Τα σκουπίδια που μεταφέρονται στη θάλασσα από τις ακτές, είναι μια παγκόσμια απειλή για τα οικοσυστήματα και ένα πεδίο όπου συχνά μόνο η τεχνολογία αιχμής μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις.
Σε αυτό το πεδίο, οι εξελίξεις έχουν πια και ελληνικό χρώμα, αφού μια ελληνική σημαία υψώθηκε όταν ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού CASSINI, κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Διαστήματος που φέτος διοργανώθηκε στη Σεβίλλη της Ισπανίας.
Την εξαιρετική διάκριση είχαν τα στελέχη ελληνικής start-up που καθαρίζει τις ακτές από τα πλαστικά με drones, βραβείο που συνοδεύτηκε, μάλιστα, από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Στην πιο ψηλή θέση η ελληνική SciDrones που καθαρίζει τις ακτές χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής
Η ελληνική spin-off του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την ονομασία SciDrones (σ.σ Scientific Drones) ήταν ανάμεσα στους τρεις νικητές του διαγωνισμού CASSINI που συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου ευρώ και διοργανώνεται από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το CASSINI είναι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη επιχειρηματιών, νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές που αξιοποιούν δεδομένα από το Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ και συγκεκριμένα από τα δορυφορικά συστήματα Galileo/EGNOS και Copernicus.
Η Scidrones ανέπτυξε εφαρμογή που εντοπίζει αυτοματοποιημένα τα απορρίμματα στις ακτές
Οι στόχοι αυτής της πρόσκλησης ήταν να τονώσει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων χρησιμοποιώντας δεδομένα του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ, να υποστηρίξει την πρόληψη της ρύπανσης των ωκεανών και να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αφαίρεση πλαστικών απορριμμάτων σε ποτάμια, ακτές και παράκτιες ζώνες, να προσελκύσει καινοτόμες λύσεις, να κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργήσει λύσεις κοντά στην αγορά.
Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος επιχειρηματιών ενώ όλες οι προτεινόμενες λύσεις έπρεπε να είναι κοντά στην αγορά και να μπορούν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους σε μια επίδειξη σε πραγματικό περιβάλλον.
Κορυφαία τεχνολογική ετοιμότητα για το Made in Hellas σύστημα
Η Scidrones χρησιμοποιώντας έναν καινοτόμο συνδυασμό δεδομένων Copernicus με εικόνες drone υψηλής ανάλυσης και προηγμένους αλγόριθμους AI ανέπτυξε την CMLO (Coastal Marine Litter Observatory) εφαρμογή που εντοπίζει αυτοματοποιημένα τα απορρίμματα στις ακτές.
Η CMLO τα κατηγοριοποιεί στις επτά διαφορετικές κατηγορίες, τα διαφοροποιεί από άλλες πηγές φυσικών υπολειμμάτων, όπως κλαδιά και φύκια και δημιουργεί χάρτες με περιοχές που περιέχουν μεγάλη πυκνότητα απορριμμάτων ώστε τοπικές αρχές να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να καθοδηγήσουν τις εργασίες καθαρισμού τους, κατανέμοντας πόρους σε εκείνες τις παραλίες και τα περιβάλλοντα που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα με απορρίμματα και ιδιαίτερα με τα πλαστικά.