Το success story του δραμινού οίνου που διεισδύει στην παγκόσμια αγoρά



images
Η Δράμα, που μόλις πριν περίπου 30 χρόνια άρχισε να μπαίνει δυναμικά στον οινικό χάρτη της χώρας, έδειξε μεγάλες αντοχές στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές των κρασιών της στις αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής αλλά και της Ασίας και σήμερα, παρουσιάζει νέες πρωτοβουλίες, αναζητήσεις, φρέσκες ιδέες και πειραματισμούς που συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον πανόραμα στο γοητευτικό χώρο του κρασιού.
Επτά οινοποιεία συνθέτουν τον κλάδο του κρασιού στη Δράμα και τα έξι από αυτά, κάνουν την επόμενη κίνηση και προχωρούν στην ίδρυση της Ένωσης Οινοποιών Δράμας με στόχο, μεταξύ άλλων, την κατάθεση φακέλου προκειμένου η περιοχή να περάσει στην ανώτερη κατηγορία οίνων με τη θεσμοθέτηση Ζώνης ΟΠΑΠ , δηλαδή Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας.
Οι πρώτοι Δραμινοί οινοποιοί, που ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με τις διεθνώς αναγνωρισμένες γαλλικές ποικιλίες για να μπορέσουν να δώσουν κρασιά ποιότητας και με εμπορική προοπτική, έχουν πλέον στραφεί και σε ελληνικές ποικιλίες- δείχνοντας να πιστεύουν στο Aσύρτικο, αλλά και τη Mαλαγουζιά και το Aηγιωργίτικο- ενώ είναι έτοιμοι μετά από συστηματική δουλειά σε πειραματικούς αμπελώνες, να ποντάρουν στο Mαυρούδι, τη Λημνιώνα, στο Μαυροτράγανο, αλλά και στην ισπανική ποικιλία Albarino, όπως και στη πορτογαλική Touriga Nacional.
Σε αυτά τα περίπου 4.500 στρέμματα, τα καπνοτόπια δώσαν τη θέση τους στα αμπελοτόπια και μέσα σε αυτή τη περιοχή, από την Αδριανή, την Αγορά, το Δοξάτο ως το Μικροχώρι, τα Κοκκινόγεια, τον Άγιο Αθανάσιο, έχουν δημιουργηθεί επτά οινοποιεία. Αυτά έχουν δώσει στη τοπική οικονομία νέα πνοή, νέα εξαγωγική προοπτική, αυτά είναι που δημιουργούν μια νέα γενιά εξειδικευμένων επιστημόνων και τεχνολόγων, που φέρνουν τη Δράμα στους διεθνείς διαγωνισμούς οίνου να κερδίζει διακρίσεις και μετάλλια, αλλά και τις ετικέτες των κρασιών της να φιγουράρουν ψηλά στους καταλόγους των ελληνικών εστιατορίων και wine bars.
Η ιστορία “σύγχρονη αμπελουργία- οινοποιία” στη Δράμα ξεκίνησε το 1987 και η αρχή είχε γίνει από τους αδελφού Λαζαρίδη, το Νίκο και τον Κώστα, που στη συνέχεια ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους, ο πρώτος με το κτήμα “Nico Lazaridi” και ο δεύτερος με το “Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη”. Στη συνέχεια, το 1993, ακολούθησαν δύο μηχανικοί, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Καλαϊτζίδης, με το “Κτήμα Τέχνη Οίνου”, ενώ το 1998 ο Χριστόφορος Παυλίδης δημιουργεί το “Κτήμα Παυλίδη”, με το Γιώργο Μανωλεσάκη και το γιό του Σταύρο, την ίδια χρονιά, να ξεκινούν το “Γέννημα Ψυχής”. Η ιστορία, είχε και συνέχεια αφού το 2004 ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης, δημιουργεί στον Άγιο Αθανάσιο το ¨Κτήμα Μιχαηλίδη”, ενώ πιο πρόσφατα, το 2008, ο παλιότερος ίσως οινοποιός στη περιοχή που έχει βάλει και τη προσωπική του σφραγίδα σε μεγάλες ετικέτες, ο Μπάκης Τσάλκος, δημιουργεί το “Οινογένεσις”.
Στη Δράμα, στο κρασί πίστεψαν, όπως αποδεικνύεται, άνθρωποι της γης αν και όχι αγρότες, επιχειρηματίες που δούλευαν και εμπορεύονταν το δραμινό μάρμαρο, χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Λαζαρίδηδες και ο Χριστόφορος Παυλίδης.
Ωστόσο η εξέλιξη των πραγμάτων, ανοίγει νέους δρόμους και δυνατότητες με οδηγό πάντοτε το κρασί. Είναι οι διεθνείς τάσεις, που θέλουν πιο φρέσκα και λιγότερο….”ξύλινα” κρασιά, που προτιμούν τα ανοιχτόχρωμα ροζέ, είναι η επιλογή να έρθει το κρασί με πιο προσιτές τιμές κοντά στους νέους, είναι η επένδυση στη ζήτηση της διεθνούς αγοράς για ελληνικές ποικιλίες, είναι το πάντρεμα του κρασιού με ένα διαφορετικό, ποιοτικότερο τρόπο και ύφος ζωής, μα και με άλλους κλάδους, όπως ο τουρισμός και η αδελφή εστίαση.
Λαζαρίδης Φεδερίκος
Λαζαρίδης Φεδερίκος
Σε αυτό το πλαίσιο, το κτήμα “Νico Lazaridi”, όπως εξηγεί ο γιος του δημιουργού του και διευθύνων σύμβουλος, Φεδερίκος Λαζαρίδης, αποφασίζει να δει το κρασί σαν μέρος ενός ευρύτερου concept, αυτού της μεσογειακής διατροφής. Επενδύει, μέσω συνεργασιών, σε προϊόντα συνοδευτικά της χαλαρής οινοποσίας, στα “ΚριτσΟίνια”, αρχίζει να εξάγει, απο κοντά με τα κρασιά, και ελαιόλαδο με στόχο να περάσει και στη φύτευση λιόδεντρων και στην εξαγωγή, μετά 7- 8 χρόνια, του δικού του ελαιολάδου.
Στην “Τέχνη Οίνου”, Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Καλαϊτζίδης, έχοντας και την ενεργό υποστήριξη του χημικού- οινολόγου Άκη Παπαδόπουλου, αυξάνουν την παραγωγή του best seller, “Τέχνη Αλυπίας” λευκός. Αυξάνουν τις εξαγωγές τους στο 45% των πωλήσεων, ενώ οινοποιούν μία Μαλαγουζιά με…”βάθος στο σώμα”, καθώς το “επόμενο μεγάλο μπάμ, στην Αμερική ειδικά, μετά το Ασύρτικο, θα γίνει με τη Μαλαγουζιά”. Παράλληλα, μετά 5 χρόνια προετοιμασίας, είναι έτοιμοι να τοποθετήσουν στην αγορά μία νέα ετικέτα με τη πορτογαλική ποικιλία Touriga Nacional.
Παπαδόπουλος Ακης
Παπαδόπουλος Ακης
Το “Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη”, το μεγαλύτερο οινοποιείο στη Δράμα με 2.000 στρέμματα αμπέλια, είναι το μόνο στο νομό που παράγει και αποστάγματα, στη γνωστή σειρά “Ηδωνικό”. Με εξαγωγές σε 23 χώρες, στις οποίες διατίθεται το 50% της παραγωγής, το Κτήμα (DCL), μετά τη δημιουργία της “Οινότρια Γη” στο Καπανδρίτι, προχώρησε το 2014 στη φύτευση νέου αμπελώνα, στο Κατάφυτο, περιοχή πάνω από το Νευροκόπι, ενώ ο Κώστας Λαζαρίδης αποφάσισε και έκανε το πέρασμα και στη τρούφα, καθώς ήδη έχουν φυτευθεί εκτάσεις με “τρουφόδεντρα” σε Αδριανή και Καλή Βρύση, ενώ οι επόμενες φυτεύσεις θα γίνουν στα υψώματα του Κατάφυτου.
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Κώστα Λαζαρίδη οινολόγοι
Κώστα Λαζαρίδη οινολόγοι
Όλοι προχωρούν σε νέες φυτεύσεις, σε πειραματικούς αμπελώνες, σε νέα μονοποικιλιακά και πολυποικιλιακά κρασιά και ο Μπάκης Τσάλκος, επενδύει από το ξεκίνημα της διεθνούς κρίσης, δηλαδή από το 2008, ως σήμερα περί τα 10 εκατ. ευρώ σε αμπελώνες, οινοποιείο και υποδομές. Ο άνθρωπος που είχε δημιουργήσει το “Μαγικό Βουνό” της “Nico Lazaridi”, πιστεύει ότι το κρασί – ερυθρό αλλά και λευκό- θέλει το χρόνο για να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Δουλεύει σε παντρέμματα γαλλικών με ελληνικές ποικιλίες και, ετοιμάζει εκπλήξεις στο χώρο του οινοποιείου, με θυρίδες κρασιών στη κάβα, για τους φίλους του κλάμπ της “Οινογένεσις”, αλλά και wine bar στο χαγιάτι.
Μπάκης Τσάλκος
Μπάκης Τσάλκος
Οι Μανωλεσάκηδες, στο “Γέννημα Ψυχής”, μελετάνε μία νέα premium ετικέτα, ένα νέο ερυθμό κρασί που θέλουν να γίνει το σήμα κατατεθέν του κτήματος. Στο μεταξύ, φυτεύουν νέες ποικιλίες, το Μοσχόμαυρο και το Λημνιό, ενώ πέτυχαν αύξηση των εξαγωγών στο 30%, με στόχο να πιάσουν το 50% σε Αμερική, Καναδά, Ευρώπη αλλά και Κίνα. Μεγάλη αποδοχή πετυχαίνει το ¨χρυσό¨ Exis λευκό, πρωτότυπος συνδυασμός Μαλαγουζιάς με Ασύρτικο, ενώ το ημίγλυκο ροζέ ¨Αnastasia” είναι Νο 1 στις πωλήσεις του Κτήμαος σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Μανωλεσάκη κρασιά
Μανωλεσάκη κρασιά
Το “Κτήμα Παυλίδη”, που έχει κερδίσει αναγνώριση με τη σειρά “Thema”, συνεχίζει να προσθέτει νέες ετικέτες, μονοποικιλιακών κρασιών στη σειρά “Emphasis”, με το “Αηγιωργίτικο” να βγαίνει στην αγορά πριν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, όπως είπε ο Χριστόφορος Παυλίδης, η οινοποιΐα μάλλον θα στραφεί τα επόμενα χρόνια σε νέα πολυποικιλιακά κρασιά, μέσα και από πιθανούς συνδυασμούς ελληνικών και διεθνών ποικιλιών. Στους πειραματικούς αμπελώνες της εταιρείας καλλιεργούνται η Ρομπόλα, η Λημνιώνα, το Μαυροτράγανο και η ισπανική Albarino.
Κτήμα Παυλίδη
Κτήμα Παυλίδη
Στα πιο νέα οινοποιεία της Δράμας, είναι και το “Κτήμα Μιχαηλίδη”, που δημιουργήθηκε από τον Ιορδάνη Μιχαηλίδη, έναν άνθρωπο που δηλώνει αμπελουργός κι’ ο οποίος υποστηρίζει ότι θα παραμείνει πιστός στη μικρή και ποιοτική παραγωγή. Μετά την ολοκλήρωση της σειράς “Πύλη”, ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης έβγαλε το “Κλειδί”, με Μαλαγουζιά και ήδη, αφού κατοχύρωσε την ονομασία “Χρίσμα”, προετοιμάζεται δουλεύοντας πάνω στο Ασύρτικο και το Μαυροτράγανο, να βγάλει στα επόμενα χρόνια δύο ακόμη premium ετικέτες.
Ιορδάνης Μιχαηλίδης
Ιορδάνης Μιχαηλίδης

http://www.voria.gr





Related Posts