Σε ισχύ οι νέες ετικέτες ελαιολάδου

Τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός (ΕΕ) που τροποποιεί βασικές διατάξεις για τις ετικέτες ελαιολάδων.

Με τη δημοσίευση (στο L 197/ 3 Αυγούστου 2018) του κανονισμού 2018/1096 τέθηκαν σε ισχύ οι τροποποιήσεις του βασικού κανονισμού 29/2012 σχετικά με την επισήμανση (τις ετικέτες) των ελαιολάδων. Οι τροποποιήσεις αφορούν τρία σημεία:

α) Η ένδειξη της μέγιστης οξύτητας επιτρέπεται να αναγράφεται μόνο με την προϋπόθεση ότι συνοδεύεται με τις ενδείξεις για τα υπεροξείδια, τις K232 και K270, τους κηρούς, με χαρακτήρες του ιδίου μεγέθους, στο ίδιο οπτικό πεδίο, και αφορούν στις μέγιστες προβλεπόμενες τιμές κατά την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του ελαιολάδου.

β) Η αναγραφή του έτους συγκομιδής είναι για τις επιχειρήσεις προαιρετική και θα πρέπει το 100% του περιεχομένου (έξτρα) παρθένου ελαιολάδου να προέρχεται από τη συγκεκριμένη εσοδεία.

γ) Τα κράτη-μέλη έχουν μεν το δικαίωμα να καταστήσουν υποχρεωτική την αναγραφή της εσοδείας συγκομιδής, αλλά αυτή θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στα εγχωρίως παραγόμενα ελαιόλαδα από ελαιόκαρπο που συγκομίζεται αποκλειστικά στο έδαφός της.
Επίσης, να σημειώσουμε ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή μετά από έξι μήνες.

Υ.Γ. Στην ελληνική μετάφραση υπάρχει ένα ασυγχώρητο σφάλμα. Το (παρθένο) ελαιόλαδο, δεν «εκχυλίζεται» από τον ελαιόκαρπο, αλλά «παραλαμβάνεται», γιατί δεν είναι σπορέλαιο.

Related Posts