Μυτιλήνη: Η σαρδέλα Καλλονής πρώτο θαλασσινό προϊόν ΠΟΠ



Τρία προϊόντα του βορείου Αιγαίου από τα οποία ένα, η σαρδέλα Καλλονής, θα είναι το πρώτο θαλασσινό προϊόν που θα ανήκει στην κατηγορία των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης-Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ), περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο καταχώρησης που συντάσσει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ως προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ καταχωρούνται, εκτός της σαρδέλας Καλλονής, το μέλι Ικαρίας γνωστό ως “Άναμμα” και το μελίχλωρο τυρί Λήμνου.

Επίσης, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προσανατολίζεται και στην επιλογή του “ασπρομύτικου” φασολιού της Λήμνου, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Η σαρδέλλα Καλλονής

Η ‘παπαλίνα’, όπως την αποκαλούν στη Μυτιλήνη, είναι μικρή σε μέγεθος και παχιά. Η σάρκα της έχει υπόλευκο χρώμα – η πελαγίσια σαρδέλα είναι μεγαλύτερη και πιο σκούρα. Η πολύ μεγάλη συμπύκνωση στην γεύση της συγκριτικά με το μέγεθός της οφείλεται στο φυσικό φαινόμενο του ευτροφισμού λόγω της μεγάλης απορροής θρεπτικών συστατικών μέσω των ποταμών και των χειμάρρων που εκβάλουν στον κόλπο Καλλονής που στην συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί με θετικά αποτελέσματα αλλά και στις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ώστε να τον καθιστούν ένα από τα μοναδικά στο είδος τους φυσικά ιχθυοτροφεία παγκοσμίως.

Το ψάρεμά της, σε βάθος έως και 22 μέτρα, αρχίζει αρχές Ιουλίου και διαρκεί ως τον Οκτώβριο. Τον Αύγουστο βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, σε πάχυνση και σε μέγεθος κατάλληλο για να αλιευθεί. Δεν ξεπερνά πάντως τα 12,5 εκατοστά – η πελαγίσια φτάνει έως και τα 20. Αυτός ακριβώς ο μικροκαμωμένος τύπος της σαρδέλας Καλλονής κάνει τους ντόπιους αλιείς να αντιτίθενται στον ισχύοντα κανονισμό της ΕΕ που ορίζει τα 11 εκατοστά ως νόμιμο όριο αλίευσής της.

Περίπου 400 βάρκες και καΐκια βγάζουν καθημερινά έως και 2,5 τόνους εκλεκτής σαρδέλας, ενώ η ετήσια ποσότητα που συγκεντρώνεται ξεπερνά τους 100 τόνους. Σχεδόν όλη αυτή η ψαριά τους καταναλώνεται στη Λέσβο, όπου η σαρδέλα πωλείται από 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό (κατά μέσο όρο) από τα καΐκια ή από 5-6 ευρώ στα τοπικά ιχθυοπωλεία. Στην υπόλοιπη χώρα σαρδέλα Καλλονής δεν φτάνει, κυκλοφορούν μόνο απομιμήσεις της – σαρδέλες άλλων ελληνικών περιοχών. Μυτιληνιοί έμποροι τη στέλνουν, ωστόσο, και στα απέναντι τουρκικά παράλια, όπου επίσης γίνεται ανάρπαστη. Και εκεί, όπως και στη Μυτιλήνη, το ψάρι αυτό μπορεί και να παστωθεί σε βιοτεχνίες παραγωγής αλίπαστων για κονσέρβες ή και κατ’ οίκον σε δοχεία µε χοντρό αλάτι – οι παστές σαρδέλες κυκλοφορούν και χύμα στο εμπόριο





Related Posts