Σάββας Σαββάκης: Ο εμπνευστής ενός επαναστατικού κινητήρα αυτοκινήτων



images

Eλληνικός κινητήρας αυτοκινήτου που μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο και να κυκλοφορήσει στους δρόμους τα επόμενα χρόνια; Δεν είναι ουτοπία αλλά ένα σχέδιο που θα γίνει πραγματικότητα. Εμπνευστής της ιδέας είναι ο Σάββας Σαββάκης, ο οποίος αφού παραιτήθηκε από την πολυεθνική εταιρεία στην οποία εργαζόταν αφοσιώθηκε στην έρευνά του: την κατασκευή μιας «επαναστατικής» μηχανής εσωτερικής καύσης η οποία επιτρέπει την παραγωγή της ίδιας ισχύος με πολύ μικρότερο βάρος και όγκο, αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση.

Η πατέντα της εφεύρεσης έχει ήδη κατοχυρωθεί σε 14 χώρες, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία της Φεράρι, όπως και το φημισμένο MIT έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμβάλλουν στην κατασκευή του πρωτότυπου του κινητήρα.

Η επιχειρηματική ιδέα του Σάββα Σαββάκη, που απευθύνεται σε μια αγορά εκατοντάδων δισ. ευρώ, ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη, λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το οποίο προσφέρει η εταιρεία Pfizer Hellas, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πρώτου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Επιχειρηματικότητα στην Πράξη» που υλοποιείται από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στην εκδήλωση, συνολικά οκτώ συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανέπτυξαν τις επιχειρηματικές τους οι οποίες, εκτός από τον τομέα της Μηχανικής, αφορούν στην Εκπαίδευση, την Ιατρική, τις Μεταφορές, τον Πολιτισμό, αλλά και καταναλωτικά αγαθά. Τα επιχειρηματικά σχέδια υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση σε πενταμελή επιστημονική επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή Οικονομικής των Επιχειρήσεων και των Αγορών ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτη Αλεξάκη. Την υψηλότερη βαθμολογία -43,20 με άριστα το 50- συγκέντρωσε ο κ. Σάββας Σαββάκης, ο οποίος και ανακηρύχθηκε νικητής του χρηματικού επάθλου.

<<Όταν ξεκίνησα το πρόγραμμα ήμουν ένα άτομο με μια πατέντα. Τώρα μαζί με τους καθηγητές και τους συμφοιτητές μου είμαστε όλοι μια ομάδα. Τα 3.000 ευρώ δεν είναι τίποτα μπροστά στα οφέλη που αποκόμισα από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Σαββάκης, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Τη σημασία του προγράμματος τόνισε και ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, διευθυντής του τμήματος Ογκολογίας της Pfizer Hellas, κάνοντας λόγο για «μια αναγεννητική υπενθύμιση ότι υπάρχει και αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα του ανήσυχου πνεύματος».

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι αναπληρωτής πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Χρηματοοικονομικής κ. Νικόλαος Μυλωνάς. Η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε μέσα από μια συζήτηση που είχε πριν από δύο χρόνια με συνάδελφο στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών ο οποίος του έθεσε τοερώτημα: και εμείς ως πανεπιστήμιο τι κάνουμε σε αυτή την κρίση που περνά η χώρα;

«Όταν η κοινωνία συνταράσσεσαι οφείλουμε όλοι να βάλουμε τον οβολό μας για να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους νέους να τους βοηθήσουμε να υλοποιήσουν τα όνειρά τους», τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μυλωνάς.

Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος. <<Με το πρόγραμμα «Η Επιχειρηματικότητα στην Πράξη» το ΕΚΠΑ απέδειξε ότι το τρίπτυχο: πανεπιστήμιο, κοινωνία, επιχειρήσεις, μπορεί να λειτουργήσει και να συνεισφέρει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας>>, τόνισε ο πρύτανης.

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στο οξύτατο πρόβλημα της μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, λέγοντας: «Στενοχωριόμαστε διότι το 30% των πτυχιούχων από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συνεχίζουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Ξέρετε ποιό είναι το κράτος που απορροφά την πλειονότητα των Ελλήνων πτυχιούχων; Αυτό που θεωρεί ότι εργαζόμαστε πολύ λίγο, η Γερμανία…».





Related Posts