Ο πρώτος Ελληνικός σεισμογράφος είναι γεγονός



Όταν πρωτο ήρθα από την Ιαπωνία (που φυσικά δεν θα ερχόμουν αν ήξερα τι θα περνούσα και με τι αναξιοκρατία θα έμπλεκα···) στην Ελλάδα σαν καθηγητής Σεισμολογίας μου είχε κάνει εντύπωση η πολύ υψηλή τιμή των σεισμολογικών οργάνων που αγοράζαμε σαν χώρα.

Έβαλα λοιπόν στόχο να φτιάξω το πρώτο Ελληνικό σεισμογράφο και μάλιστα το όργανο αυτό να μπορεί να σταθεί ισάξια ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.

Μία πρώτη προσπάθεια έκανα όταν ανέλαβα την έδρα της Σεισμολογίας στο Παν/μιο Πατρών όπου σχεδίασα με τους συνεργάτες μου ένα πρώτο όργανο που στεκόταν άνετα στον ανταγωνισμό αλλά ήταν (για όσους καταλαβαίνουν ηλεκτρονικά) 24bit.

Με το που ανέλαβα το Γεωδυναμικό και λόγω των τεράστιων αναγκών που είχαμε σε όργανα εντατικοποίησα τις προσπάθειες και μαζί με τον εξαίρετο ηλεκτρονικό μηχανικό Δημήτρη Διαγουρτά φτιάξαμε τον πρώτο 32bit Ελληνικό σεισμογράφο που σας τον παρουσιάζω.

Πραγματικά αισθάνομαι πολύ περήφανος γιατί σ’ αυτή τη χώρα πραγματικά μπορούμε να κάνουμε θαύματα στην υψηλή τεχνολογία και όχι μόνο στον τουρισμό.

Το όργανο αυτό έχει αξιολογηθεί και έχει βρεθεί ότι είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα στον κόσμο. Η τιμή του είναι το 1/4 !!! Της τιμής που μας πουλάνε διάφοροι εισαγωγείς Γερμανικά και Αμερικανικά όργανα.

Ήδη έχουμε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα στην Ινδία και έχουν εγκριθεί από την κρατική εταιρεία πετρελαίων PanIndia η εγκατάσταση 280 τέτοιων σεισμογράφων. Απλώς καθυστερούμε λόγω COVID-19.





Related Posts