Ελλ. Γαλακτοκομεία Όλυμπος: Εξωστρέφεια και ανοίγματα σε νέα προίόντα



Έμφαση στις εξαγωγές, αλλά κι ανάπτυξη των κλάδων αναψυκτικών και χυμών περιλαμβάνει το πλάνο για το επόμενο διάστημα της εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία, (Όλυμπος) με βάση τα όσα καταγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις για το 2019.

Όπως αναφέρεται, η εταιρία προσβλέπει σε ενδυνάμωση των εξαγωγών και διατήρηση των μεριδίων αγοράς στην Ελλάδα, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη του στην αγορά των αναψυκτικών. Γιαυτό τον Ιούνιο του 2020, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία απέκτησε την εταιρεία αναψυκτικών ΚΛΙΑΦΑ ΑΕ με έδρα τα Τρίκαλα, ενώ μέσω αυτής απέκτησε το 77,88% της εταιρείας εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού ΔΟΥΜΠΙΑ – ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ΑΕ με έδρα στα Δουμπιά Χαλκιδικής.

Ήδη, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Κλιάφας, όπως και ανάλογου μεγέθους στην παραγωγική μονάδα της ΤΥΡΑΣ στα Τρίκαλα. Επίσης προγραμματίζεται μέχρι το 2021 στην Κύπρο η δημιουργία ενός κέντρου διανομών αλλά και μια παραγωγικής μονάδας νέο εργοστάσιο για χαλούμι..

Σημειώνεται ότι ο «Όλυμπος» έχει ισχυρή παρουσία και εργοστάσιο παραγωγής στη Ρουμανία αλλά και παρουσία μέσω θυγατρικών σε άλλες Βαλκανικές χώρες, Μεγάλη τη Σουηδία και την Κεντρική Ευρώπη.

Το 2019 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 372,6 εκατ.ευρώ αυξημένος κατά 9,8%, ενώ οι πωλήσεις στο εξωτερικό άγγιξαν τα 70 εκατ.ευρώ από 56 εκατ.ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικτά κέρδη υποχώρησαν κατά 2,73% στα 75,6 εκατ.ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο ποσό των 49,051 εκατ.ευρώ μειωμένα κατά 9,46%. Στην τελευταία χρήση, το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 20% από 23%,. Τα κέρδη EBITDA επιβαρύνθηκαν τόσο με συναλλαγματικές διαφορές ύψους 1,282 εκατ.ευρώ αλλά και από αυξημένες αποσβέσεις (κατά 1,5 εκατ.ευρώ). Έτσι, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 23,6 εκατ.ευρώ μειωμένα κατά 17,2% και τα μετά φόρων στα 18,6 εκατ.ευρώ μειωμένα κατά 15,54%.

Πέρα από τα προαναφερθέντα η ένταση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά με συνεχείς προσφορές σε προϊόντα όπως το γιαούρτι ή η φέτα μπορεί να δώσουν εξηγήσεις στη μείωση του περιθωρίου κέρδους.

Πάντως η εταιρία Ελληνικά Γαλακτοκομεία είναι στην κορυφή του κλάδου στην Ελλάδα. Ακολουθούν με κριτήριο το τζίρο, η ΔΕΛΤΑ με πωλήσεις το 2019 στα 285 εκατ. ευρώ, η ΜΕΒΓΑΛ με 113 εκατ. ευρώ και η ΦΑΓΕ Ελλάδας με 129,4 εκατ. ευρώ (η FAGE International εμφάνισε πέρυσι πωλήσεις 494,3 εκατ. δολ.).

Σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ο «Όλυμπος» σε επίπεδο Ομίλου, αυτές ανήλθαν στο επίπεδο των € 132,5 εκατ.ευρώ από 151,80 εκατ.ευρώ το 2018. Σημειώνεται ότι οι μακροπρόθεσμες αυτές δανειακές υποχρεώσεις του 2019 ;φορούν ομολογιακό δάνειο που σύναψε η εταιρεία με το οποίο αναδιάρθρωσε σημαντικό μέρος του δανεισμού της. Με αυτό θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της επόμενης πενταετίας. Σημειώνεται δε ότι η εταιρεία μέσα στο 2020 η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση 2 ισόποσων κοινών ομολογιακών δανείων με τις τράπεζες ALPHA BANK και EUROBANK αξίας 10 εκατ.ευρώ έκαστο με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. {Πηγή: Reporter.gr}





Related Posts