Προτού καν αλωνιστεί έφυγε η ήμερη κάνναβη που έβγαλε η ορεινή Αρκαδία



Χωρίς προβλήµατα εξελίχτηκαν οι θερισµοί ήµερης κάνναβης στην Κάψια Αρκαδίας το περασµένο Σάββατο, αλλά και στον ακριτικό Έβρο, που έκανε πρεµιέρα λίγες ηµέρες νωρίτερα. Οι συντελεστές του σχήµατος το «Καννάβι», στο οποίο µετέχουν 7 επιχειρήσεις του κλάδου, µεταξύ αυτών και ο Αργύρης Μουντζούρης, ιδιοκτήτης kannabishop, ήταν όλοι στο χωράφι της Μαντίνειας, λίγο πριν την Τρίπολη, από νωρίς το πρωί, για το θερισµό των πανύψηλων (έφτασαν και τα 3,5 µέτρα) φυτών.

Αρχικά, τα µάζεψαν, κόβοντας τις κορφές τους, για να τα αφήσουν προσωρινά, πάνω σε πανιά, στην άκρη του χωραφιού. Εν συνεχεία, τα µετέφεραν σε κοντινή αποθήκη, για την περαιτέρω επεξεργασία τους, µε πολύ προσοχή, ώστε να µην υπάρχει απώλεια σπόρων. «Όλη η διαδικασία κρίθηκε φέτος σκόπιµο να γίνει χειρωνακτικά και όχι µε αλωνιστική σιταριού, όπως πέρσι στη Βοιωτία, για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια σπόρων», µας είπε o Αργύρης Μουντζούρης, εξηγώντας ωστόσο ότι «οι νέες µηχανές, που χρησιµοποιούνται για θερισµό µεγάλων εκτάσεων κάνναβης στην ΕΕ είναι τόσο εξελιγµένες, ώστε να µην χάνεται ο σπόρος, κατά το µάζεµα».

Πιο πρώιµη η παραγωγή στον Έβρο

Οι αγρότες που έσπειραν βιοµηχανική κάνναβη για πρώτη φορά φέτος στο βόρειο Έβρο, είχαν την ευκαιρία να δοκιµάσουν τις καλλιεργητικές µεθόδους που άκουγαν και διάβαζαν, επί του πρακτέου και να αξιολογήσουν µε πραγµατικά δεδοµένα, αν πρόκειται για συµφέρουσα επιλογή, από άποψη τεχνικο-οικονοµική. «Ήταν µια δοκιµαστική χρονιά και από ό,τι είδαµε είναι µια καλλιέργεια που αφήνει υποσχέσεις, αλλά θέλει δουλειά και προσοχή», εξήγησε µιλώντας στην Agrenda ο Ευάγγελος ∆έδογλου, γεωπόνος στη ∆ΑΟΚ Τυχερού κι εκ των πρώτων καλλιεργητών. «Χρησιµοποιήσαµε την φιλανδική ποικιλία Finola και κάναµε τη σπορά γύρω στις 10 Μαΐου, µε µηχανή για σπορά τεύτλων.

Η διάταξη της φύτευσης ήταν 50 εκατοστά ανά γραµµή και 12 εκατοστά επί της γραµµής και χρειάστηκαν περί τα 600-700 γραµµάρια σπόρου το στρέµµα. Ο βιολογικός κύκλος του φυτού κράτησε γύρω στις 90 µε 100 ηµέρες, καθώς το αλώνι τελείωσε λίγο πριν από τα µέσα Αυγούστου», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «διαπιστώσαµε ότι το φυτό δεν αγαπά ιδιαίτερα τη ζέστη και εκτιµούµε πως µπορεί να σπαρθεί πιο νωρίς, στις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα πιστεύουµε ότι και η φύτευση µπορεί να γίνει πιο πυκνή και αντί για 12 εκατοστά απόσταση, επί της ίδιας γραµµής, να πάµε στα 6 εκατοστά».

Πάταγο στην αγορά κάνει ήδη η γραβιέρα κάνναβης

Σκέψεις για περαιτέρω επεξεργασία και από την «Θεογένης» Στην Κάψια βρέθηκαν, εκτός από τους αγρότες και εκπρόσωποι του επιχειρηµατικού κόσµου που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα παράγωγα της ήµερης κάνναβης.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα, ο ∆ηµήτρης Καµπάκης µε την σύζυγό του, ιδιοκτήτες γνωστού τυροπωλείου στον Πειραιά, που ενδιαφέρθηκαν να απορροφήσουν κάνναβη, για να την χρησιµοποιήσουν ως πρόσθετο συστατικό σε τυροκοµικά προϊόντα. Οι συγκεκριµένοι επιχειρηµατίες λάνσαραν φέτος µε το brand «Τσέλιγκας», σε περιορισµένες ποσότητες την γραβιέρα κάνναβης, την οποία όµως φιλοδοξούν να βγάλουν σε µαζικότερη παραγωγή, στην συνέχεια, αφού υπάρχει τεράστιο καταναλωτικό ενδιαφέρον. Στο κανναβοχώραφο βρέθηκε επίσης ο Μπάµπης Ανανιάδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Mystic Pizza»-εκ των παλιότερων «µυηµένων» στον χώρο του προϊόντος- που διαθέτει πίτσα από αλεύρι κανναβόσπορου και άλλα διατροφικά προϊόντα συμμετέχοντας στο δίκτυο «Καννάβι».

Επίσης, ο Αλέξανδρος ∆εληστάθης, από τον «Πράσινο Πλανήτη», εταιρεία-µέλος στο «Καννάβι», που εισάγει προϊόντα, κατασκευασµένα από ανακυκλωµένα υλικά ή προέρχονται από την επαναχρησιµοποίηση παλαιών/χρησιµοποιηµένων υλικών. «Καλλιεργήσαµε φέτος για τις ταξιανθίες και λιγότερο το σπόρο», εξήγησε µιλώντας στην Agrenda η Κρίστα Παππά, βιολόγος στο επάγγελµα και συνεργάτης του δικτύου που έσπειρε κάνναβη στην Αρκαδία, τονίζοντας παράλληλα, ότι «τα παράγωγα θα πάνε για τσάι, τρόφιµα, συµπλήρωµα διατροφής σε συνεργασία µε εταιρεία του χώρου και στο πανεπιστήµιο Αθηνών για µελέτη ως προς την περιεκτικότητα κανναβιδοειδών».

Σε αναµονή για φαρµακευτική

Αυξάνει το ενδιαφέρον για τη φαρµακευτική χρήση της, αλλά όπως λέει ο σύµβουλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης ∆ηµάκης στην Agrenda, για την ώρα στον τοµέα αυτό υπάρχει ένα νοµικό θέµα δύσκολου χαρακτήρα που έχει σχέση µε το µονοπώλιο των φαρµακευτικών προϊόντων.

Το υφιστάµενο ενδιαφέρον µπορεί να κάνει άλµατα, τονίζει ο ίδιος σε περίπτωση που κατασκευαστεί µια µονάδα επεξεργασίας, η οποία θα µπορεί να εγγυηθεί την απορρόφηση της παραγωγής, διότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μάλιστα ο κ. ∆ηµάκης παραδέχθηκε πως έχει εκδηλωθεί και προς το υπουργείο, σχετικό επιχειρηµατικό ενδιαφέρον από ελληνικά και ξένα κεφάλαια, τα οποία διερευνούν τη δυνατότητα να στήσουν µια τέτοια µονάδα σε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχέδια ΚοινΣεπ

Σκέψεις για περαιτέρω επεξεργασία της κάνναβης, έχει και η ΚοινΣεπ «Θεογένης». Σύµφωνα µε το Σπύρο ∆εδόγλου, µέσα στο Νοέµβριο η ΚοινΣεπ θα έχει στα χέρια της τα πορίσµατα µελέτης, µε στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες δηµιουργίας µιας µονάδας πρώτης επεξεργασίας του φυτού, για παράδειγµα ως κλωστική ίνα ή ως χαρτόµαζα. Πέραν αυτού, η ΚοινΣεπ «Θεογένης» µετέχει και σε ένα κοινοπρακτικό σχήµα, µαζί µε το ΚΑΠΕ, τον ΕΛΓΟ, τα τµήµατα των Γεωπονικών Σχολών της Ορεστιάδας και του Βόλου, καθώς και δύο επιχειρήσεις, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, µε σχετικό αντικείµενο, που έχει υποβάλλει αίτηµα στο πρόγραµµα «Ερευνώ – Καινοτοµώ».

Κείμενο: Αλέξανδρου Μπίκα και Λεωνίδα Λίαμη. http://www.agronews.gr





Related Posts