ΣΕΡΓΑΛ: Ένα σερραϊκό success story στη γαλακτοβιομηχανία



Σε εξέλιξη επένδυση 2 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας πτέρυγας γιαούρτης και την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού, με το βλέμμα στις εξαγωγές

Πηγαίνει στο εργοστάσιο στις 5:30 το πρωί και με μια μικρή διακοπή το μεσημέρι επιστρέφει στο σπίτι του ξανά το βράδυ. Άλλωστε, πιστεύει πως η δουλειά είναι υγεία και όταν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις. Ο Αντώνης Μπούρας έχει περάσει μια ολόκληρη ζωή στην σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ΣΕΡΓΑΛ, στην οποία μπήκε το 1995, με σκοπό να της δώσει ένα νέο πρόσωπο. Έκτοτε έχουν υλοποιηθεί στη γαλακτοβιομηχανία επενδύσεις ύψους 12 εκατ.ευρώ, που της χάρισαν ένα διαφορετικό παραγωγικό προφίλ. Αυτή την περίοδο μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη μια καινούρια επένδυση, ύψους 2 εκατ.ευρώ, η οποία αφορά στη δημιουργία νέας πτέρυγας γιαούρτης, αλλά και στην απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού. Μάλιστα, η νέα αυτή επένδυση, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, θα προσθέσει 4 τόνους προϊόντων την ημέρα, ανοίγοντας με «εργαλείο» την αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα και εξαγωγικούς δρόμους για τη σερραϊκή εταιρεία, η οποία έχει στρέψει το βλέμμα της στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η ΣΕΡΓΑΛ, κερδοφόρα, συνεχώς αναπτυσσόμενη και με μηδενικό δανεισμό, διαθέτει σήμερα 30 κωδικούς προϊόντων, μεταξύ των οποίων φρέσκο γάλα, γιαούρτι και βούτυρο, ενώ εντός του 2021 θα προσθέσει άλλους δύο. Δραστηριοποιείται δε στη Βόρεια Ελλάδα, από τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, τη Βέροια, τη Νάουσα και τα Γιαννιτσά, μέχρι την Καβάλα, τη Θάσο, την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Στη μονάδα της, επιφάνειας 2.500 τ.μ., η οποία έχει αναπτυχθεί σε έκταση 10 στρεμμάτων, εισκομίζονται καθημερινά 38 τόνοι γάλακτος, μέσα από τις συνεργασίες που διαθέτει με πάνω από 40 γαλακτοπαραγωγούς κυρίως από τις Σέρρες, αλλά και από τον Σοχό.

Πολύτιμο κεφάλαιό της όμως, όπως λέει στη Voria.gr ο Αντώνης Μπούρας, είναι οι εργαζόμενοί της, που ανέρχονται σήμερα σε 85. «Το κλίμα είναι οικογενειακό. Δεν υπάρχει πληθυντικός μεταξύ μας. Όταν με βλέπουν άλλωστε να έρχομαι πρώτος και να φεύγω τελευταίος καταλαβαίνουν πως είμαι ένας από αυτούς» λέει και θυμάται τα ατελείωτα βράδια που έχει περάσει στην εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια.

Το στοίχημα της ΣΕΡΓΑΛ και η δεύτερη γενιά

Ο Αντώνης Μπούρας δουλεύει από 10 χρονών κι έμαθε να αγαπά τη δουλειά, κάτι που, όπως λέει στη Voria.gr, θέλει να περάσει και στα δυο του παιδιά. Η τριβή του με τον κλάδο του γάλακτος ήρθε μέσα από τη φάρμα που διέθεταν οι γονείς του. Έτσι, όταν η ΣΕΡΓΑΛ -την οποία δημιούργησε η Αγροτική Τράπεζα το 1964 και συμμετείχε στη συνέχεια η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών- τέθηκε σε εκκαθάριση και το 1995 βγήκε προς πώληση, ο Αντώνης Μπούρας είδε μια επιχειρηματική ευκαιρία. Τριάντα οκτώ χρονών τότε είχε μελετήσει πολύ γύρω από την εταιρεία, έκανε την έρευνά του, επισκέφθηκε μέχρι και τα σημεία πώλησης για να δει πού υπήρχε πρόβλημα και αυτό που διαπίστωσε από την πρώτη στιγμή ήταν ότι είχε στα χέρια του ένα καλό προϊόν με πολύ καλό όνομα. Κατάλαβε όμως πως έπρεπε να χτίσει την γαλακτοβιομηχανία και τη φιλοσοφία της από την αρχή.

Η πρώτη μεγάλη επένδυση που άλλαξε τα δεδομένα στη ΣΕΡΓΑΛ και έφερε την αυτοματοποίηση της παραγωγής ήρθε το 2007, ήταν ύψους 8 εκατ.ευρώ και έβαλε την εταιρεία σε μια νέα εποχή. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2015 και με δεδομένη την επιθυμία του επικεφαλής της για συνεχή βελτίωση και εκσυγχρονισμό, υλοποίησε μια ακόμα επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ύψους 1,5 εκατ.ευρώ, ενώ αυτό τον καιρό τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα 2 εκατ.ευρώ στο παραγωγικό κομμάτι της γιαούρτης.

Στη ΣΕΡΓΑΛ όμως έχει μπει και η δεύτερη γενιά της οικογένειας Μπούρα. Η κόρη του Αντώνη Μπούρα με σπουδές οικονομικών και ο γιος του με σπουδές τεχνολόγου τροφίμων, δύο παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στην επιχείρηση και από μαθητές ακόμα βοηθούσαν τον πατέρα τους, ετοιμάζουν την επόμενη μέρα της ΣΕΡΓΑΛ.

«Τον κόσμο δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις. Γνωρίζει το ποιοτικό προϊόν. Η τοπική κοινωνία μάς έχει στηρίξει και μας αγαπά» λέει ο Αντώνης Μπούρας. «Κοιτάζω πίσω και παρά τις δυσκολίες που πέρασα, θεωρώ πως άξιζε πραγματικά τον κόπο. Σήμερα η ΣΕΡΓΑΛ είναι μια σύγχρονη γαλακτοβιομηχανία που προσφέρει στον καταναλωτή προϊόντα 100% ελληνικά, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα» εξηγεί.   {https://www.voria.gr}





Related Posts