Μια οικογενειακή επιχείρηση στην Ελασσόνα παράγει και πουλά «αληθινή» φέτα



Τα Καλύβια Ελασσόνας είναι ένα χωριό σε υψόμετρο 700 μ. στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου κύρια απασχόληση των κατοίκων αποτελεί η κτηνοτροφία. Αποτελεί ιδανική περιοχή για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προβατοτροφικών μονάδων, ενώ ολοένα και αυξάνονται οι παραγωγοί που προχωρούν σε πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής, προωθώντας στην αγορά φέτα από το δικό τους γάλα. Σήμερα πουλάνε τη φέτα στις λαϊκές και σε καταστήματα της Λάρισας και της Κατερίνης, ενώ επόμενος στόχος τους είναι το γιαούρτι.

Μία τέτοια επιχείρηση και, μάλιστα, οικογενειακή, είναι αυτή του Δημήτριου και της Φανής Ψαροφάγη, η οποία τόλμησε και δεν το μετάνιωσε, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και το πρόβλημα της ρευστότητας της αγοράς. Η οικογένεια προχωρά στην παρασκευή τυριού φέτας με την ονομασία «Αληθινό», ενώ ο γιος, Θανάσης, μιλά στην «Ύπαιθρο Χώρα» για τις δυσκολίες που συνάντησαν στο ξεκίνημα, αλλά και για το μεράκι που τους διακρίνει.

Σύμφωνα με τον Θανάση Ψαροφάγη, «στο χωριό μας μεγαλώσαμε, μάθαμε τις παραδόσεις και εδώ πριν από πολλά χρόνια ξεκινήσαμε τη δική μας προβατοτροφική μονάδα. Αγαπήσαμε αυτό που κάναμε, το ψάξαμε, το μελετήσαμε και το αναπτύξαμε. Σήμερα, στον στάβλο μας, εκτρέφουμε περίπου 700 ζώα που καθημερινά μας δίνουν μια ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος και είμαστε περήφανοι τόσο γι’ αυτήν όσο και για τις εγκαταστάσεις μας.

Το 2013, αξιοποιήσαμε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (Επιδότηση 50%) και δημιουργήσαμε το δικό μας τυροκομείο, μέσα σε ένα σύγχρονο κοντέινερ όπου χρησιμοποιούμε γάλα που παράγουν τα δικά μας ζώα και που είναι 100% πρόβειο. Με αγάπη και πάθος αποφασίσαμε να δώσουμε όλοι στην οικογένεια ένα κομμάτι του εαυτού μας, να παράγουμε το δικό μας τυρί, όντας σίγουροι για την ποιότητά του και να το προωθήσουμε στην ελληνική αγορά, χωρίς «μεσολαβητές». Χρόνο με τον χρόνο η αγορά επιβράβευσε αυτή την προσπάθεια, διότι ο καταναλωτής με αυτά που ακούει για τη φέτα την ψάχνει απευθείας στον παραγωγό. Χρειάζεται όμως υπομονή, επιμονή και αγάπη σε αυτό που κάνουμε και φυσικά ατελείωτες ώρες δουλειάς, η οποία όμως αμείβεται. Δηλαδή, αξίζει τον κόπο» .





Related Posts