Ο ξηρός καρπός που έφτασε από την Άνω Κυψέλη μέχρι το Λονδίνο



Ο Κώστας Κοντόπουλος, ένας εκ των δύο ιδρυτών της Carpo Hellas, μίλησε στο epixeiro.gr για τον ελληνικό κ αρπό που ταξίδεψε έως και το Ηνωμένο Βασίλειο!

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία της Carpo;

H Carpo Hellas δραστηριοποιείται για 30 χρόνια στον τομέα των ξηρών καρπών και των αποξηραμένων φρούτων. Μέσα στα χρόνια έχει δημιουργήσει μία εξελιγμένη μονάδα παραγωγής με τον πιο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που ελέγχει την πρώτη ύλη, επεξεργάζεται, καβουρδίζει και συσκευάζει πάντα με επεμβάσεις που δεν αλλοιώνουν σε κανένα επίπεδο τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Το 2011 αποφάσισε να στραφεί στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Η αρχή έγινε στο Κολωνάκι για να μετρά σήμερα 4 πρωτοποριακούς χώρους στην Ελλάδα και 2 στην Αγγλία που άλλαξαν καθοριστικά τον χάρτη του είδους σε όλο τον κόσμο, ενώ πριν λίγο καιρό υποδέχτηκε έναν νέο χώρο στην Κηφισιά με κάποιες πρωτοποριακές προσθήκες ακόμη.

Τι το ξεχωριστό προσφέρει η Carpo;

Ό,τι καλύτερο προσφέρει η φύση, αδιαπραγμάτευτης αξίας εξ’ ορισμού– ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μέλι, σοκολάτα και καφέ από μικρούς παραγωγούς που εξασφαλίζουν για εμάς την καλύτερη ποιότητα. Προσφέρει όμως πάνω απ’ όλα, εμπειρία και φιλοξενία όπως την έχουμε ορίσει οι Ελληνες.

Ποιο είναι τα ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Η συνέπεια σε κάθε επαγγελματικό επίπεδο και ο σεβασμός προς όλους.

Τι εμπόδια συναντήσετε στην αρχή και πώς τα ξεπεράσατε;

Το γεγονός ότι τολμήσαμε να ανοίξουμε τον πρώτο μας χώρο στο Κολωνάκι κατά την περίοδο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που συνάντησε η χώρα τα τελευταία χρόνια επέφερε διάφορα θέματα: Καθυστερήσεις, ανασφάλεια, αγωνίες. Όταν όμως είσαι αποφασισμένος, πιστεύεις στο προϊόν σου, στον εαυτό σου και τους ανθρώπους και διατηρείς την ίδια ποιότητα ανεξαρτήτως συνθηκών, θα ανταμειφθείς σίγουρα.

Βάσει ποιας φιλοσοφίας λειτουργεί η εταιρεία σας;

Αντικείμενό μας είναι ο «καρπός», η πεμπτουσία της ζωής και της διατροφής. Η φιλοσοφία μας στηρίζεται στην ουσία και την απλότητα της ίδιας της φύσης που είναι και η έμπνευσή μας. Η αλήθεια στη φύση δεν είναι ποτέ περίπλοκη ή παραπλανητική: είναι σαφής, άμεση, κρυστάλλινη. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς η σχέση με τον άνθρωπο – είτε τον επισκέπτη είτε τον συνεργάτη. Ο σεβασμός απέναντι σε εκείνον που τιμά τον χώρο μας και η αλληλεπίδραση με τους συνεργάτες μας αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της φιλοσοφίας του carpo.

Από ένα μικρό παντοπωλείο στην Άνω Κυψέλη, φτάσατε μέχρι την αγορά του Λονδίνου, με μεγάλη επιτυχία εκεί και πολύ θετικά σχόλια από την εφημερίδα Guardian, το περιοδικό Mayfair αλλά και από Independent, Observer, Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, Time Out ακόμη και από τον διάσημο σεφ Τζέιμι Όλιβερ. Μιλήστε μας για αυτήν την πορεία σας. Πού πιστεύετε οφείλεται η επιτυχία σας;

Για εμάς το carpo δεν ήταν πείραμα, αλλά τρόπος ζωής, πολιτισμός, παιδεία, καθημερινότητα και πέτυχε. Πέτυχε στην Αθήνα και το Λονδίνο σε διαφορετικούς πολιτισμούς, φυλές, ηλικίες. Γιατί η αυθεντικότητα δεν μεταφράζεται και δεν αντιγράφεται.

Βραβευτήκατε επίσης πρόσφατα στα βραβεία ΕΒΕΑ 2017 με το Βραβείο Αναπτυσσόμενης ΜΜΕ. Μιλήστε μας για αυτό.

Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς αυτό το βραβείο. Είναι αποδοχή των προσπαθειών μας αλλά πάνω από όλα ευθύνη για το μέλλον και δέσμευση.

Τι θέλετε να δείτε η Carpo να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Η διαχρονικότητα είναι για εμάς ο πρώτος στόχος. Θα θέλαμε, φυσικά, να έχουμε αναπτυχθεί περαιτέρω, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην χάνουμε, κάθε χρόνο, τίποτα από όσα έχουμε κερδίσει τον προηγούμενο.

Τι σημαίνει για εσάς «Καλός Επιχειρηματίας»;

Όπως ανέφερα και πριν, η συνέπεια και ο σεβασμός είναι το δύο πιο σημαντικά προσόντα ενός επιχειρηματία.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε νέους επιχειρηματίες;

Να τολμήσουν, να ονειρευτούν και να ακολουθήσουν το πάθος τους. Να προσπαθούν να κάνουν όλο και καλύτερα αυτό που κάνουν καλά.

http://www.epixeiro.gr





Related Posts