Στα νησιά του Αιγαίου ταξιδεύει το γιαούρτι της οικογένειας Μαγγίνα από τα Καλύβια Αττικής



Στα νησιά του Αιγαίου ταξιδεύει το γιαούρτι της οικογένειας Μαγγίνα από τα Καλύβια Αττικής

Ο κ. Παναγιώτης Μαγγίνας μαζί με τον αδελφό του Στέλιο αποτελούν τη δεύτερη γενιά της ομώνυμης επιχείρησης που από το 1958 παρασκευάζει αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι στα Καλύβια Αττικής (σήμερα παρασκευάζουν 17 κωδικούς). Η οικογένεια Μαγγίνα, που στο παρελθόν είχε δικά της ζώα (μέχρι το 1975), προμηθεύεται πλέον το γάλα αποκλειστικά από τους κτηνοτρόφους των Μεσογείων, απορροφώντας περί τους 7-10 τόνους τον μήνα. Ο ΑγροΤύπος επισκέφθηκε τον κ. Μαγγίνα στο εργαστήριό του προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά όλα σχεδόν τα στάδια της εργασίας που στο μεγαλύτεροι ποσοστό γίνονται χειρωνακτικά και με τον παραδοσιακό τρόπο. Το κάθε κεσεδάκι γιαουρτιού γεμίζεται ένα – ένα με τη μαγιά που θα τα πήξει και θα τα κάνει από γάλα, γιαούρτι.

Τα προϊόντα τους, με το διακριτικό όνομα «Καλυβιώτικο», μπορεί κάποιος να τα βρει σε διάφορα σημεία στην Αθήνα ενώ σχετικά πρόσφατα διανέμονται και σε επιλεγμένα καταστήματα των νησιών του Αιγαίου.

Ο Παναγιώτης είναι ένας νέος άνθρωπος που παρά το γεγονός ότι σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με την διακόσμηση επέλεξε τελικά να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση μαζί με τον αδερφό του και από ότι μας είπε όχι μόνο δεν το μετάνιωσε αλλά είναι και ικανοποιημένος. «Στην επιχείρησή μας δουλεύαμε από μικρά παιδιά με τον αδερφό μου. Οπότε είναι κάτι που το γνωρίζαμε και το αγαπούσαμε. Αυτήν τη στιγμή δεν σκέφτομαι να κάνω κάτι άλλο. Την έχω αγαπήσει αυτή την δουλειά», τονίζει στον ΑγροΤύπο.

Οι τιμές στο γάλα και οι συνεργασία με τα νησιά

Από τους κτηνοτρόφους που συνεργάζονται προμηθεύονται γάλα πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό και οι τιμές είναι πάντα προσυμφωνημένες. «Το πρόβειο γάλα πληρώνεται 1 – 1,20 ευρώ το κιλό το αγελαδινό 70 λεπτά το κιλό. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί συνεργάζονται μόνο, μαζί μας και μας παραδίδουν 7 – 10 τόνους το μήνα.

Το μισό γίνεται γιαούρτι και το υπόλοιπο επιδόρπια (ρυζόγαλο, κρέμα κ.α.). Συνολικά έχουμε 17 κωδικούς που πωλούνται, τους οποίους διανέμουμε σε καταστήματα στην Αττική ενώ εδώ και 2,5 χρόνια έχουμε ξεκινήσει την συνεργασία και με κάποια νησιά όπως: η Σύρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κάρπαθος, η Λέρος και η Σίφνος. Η συνεργασίες μας με τα νησιά αυτά ήρθε μετά από την συμμετοχή μας σε εκθέσεις. Η παραγωγή μας είναι αρκετή για αν καλυφθούν αυτές οι ανάγκες διότι δεν έχω μεγάλες αποθήκες σούπερ μάρκετ», μας λέει ο κ. Μαγγίνας.

Το ρυζόγαλο

Η επιχείρηση, σύμφωνα με τον ίδιο, μαζί με την οικογένεια απασχολεί, συνολικά 10 άτομα οι οποίο ασχολούνται με την παραγωγή, τη συσκευασία, αλλά και την παράδωση (οδηγοί) των προϊόντων. «Η παραγωγή των προϊόντων γίνεται 5 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο) ενώ το προϊόν με τη μεγαλύτερη κατανάλωση είναι το ριζόγαλο και φημιζόμαστε γι’ αυτό. Το ριζόγαλο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα, άμυλο, ρύζι και βανίλια. Το ρύζι το προμηθεύομαι από μια ελληνική εταιρεία (την Agrino). Γενικά θέλω να συνεργάζομαι με ελληνικές εταιρείες και τα προϊόντα μου να είναι από ελληνικά και μόνο προϊόντα».

Δύσκολη η ενασχόληση με την κτηνοτροφία

Σε ερώτησή μας σχετικά με το αν η νέα γενιά της επιχείρησης (ο Παναγιώτης και ο Στέλιος) θα σκεφτόταν να ασχοληθεί ξανά και με την κτηνοτροφία όπως παλαιότερα έκανε ο πατέρας τους, ο Παναγιώτης μας απαντά: «το να ασχοληθούμε με την κτηνοτροφία το έχουμε σκεφθεί αλλά είναι κάτι πολύ δύσκολο. Χρειάζεται μεγάλη αφοσίωση στα ζώα και στην δουλειά αυτή. Αν ωστόσο κάποια στιγμή έχουμε πρόβλημα στο να προμηθευτούμε την πρώτη ύλη μας, δηλαδή το γάλα, ίσως το κάνουμε». Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, ο Παναγιώτης παραδέχεται ότι είναι μεγάλος αλλά όπως μας εξηγεί «προσπαθούμε να διαφοροποιηθούμε με την ποιότητά μας και στόχος μας είναι να παράγουμε τα προϊόντα μας με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η ζήτηση ευτυχώς ακόμα και στην κρίση δεν έχει πέσει. Επιλέγουμε όμως καλά σημεία πώλησης. Σημεία δηλαδή που έχουν μεγάλη προσέλευση κόσμου».

Προβλήματα και κόστος

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση της οικογένειας Μαγγίνα, σύμφωνα με τον Παναγιώτη είναι ότι «δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες στην Ελλάδα που να κάνουν συσκευασίες οπότε και δεν υπάρχουν πολλές επιλογές». Αναφερόμενος στο κόστος μας τονίζει ότι αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο έχει να κάνει με την πρώτη ύλη διότι – όπως μας εξηγεί – στην Αττική υπάρχει έλλειψη. «Αν για παράδειγμα η επιχείρησή μας ήταν στη Θεσσαλία τα πράγματα στο κομμάτι αυτό θα ήταν διαφορετικά», σημειώνει.

Σχέδια για το μέλλον

Ένας νέος άνθρωπος θα ήταν αδύνατο να μην έχει και σχέδια για το μέλλον της επιχείρησής του. Ωστόσο, ο 37χρονος σήμερα Παναγιώτης Μαγγίνας προσπαθεί να μένει και προσγειωμένος. «Σχέδια υπάρχουν πολλά όμως δεν είναι μακροπρόθεσμα διότι έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά με ένα ζωντανό προϊόν. Οπότε αυτό που θέλω και για το μέλλον είναι να κάνω την δουλειά αυτή με την ίδια συνέπεια και ποιότητα έτσι ώστε αυτό που παράγουμε να συνεχίσει να αρέσει στον καταναλωτή», μας τονίζει.

Και καταλήγει: «Η επιχείρησή μας είναι μια υγιείς επιχείρηση. Δεν υπάρχουν δανεισμοί και ότι έχουμε δημιουργήσει προέρχεται από δικά μας κεφάλαια και προσωπική δουλειά. Επίσης δεν υπάρχουν επιδοτήσεις από την πολιτεία για εμάς. Είναι πολύπλοκες, χρονοβόρες και κοστοβόρες. Η πολιτεία ωστόσο έπρεπε να στηρίζει της υγιείς μικρές επιχειρήσεις του κλάδου μας».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

http://www.agrotypos.gr





Related Posts