Αντίδοτο στην κρίση τα ελληνικά προϊόντα



images

Μόνο μέσα από την παραγωγή ελληνικών προϊόντων και από την κατανάλωσή τους θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξη, υποστήριξαν οι ομιλητές σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
ΒΕΘ: Αντίδοτο στην κρίση τα ελληνικά προϊόντα

Ανάχωμα στην ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αποτελέσει η στροφή των καταναλωτών προς τα ελληνικά προϊόντα που διαθέτουν υψηλή ποιότητα. Αυτό τόνισαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές της εκδήλωσης με θέμα ‘Αγοράζεις Ελληνικά;’ που συνδιοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με τον Πολιτιστικό -Πνευματικό Σύλλογο ‘Κοραής’.

Για ελλιπή στήριξη της πολιτείας στα ελληνικά προϊόντα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου ‘Κοραής’, Στράτος Τσίχλας. «Την ώρα που οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από την Ελλάδα και απασχολούν Έλληνες εργαζόμενους, εξορίζουμε από τα ράφια των καταστημάτων τα αμιγώς ελληνικά προϊόντα» σημείωσε ο κ. Τσίχλας.

«Εδώ και χρόνια η πλειονότητα των Ελλήνων έχουν υιοθετήσει την άποψη ότι το «made in EU» αποτελεί συνώνυμο ποιότητας και υπεροχής, ενώ το «made in Greece» παραπέμπει σε φτηνό υποκατάστατο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «γυρνώντας την πλάτη στα ελληνικά προϊόντα, οδηγούμαστε σε ενίσχυση των εισαγωγών μειώνοντας εμμέσως την ελληνική παραγωγή».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ τα οφέλη μιας «made in Greece» έκρηξης μπορούν να συνοψιστούν στο τρίπτυχο:

-Βιωσιμότητα και κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων και συνεπώς δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

-Εξυγίανση του ισοζυγίου πληρωμών μέσω μείωσης των εισαγωγών και αύξησης των εξαγωγών.

-Ανασυγκρότηση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας. Από την Ελλάδα του αποτυχημένου μοντέλου των υπηρεσιών, περνούμε στην Ελλάδα της παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, απαραίτητη είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων με μία συντονισμένη εθνική στρατηγική εξαγωγών. «Με μια στρατηγική που θα βάζει τέλος στη χρονοβόρα διαδικασία του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα, που θα προχωρά δυναμικά σε άρση των εξαγωγικών αντικινήτρων και εμποδίων, αλλά και σε αποδέσμευση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, προς αξιοποίηση των εξαγωγικού τομέα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Την ανάγκη δημιουργίας οικονομίας ποιότητας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκονται τα ελληνικά προϊόντα, υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

«Λόγω του μεγέθους της η χώρα μας δεν μπορεί να αναπτύξει οικονομίες κλίμακας, αλλά ποιότητας που θα εντοπίζεται στην πολυποικιλότητα, στην διαφορετικότητα και στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων» πρόσθεσε ο κ. Ζαρωτιάδης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πετυχημένο, διεθνώς, μοντέλο του συνεργατικού / συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να υιοθετηθεί και από τη χώρα μας.

Στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων, που στη συνέχεια βαπτίζονται ελληνικά έκανε αναφορά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προβολής και Στήριξης των Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών ‘Σάρισα’, Αναστάσιος Χαλκίδης τονίζοντας ότι «μόνο μέσα από την παραγωγή ελληνικών προϊόντων και από την κατανάλωσή τους θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξη».

http://www.euro2day.gr





Related Posts