Μα τι είναι το kale; Τα Rho Foods είναι η ελληνική εταιρεία που έχει την απάντηση



Η αλήθεια είναι ότι πριν μάθω για τα Rho Foods, δεν είχα καμία απολύτως ιδέα τι είναι το kale (ή αλλιώς κέιλ). Γενικότερα είμαι επιφυλακτική απέναντι στη νέα μόδα των super foods ή των διάφορων «εναλλακτικών» τροφών. Επειδή όμως αν κάτι μου αρέσει περισσότερο από όλα, είναι το να δοκιμάζω νέα πράγματα, αποφάσισα να αφήσω τις προκαταλήψεις μου στην άκρη.

Τα Rho Foods δημιουργήθηκαν από την Ίρις Μάλαμα και τον Νίκο Τσαρτσαρή, ως ένα κομμάτι της δικής τους εταιρίας «ΚΑΡΠΗΔΩΝ». Στόχος τους είναι να εκφράσουν και στην πράξη τη φιλοσοφία τους για το πώς πρέπει να είναι αυτά που τρώμε. Και έτσι προέκυψαν τα kale chips, που είναι ουσιαστικά φύλλα λαχανίδας κέιλ, αποξηραμένα, σε τρεις διαφορετικές γεύσεις. Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται στο εργαστήριό τους με πρώτες ύλες που παραλαμβάνουν καθημερινά από Έλληνες παράγωγους.

Η Ίρις Μάλαμα εξήγησε στη HuffPost Greece τι ακριβώς είναι αυτό το περίφημο kale και τι προσφέρει στον οργανισμό μας, ενώ περιγράφει το πώς αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά τα νέα προϊόντα (ευτυχώς λιγότερο επιφυλακτικά από εμένα!).

rho foods

Από ποιους ξεκίνησε το Rho Foods και πότε;
Πριν 3 χρόνια, μαζί με τον Νίκο Τσαρτσαρή, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια μικρή μονάδα μεταποίησης τροφίμων. Μηχανολόγος μηχανικός ο Νίκος, φωτογράφος με σπουδές στο marketing εγώ, χωρίς εμπειρία στο τρόφιμο πέρα της ερασιτεχνικής χορτοφαγικής μαγειρικής. Θέλαμε να μείνουμε στη χώρα μας, να εκμεταλλευτούμε τις γεύσεις της με ένα διαφορετικό τρόπο, με σκοπό να τις προωθήσουμε στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Με αυτή την λογική πέρσι δημιουργήσαμε την εταιρία ΚΑΡΠΗΔΩΝ, (η ηδονή του καρπού). Η Rho Foods είναι ένα κομμάτι αυτής εταιρίας, μέσα από την οποία υλοποιούμε την άποψή μας για το πώς πρέπει να είναι αυτά που τρώμε, φυσικά, φυτικά και όσο το δυνατόν ανεπεξέργαστα.

Πώς προέκυψε η ιδέα πίσω από το Rho Foods;
H Rho Foods είναι μια εταιρία η οποία παρασκευάζει ωμοφαγικά, vegan snacks. Επεξεργαζόμαστε τις πρώτες μας ύλες διαφορετικά από κάθε άλλη εταιρία στην Ελλάδα, αποξηραίνοντας όλα μας τα προϊόντα σε θερμοκρασίες κάτω των 45℃, ώστε να διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αναλλοίωτα. Σαν να τα τρώμε ωμά, εξού και Rho Foods από την αγγλική λέξη raw=ωμό. Ως καταναλωτές, ψάχναμε εναλλακτικές στην καθημερινότητα μας, είδαμε ότι δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για εύκολα, υγιεινά και νόστιμα σνακ και έτσι προέκυψε η ιδέα.

Τι είναι λοιπόν αυτό το περίφημο kale;
Το κέιλ είναι ένα είδος λαχανίδας, εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία. Υπάρχουν αρκετά είδη, μωβ, πράσινο, σγουρό, ίσιο, εμείς χρησιμοποιούμε το σγουρό (curly kale). Στην όψη μοιάζει με τα φύλλα του μπρόκολου, όσο για την γεύση, είναι αρκετά έντονη και θυμίζει λίγο το λάχανο. Είναι μια από τις τροφές με την μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα, όπως και άλλα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ποτάσιο, ασβέστιο, και άλλες ωφέλιμες ουσίες. Στο εξωτερικό, το κέιλ έχει γίνει διατροφική συνήθεια, το χρησιμοποιούν πολύ σε σαλάτες, στην μαγειρική (όπως το σπανάκι), ακόμα και σε πράσινους χυμούς και smoothies.

Πώς «γνωριστήκατε» εσείς με το kale;
Πριν πάρουμε την απόφαση να φτιάξουμε την δική μας επιχείρηση, και οι δυο βρισκόμασταν στο εξωτερικό. Ο Νίκος έμενε στην Αγγλία και εγώ στην Νέα Υόρκη για ένα μικρό διάστημα. Το κέιλ τότε, ήταν πολύ διαδεδομένο στην Αμερική, σαν ένα super green (όπως το έλεγαν), το χρησιμοποιούσαν παντού και την περίοδο που έμενα εκεί, ένα από τα αγαπημένα μου σνακ ήταν τα Kale Chips. Επιστέφοντας, και με την ιδέα της εταιρίας ΚΑΡΠΗΔΩΝ σε εξέλιξη, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στην Ελλάδα το αγαπημένο μας σνακ.

rho foods

Ποια ήταν η ανταπόκριση της αγοράς και των επιχειρηματιών σε ένα προϊόν που στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστό;
Γνωρίζαμε ότι στην αρχή δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να μπούμε στα καταστήματα, μια vegan ελληνική εταιρία με τα Raw Kale Chips… λέξεις τις οποίες οι περισσότεροι δεν γνωρίζαν! Μας βοήθησε αρκετά η εξοικείωση των Ελλήνων με τα χόρτα και τα λαχανικά, η λαχανίδα είναι κάτι που γνωρίζουν, οπότε ένα ακόμα είδος δεν θα ήταν πρόβλημα. Μια από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όμως, είναι με την ξένη λέξη kale – κέιλ, που δίνει την εντύπωση ενός εισαγόμενου προϊόντος.

Παρότι άγνωστο, η ανταπόκριση της αγοράς είναι πολύ θετική. Ύστερα από αρκετή «εκπαίδευση» μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων και συνεχόμενων γευστικών δοκιμών στα καταστήματα, καταφέραμε να γνωρίσουν οι καταναλωτές τα προϊόντα μας. Βλέπουμε ότι ενδιαφέρονται για καινούργιες ιδέες και κυρίως για νόστιμες και υγιεινές τροφές.

Μιλήστε μου για τα προϊόντα Rho Foods. Τι ακριβώς προσφέρετε στους καταναλωτές;
Τον Ιούνιο του 2104 βγήκαμε στην Ελληνική αγορά με τα Raw Kale Chips – vegan cheese. Φύλλα λαχανίδας κέιλ, αποξηραμένα με μια σως από ξηρούς καρπούς, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μηλόξυδο και άλλα 100% φυσικά και φυτικά συστατικά. Μετά από 10 μήνες βρισκόμαστε με άλλες δυο γεύσεις στα Kale Chips, Spiced Up & Curry, και το καινούργιο μας προϊόν, τα Raw Fruit Chips. Πρόκειται για φυσικά αποξηραμένες φέτες ελληνικού βιολογικού μήλου και πορτοκαλιού μαζί με ανανά. Χωρίς προσθήκη ζάχαρης, πλούσια σε βιταμίνη C & πηγή ασβεστίου. Ένα vitamin snack για όλες τις ώρες. Μπορούν να προστεθούν στο τσάι, στα δημητριακά, σε σαλάτες ακόμα και στο κόκκινο κρασί δίνουν φοβερό άρωμα. Μόνο φαντασία χρειάζεται κανείς για υγιεινές δημιουργίες! Με αυτή την σειρά προϊόντων, σκοπός μας είναι να προσφέρουμε εναλλακτικές για εύκολα, υγιεινά και κυρίως ωφέλιμα σνακ.

rho foods

Πώς παρασκευάζονται τα προϊόντα και από ποιους;
Όλα μας τα προϊόντα παρασκευάζονται στο εργαστήριό μας. Καθημερινά παραλαμβάνουμε τις πρώτες μας ύλες από Έλληνες παράγωγους, παρασκευάζουμε τα προϊόντα σε μικρές παρτίδες, όλα χειροποίητα και αποξηραμένα σε θερμοκρασίες κάτω των 45℃ . Αυτό επιτρέπει σε όλα τα ένζυμα, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία να παραμείνουν αναλλοίωτα και εύπεπτα ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως από το σώμα μας.

Ποια είναι σήμερα η σχέση των Ελλήνων με όλες αυτές τις νέες και «εναλλακτικές τροφές;»
Μας αρέσει να βλέπουμε τον κόσμο πιο συνειδητοποιημένο από τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουν να ξέρουν τον τόπο προέλευσης των προϊόντων, τον τρόπο παρασκευής τους και ιδιότητές τους. Δείχνει ότι νοιάζονται για την υγεία τους και το σώμα τους και αυτό είναι θετικό. Θεωρώ ότι είναι είναι ωραίο να προσθέτουμε καινούργιες και υγιεινές τροφές στην διατροφή μας, γίνετε πιο δημιουργική.

rho foods

Ποιο είναι το μέλλον του Rho Foods;
Σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε την σειρά των προϊόντων μας, πάντα με την ίδια φιλοσοφία. Θέλουμε να διαδώσουμε μέσα από την Rho Foods, έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής, πιο φυσικό και υγιεινό. Όσο για το άμεσο μέλλον, διαθέσιμα θα είναι τα Flaxy Crackers, φτιαγμένα από λιναρόσπορο σε διαφορές γεύσεις.

πηγή





Related Posts