο επίπεδο. «Αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται 500.000 στρέμματα από 87 Έλληνες παραγωγούς στην Κεντρική Ελλάδα. Τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε δυναμικότητα εργοστασίου εκτιμούμε ότι σε λίγα χρόνια θα είμαστε ικανοί να καλύψουμε το 15% της ευρωπαϊκής αγοράς».
Έρχονται συνεργασίες με ηχηρά ονόματα από τον χώρο του αναψυκτικού και των τροφίμων
Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία συμπεριλαμβάνονται ήδη στο δίκτυο της La Mia Stevia ενώ ξεκίνησε και η τοποθέτηση των προϊόντων στην Ελβετία, την πρώτη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στέβιας ανά κάτοικο.
Προσεχώς η La Mia Stevia αναμένεται να μας απασχολήσει καθώς βρίσκεται μια ανάσα πριν από την υπογραφή συμφωνίας για αποκλειστική συνεργασία με γνωστές εταιρείες από τον χώρο του αναψυκτικού και των τροφίμων.
fortunegreece.com