Ο γίγαντας της Ανατολής αγοράζει τα προϊόντα μας



Στις συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές συναλλαγές της Ελλάδας με την Κίνα, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, αναφέρεται σε εκτενές βίντεο – ρεπορτάζ του το Reuters Buisiness για λογαριασμό των New York Times, με τη δημοσιογράφο Τζέιν Λάνχι Λι να στέκεται ιδιαίτερα στις προσπάθειες προώθησης ελληνικών προϊόντων, αλλά και τουρισμού.

“Τα έξι χρόνια της ύφεσης αποτέλεσαν ένα απότομο ξύπνημα για τους Ελληνες επιχειρηματίες” αναφέρει η δημοσιογράφος και συνεχίζει “οι οποίοι στέφονται σε οικονομίες εκτός Ευρώπης με το μάτι στραμμένο στην Κίνα”. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, με τις συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφει και το άνοιγμα προς τον “γίγαντα” της Ανατολής, όσο και επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων στοχεύουν στην κινεζική αγορά για να διαθέσουν παντώς τύπου προϊόντα.

Εκτός από τις επίσημες συναντήσεις πολιτικών και αξιωματούχων οι Ελληνες στέλνουν συνεχώς αποστολές στην Κίνα για να προσελκύσουν επενδύσεις από τη χώρα, ενώ, ο κλάδος που δείχνει να πρωτοστατεί είναι ο τουρισμός, αλλά και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα όπως λάδι και κρασί.

Το κάλεσμα για επενδύσεις με επανεκκίνηση της οικονομίας που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ναυτιλιακή έκθεση “Ποσειδώνια” ήταν ο πρόδρομος της προσπάθειας για να προσελκύσει επενδυτές. Και φαίνεται πως βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ότι, τουλάχιστον, αφορά το νησί μας. Αυτό φάνηκε από το κλείσιμο της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας που έγινε στο περίπτερο του ΕΟΑΕΝ. Ο Κινέζος επιχειρηματίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μια μελλοντική επίσημη επίσκεψη θα ήταν μια καλή ευκαιρία για εταιρείες της χώρας τους να κάνουν επενδύσεις στη Ζάκυνθο.

Μαζί με τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τα άνοιγμα σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για τον τουρισμό. Πρωτογενής και τριτογενής τομέας της οικονομίας σε πλήρη ανάπτυξη. Φυσικά από αυτή την πίτα σημαντικό μερίδιο δικαιούται και το νησί μας.

Λάδι και Κρασί
Ειδική αναφορά γίνεται σε δύο από τα κλασσικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα που θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Για αυτό μετά από τη μεγάλη κρίση παραγωγοί έρχονται για να εξευρευνήσουν την αγορά. Δεκάδες παραγωγοί λαδιού, που μέχρι τώρα πουλούσαν σε μεγάλες ποσότητες το προϊόν τους σε Ισπανία και Ιταλία, έχουν στραφεί προς την κινεζική αγορά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ελληνικό λάδι είναι υψίστης ποιότητας. Ειδική αναφορά γίνεται και στις εξαγωγές κρασιού οι οποίες συνεχώς αυξάνονται.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
Η ζήτηση για το ζακυνθινό κρασί και λάδι είναι μεγάλη κυρίως στην Κίνα, αφού υπάρχει μια δυναμική αλλά απαιτεί οργάνωση και συντονισμό. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν δυσκολίες, εντούτοις οι παραγωγοί έχουν κάνει άλματα.

Ο Πρόεδρός της Αντώνης Αντίοχος επεσήμανε ότι “Κινέζος επιχειρηματίας που έχει παντρευτεί συμπολίτισσα μας αυξάνει ολοένα και περισσότερο τις παραγγελίες του. Ανάλογη είναι η ζήτηση της σταφίδας και του λαδιού. Πριν μερικές ημέρες βρέθηκε στη Ζάκυνθο συνοδευόμενος από δέκα κινέζους επιχειρηματίες με τους οποίους βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών εξαγωγής περισσότερων ποσοτήτων λαδιού και κρασιού. Ήδη στέλνουμε τρια κοντέινερ λάδι και ανάλογες ποσότητες κρασιού ποικιλίας Αυγουστιάτη, όλα προπληρωμένα. Η ποιότητα των προϊόντων μας είναι εξαιρετική και αυτό έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Συνεχίζουμε μεθοδικά και συντονισμένα”.

Στόχος οι τουρίστες
Η Ελλάδα είναι ονειρικός προορισμός για τους περισσότερους. Την περασμένη χρονιά χιλιάδες Κινέζοι ήρθαν για διακοπές στη χώρα.

Ωστόσο, οι προσπάθειες συνεχίζονται με εταιρίες που επιχειρούν το μεγάλο άνοιγμα προς τα ανατολικά, προσφέροντας υπερπολυτελείς διακοπές σε Κινέζους.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος αναδεικνύεται σε κορυφαίο πρεσβευτή της Ελλάδος στο εξωτερικό, καθώς ηγείται του τομέα Θρησκευτικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες περιηγητές και τουρίστες. Διαθέτει την προσωπικότητα, τον τρόπο επικοινωνίας, τις γνωριμίες παντού, αφού είναι ένας από τους πλέον πολύπειρους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία υπηρέτησε από πολλές καίριες θέσεις.

Παράδειγμα είναι ότι πήγε δύο φορές στην Κίνα, εκεί δεν θα μπορούσε να μιλήσει για Χριστιανισμό, μίλησε όμως για Πολιτισμό και τους είπε ότι έχετε Πολιτισμό χιλιάδων ετών αλλά ελάτε να δείτε και τον δικό μας. Η προσπάθειά του έγκειται στο να φέρει περισσότερο κόσμο στην Ελλάδα, η οποία πέρασε και περνάει μία κρίση και η αύξηση των επισκεπτών βοηθάει πάρα πολύ την ελληνική οικονομία.

Σημαντική συμβολή
Αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι το ενδιαφέρον και η αγάπη των Κινέζων για το νησί μας οφείλεται στις στενές σχέσεις που έχει με την Κίνα, ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Μαρίνος. Πριν από ένα περίπου χρόνο έφερε στη Ζάκυνθο τέσσερις Κυβερνητικούς Αξιωματούχους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τους υπουργούς Εμπορίου MA She, Εξωτερικών ZHANG Bohui, Μεταφορών WEI Ming και Οικονομικών YE Zhao συνοδευόμενους από τον Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Θεμάτων της Κινεζικής Πρεσβείας στην Αθήνα SUN Liwei που προχώρησαν στην “χαρτογράφηση” του νησιού μας.

“Η ανάπτυξη της Κινεζικής εξερχόμενης τουριστικής αγοράς, θα επιφέρει και μία διαφορετικού είδους προσέγγιση στον τρόπο που προορισμοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Οι συνέργειες μεταξύ γειτονικών τουριστικών προορισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους Κινέζων τουριστών. Επομένως, στο πλαίσιο αυτό, το ερώτημα που τίθεται είναι τι πιθανότητες έχει η Ελλάδα, τα Ιόνια και η Ζάκυνθος να λάβει σημαντικό μερίδιο της πίτας και πώς οι νέοι πελάτες αναμένεται να αλλάξουν το τουριστικό προϊόν όπως έχει δομηθεί μέχρι σήμερα; Το ζήτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι αν το νησί μας μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία που του δίνεται” δήλωσε ο κ. Μαρίνος.

Οι Επενδύσεις
Μεγάλη Κινεζική εταιρεία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το αεροδρόμιο της Ζακύνθου, αλλά και για άλλα περιφερειακά αεροδρόμια, στα πλαίσια της αξιοποίησής τους ενόψει αποκρατικοποιήσεων. Οι Κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών από τη ΝΑ Ασία και τη Νότια Αφρική με σκοπό το αεροδρόμιο του νησιού μας να χρησιμοποιηθεί για την διασύνδεση του νότιου Ιονίου με την Ευρώπη. Μετά, λοιπόν, το λιμάνι του Πειραιά, το ενδιαφέρον τους για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση και των περιφερειακών αεροδρομίων, επαναβεβαίωσαν σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών οι επικεφαλής του κινέζικου Shenzhen Airport, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της Κίνας.

Η Κτηματαγορά
Μπορεί το κινεζικό ενδιαφέρον να έχει μείνει ακόμη στα χαρτιά και οι αγοραπωλησίες ακινήτων να μετριούνται στα δάχτυλα, ωστόσο, κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια το Ιόνιο θα γίνει από τους βασικότερους στόχους των επενδυτών της Κίνας. Οπως εξηγούν άνθρωποι που έχουν έρθει σε συζητήσεις με Κινέζους οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν σπίτια στη χώρα μας, μεταξύ των βασικών προορισμών που ερευνούν είναι και τα νησιά. Αναζητούν καλές περιοχές με θέα στη θάλασσα κοντά ή στις παραλίες. Επίσης, θέλουν να πάρουν άδειες παραμονής χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αρχική





Related Posts