Μatternet: Η πρώτη πτήση αυτόνομου drone είναι για καλό σκοπό και έχει άρωμα ελληνικό



Όλες οι περιοχές του κόσμου ζουν σε μια πολύ δύσκολη εποχή, λόγω covid όπου αποφεύγονται οι περισσότερες επαφές και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε και να εφαρμόζουμε νέες τεχνολογίες οι οποίες ήρθαν για να μείνουν. Μια από αυτές είναι η χρήση των drones ή όπως θα έλεγε και ο Μπαμπινιώτης, “ΣμηΕΑ” δηλαδή Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών)

Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο εδώ και 2 εβδομάδες έχει ξεκινήσει επίσημα η πρώτη δοκιμαστική μεταφορά ιατρικών δειγμάτων από εξειδικευμένα εργαστήρια σε 3 κεντρικά νοσοκομεία με την χρήση ειδικού αυτόνομου drone, εντός του αστικού ιστού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη επαφή των ατόμων που διακινούν αυτά τα προϊόντα όπως μεταφορείς, ιατρικό προσωπικό κτλ και έτσι μειώνεται η πιθανότητα για μετάδοση κάποιου ιού. Επίσης τα δείγματα φτάνουν πολύ πιο γρήγορα στα εργαστήρια και έτσι η διάγνωση γίνεται πιο γρήγορα με αποτέλεσμα και η τυχόν θεραπεία να ξεκινήσει πιο νωρίς με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή.

Η διαδικασία αερομεταφοράς με χρήση drone θα επιτηρείτε από τις τοπικές αρχές, αστυνομία – υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας – πυροσβεστική, ώστε ανα πάσα στιγμή να ελέγξουν και να συνεργαστούν για τυχόν αλλαγή σχεδίων πτήσεως. Επίσης θα γίνει και χρήση UTM λογισμικού (UNMANED TRAFFIC MANAGMENT) για σωστή και ασφαλή διαχείριση του εναέριου χώρου, τόσο για τα drones όσο και για τα υπόλοιπα εναέρια μέσα.

Η υπηρεσία αυτή θα τρέξει για κάποιο χρονικό διάστημα και εντός του 2021 θα υπάρξει μόνιμη χρήση του αυτόνομου συστήματος μεταφοράς ιατρικού υλικού. Η εταιρία drone που έχει αναλάβει όλο το project είναι η εταιρεία Matternet, όπου εδώ και χρόνια ειδικεύεται κυρίως σε Ασία Αφρική και Ελβετία με την μεταφορά υλικού με εξειδικευμένα αυτόνομα drones.

Η ελληνική εταιρεία Μatternet

Η Μatternet ιδρύθηκε από τον Έλληνα Ραπτόπουλο Ανδρέα από την Αθήνα όπου σπούδασε μηχανολογία και αεροναυπηγική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Ο Ανδρέας αρίστευσε, αποφοιτώντας πρώτος στο έτος του και λαμβάνοντας υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές. Μόλις αντιλήφθηκε ότι ήθελε να εφεύρει και να κατασκευάσει κάτι νέο, επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Μηχανική Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο Imperial College, ενώ φοίτησε και στο Royal College of Art. Μετά την αποφοίτησή του, ο Ανδρέας ίδρυσε το Future Acoustic, μια εταιρεία κατασκευής ενός αλγορίθμου και μια συσκευής που μετατρέπει το θόρυβο σε μουσική σε πραγματικό χρόνο, για την οποία τελικά δόθηκε άδεια εκμετάλλευσης σε εταιρείες όπως η Herman Miller και η Sony. Πρόθυμος να ακολουθήσει το πάθος του για την αεροδιαστημική, ο Ανδρέας μετακόμισε στη Silicon Valley και ίδρυσε τη Matternet το 2011 όπου σήμερα είναι ηγέτιδα στο χώρο των αυτόνομων drones.

BVLOS (Beyond Visual Line of Sight)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει γερά θεμέλια για την εμπορική χρήση drones καθώς θα ενεργοποιήσει τον νέο της κανονισμό για ΣΜΗΕΑ από την 1/1/2020 όπου εκεί έχει θεσπίσει τους όρους και τους κανονισμούς ώστε η χρήση BVLOS (Beyond Visual Line of Sight – πέραν της οπτικής επαφής με τον χειριστή drone) να εφαρμοστεί και να αναπτυχθεί ένα νέο σύστημα μεταφοράς προϊόντων και αγαθών σε μεγαλύτερες αποστάσεις μέσω αυτόνομων drones.





Related Posts