Η ελληνική τρούφα και η μοναδικότητα της



Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ζητούσαν επιτακτικά τρούφα από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από την Μυτιλήνη, διότι την θεωρούσαν υψηλής ποιότητας. Από την δεύτερη χιλιετία π.Χ. τα υπόγεια μανιτάρια με τις θεραπευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, ήταν περιζήτητη τροφή. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο οποίος δίνει μία άκρως ποιητική εικόνα, η τρούφα είναι φτιαγμένη από πηλό, ψημένο από τους κεραυνούς.

Στην σύγχρονη εποχή, το επίκεντρο μεταφέρθηκε στην Ιταλία, πρώτον λόγω της ανακαλύψεως της λευκής τρούφας της Άλμπα και της μαύρης τρούφας στο Πιεμόντε, και δεύτερον λόγω του πολύ καλού μάρκετινγκ του προϊόντος. Όμως τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότης στον ελλαδικό χώρο, σχετικώς με τον υπόγειο αυτόν θησαυρό. Εκτός από την άγρια μορφή της που συναντάται σε όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδος, υπάρχει και η καλλιεργήσιμη. Με το ξέσπασμα της κρίσης, όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας επέλεξαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε ως τρουφοκυνηγοί είτε ως παραγωγοί. Ειδικά στην Μακεδονία, συναντάται η καλύτερη ποικιλία, η λευκή. Στην Κρήτη, η μαύρη καλοκαιρινή τρούφα είναι συνδεδεμένη με την τοπική γαστρονομία, και υπάρχει σε τέτοια αφθονία ώστε σε ορισμένα σπίτια την κόβουν στα τέσσερα και την τηγανίζουν

Ας μην απατώμεθα. Η τρούφα είναι ένα ακριβό προϊόν που η τιμή του διακυμαίνεται με χρηματιστηριακούς ρυθμούς, αναλόγως της ζητήσεως και της προσφοράς. Εδώ θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς ενώ η προσφορά εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Χρονιές όπως η περσινή, η τιμή της λευκής τρούφας εκτοξεύθηκε από τις 6-7.000 ευρώ το κιλό, στις 12.000. Ενώ δεν είναι άνευ σημασίας, ότι στο περίφημο φεστιβάλ της Άλμπα, δημοπρατούνται κομμάτια ακόμα και 30 γραμμαρίων, με αγοραστές κατά κύριο λόγο κορυφαίους σεφ, ξοδεύοντας αστρονομικά ποσά.

Η ελληνική τρούφα είναι ανταγωνιστική λόγω της τιμής και της ποιότητός της και γι’ αυτό εξάγεται στην Ευρώπη και την Αμερική. Στην εταιρεία μας, Greek Luxury Products, είμαστε οι μόνοι, μαζί με τους συνεργάτες μας Platis Menoo και Yolenis, που διαθέτουμε τρούφα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.





Related Posts