«Σκληρό» ροκ με τα ελληνικά Π.Ο.Π



Στο «στόχαστρο» ισχυρών οικονομικά κρατών βρίσκονται παραδοσιακά ευρωπαϊκά και ελληνικά προϊόντα με γεωγραφική προέλευση, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, επιδιώκοντας τον νόμιμο σφετερισμό της ονομασίας τους και βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας.

Ενα παγκόσμιο παζάρι -με συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι- βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στην ΕΕ και μια ομάδα εξαιρετικά ισχυρών τρίτων κρατών, με τις ονομασίες προέλευσης των ευρωπαϊκών προϊόντων να αποτελούν το «μήλον της Εριδος».

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία αμφισβήτησαν ευθέως τις προηγούμενες μέρες στην Ινδονησία, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τον χαρακτηρισμό των ευρωπαϊκών και ελληνικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Στην πιο υψηλή ζώνη επικινδυνότητας βρίσκεται η φέτα. Η «ναυαρχίδα» των εθνικών προϊόντων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο νόμιμης αντιγραφής της ονομασίας «φέτα» από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η φέτα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 25 Οκτωβρίου του 2005, η οποία την κατοχύρωσε ως ΠΟΠ, γνώρισε πρωτοφανή άνθηση στις διεθνείς αγορές. Την εντυπωσιακή αυτή άνοδο θέλησαν μέχρι σήμερα να εκμεταλλευτούν διάφορες επιχειρήσεις τρίτων χωρών με υποκατάστατα.

Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων αξιοποιώντας τα κενά στο νομικό πλαίσιο για τη διεθνή κατοχύρωση προϊόντων ΠΟΠ, έχουν οικειοποιηθεί την ονομασία και παραπλανούν συνειδητά το αγοραστικό κοινό. Η απώλεια όμως για την Ελλάδα της αποκλειστικής χρήσης της ονομασίας «φέτα», στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά, δημιουργεί «ρωγμές» στον προστατευτικό κλοιό όλων των προϊόντων ονομασίας προέλευσης και αποτελεί οδηγό για τις επικείμενες συμφωνίες με άλλες χώρες.

Οι εχθροί

ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες αμφισβήτησαν στην Σύνοδο του Παγκοσμίου Εμπορίου τον χαρακτηρισμό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Οι «φίλοι»

Γερμανοί και Ολλανδοί αντάλ­λαξαν τις μειωμένες εισα­γωγές κρέατος από τον Κα­να­δά με τη «νόμιμη» αντιγραφή της φέτας.

Τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά

Η κερκόπορτα άνοιξε με τη φέτα

Ο «ασκός του Αιόλου» για τη χώρα μας και τα ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης φαίνεται πως άνοιξε ήδη με τη μεγάλου διαμετρήματος εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά. Μια συμφωνία την οποία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες με ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ασιατικές χώρες.

Η συμφωνία ναι μεν απαγορεύει τη διακίνηση τυροκομικών προϊόντων από τον Καναδά με την ονομασία φέτα εντός της ΕΕ, ωστόσο στον Καναδά, που αποτελεί προορισμό ελληνικών εξαγωγών, θα επιτρέπεται πλέον η χρήση της ονομασίας από τους νυν Καναδούς παραγωγούς.

Είναι χρακτηριστικό το ρεπορτάζ της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στην Οτάβα, σύμφωνα με το οποίο, μετά τη συμφωνία, οι υφιστάμενες εταιρείες που χρησιμοποιούν τα ονόματα Φέτα, Ασιάγκο, Γκοργκοντζόλα και Μίνστερ θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους διακριτικούς όρους, ενώ μελλοντικοί παραγωγοί θα πρέπει να προσθέσουν λέξεις όπως «τύπου» ή «απομίμηση» για να περιγράψουν τα νέα προϊόντα τους.

Φαίνεται λοιπόν ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι παραγόντων της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ολιστική προσέγγιση της ΕΕ σε τέτοιες συμφωνίες δεν ευνοεί τους μικρούς «παίκτες», όπως η Ελλάδα, χωρίς βαριά βιομηχανικά «χαρτιά».

Δύο μέτρα και σταθμά

Οπως μάλιστα αποκαλύπτει στην «Οικονομία» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε δεσμεύσεις για εισαγωγές καναδικού βόειου και χοιρινού κρέατος εκατοντάδων χιλιάδων τόνων, στην τελική συμφωνία οι ποσότητες εισαγόμενου κρέατος μειώθηκαν σημαντικά προς όφελος βόρειων χωρών της Ευρώπης, της Γερμανίας, της Ολλανδίας κ.λπ., προσφέροντας ως «αντάλλαγμα» τη νόμιμη χρήση της ονομασίας «φέτα». Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που ισχύουν στην ΕΕ έρχεται να επιβεβαιώσει και ένα έγγραφο-δεσμευτική επιστολή του υπουργού Εμπορίου της Σιγκαπούρης προς τον επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ Κομισιόν με ημερομηνία 21-1-2013, όπου συνομολογείται -όπως αναφέρει ο κ. Χουντής- η δυνατότητα ύπαρξης «φέτας» και άλλων προελεύσεων. Στην επιστολή αναφέρεται ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη (ΕΕ – Σιγκαπούρη), συμφωνούν ότι φέτα άλλων προελεύσεων μπορεί να συνυπάρχει στο διηνεκές με την (ελληνική) ΠΟΠ Φέτα της Ε.Ε., ενώ αυτό δεν ισχύει για την παρμεζάνα.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
http://gr.news.yahoo.com





Related Posts