Ευρωπαϊκό σήμα για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης Τύρναβος



Ευρωπαϊκό συλλογικό σήμα για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης Τύρναβος απέκτησε η Ένωση Οινοποιών και Αποσταγματοποιων Τυρνάβου, η οποία με τον διακριτικό τίτλο Tyrnavos Wines & Spirits ιδρύθηκε στον Τύρναβο με τη μορφή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας το 2022.

Στην Ένωση συμμετέχουν 13 Οινοποιοί και Αποσταγματοποιοί της περιοχής Τυρνάβου που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Τύρναβος καθώς και του Τσίπουρου Τυρνάβου. Σκοπός της Ένωσης είναι η ανάδειξη και προστασία των οίνων και αποσταγμάτων της περιοχής, η προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς γύρω από το αμπέλι, τον οίνο και τα αποστάγματα και η τουριστική αξιοποίησή τους. Οι 13 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην Ένωση είναι: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΒΑΣΔΑΒΑΝΟΣ Β. & ΣΙΑ ΟΕ, ΒΡΥΣΣΑΣ ΑΕ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΓΑΣ ΟΕ, ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Κ. ΤΣΙΛΙΛΗΣ ΑΕ, ΚΑΡΔΑΣΗ ΟΕ, ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ, ΜΙΓΑ Β. ΣΟΦΙΑ, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΑΠΡΑΣ κ ΣΙΑ ΟΕ, ΠΑΠΡΑΣ Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ.

Η νεοσύστατη Ένωση Οινοποιών και Αποσταγματοποιών Τυρνάβου καταχώρισε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλογικό Σήμα για τους οίνους ΠΓΕ και τη ΓΕ Τσίπουρο Τυρνάβου. Το συγκεκριμένο σήμα θα μπορούν να φέρουν επί των ετικετών και των συσκευασιών όλα τα προϊόντα αυτών των κατηγοριών που παράγουν τα μέλη της Ένωσης και θα χρησιμοποιηθεί για την προβολή της αμπελουργικής περιοχής Τυρνάβου. Η ίδρυση της Ένωσης και η απόκτηση συλλογικού σήματος είναι πρωτοποριακές ενέργειες για τα ελληνικά δεδομένα που ενισχύουν την εξωστρέφεια του Τυρναβίτικου Αμπελώνα και των προϊόντων του, συνεχίζοντας στοχευμένα στην κατεύθυνση αυτή η Ένωση θα προχωρά στην αναβάθμιση του κλάδου της αμπελουργίας, της οινοποιίας και της αποσταγματοποιίας της περιοχής.





Related Posts