Μία ελληνική startup καινοτομεί διεθνώς στον αγροδιατροφικό τομέα



Πώς σώζεται η αγροτική παραγωγή; Την απάντηση έχει η ​Centaur Analytics, μία ελληνική startup επιχείρηση που ξεκίνησε μόλις τρία χρόνια πριν από τον Βόλο, τώρα εδρεύει στη Silicon Valley και έχει φέρει επανάσταση στον αγροδιατροφικό τομέα με τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων.

Ο Σωτήρης Μπαντάς, ο Βασίλης Σωτηρούδας και ο Διογένης Δεβλέτογλου ίδρυσαν το 2014 στον Βόλο την Centaur Analytics, με στόχο να καινοτομήσουν στον αγροδιατροφικό τομέα. Σήμερα, η εταιρεία εδρεύει στο Λος Άντζελες. Για το ταξίδι από τη Μαγνησία μέχρι την Καλιφόρνια χρειάστηκαν δύο χρόνια.

Η ελληνική startup στον αγροτικό τομέα του Internet Of Thing (IoT) και συγκεκριμένα της Αγροτικής Τεχνολογίας (AgTech), χρηματοδοτήθηκε ταυτόχρονα από το ισραηλινό επενδυτικό κεφάλαιο Our Crowd First του Yori Nelke, το Piraeus Jeremie Tech Catalyst Fund (επενδυτικό fund που έχει δημιουργήσει η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας Jeremie) και την Xponential Works του οραματιστή των τεχνολογιών εκθετικής εξέλιξης Avi Reichental, ο οποίος και έχει τη θέση του προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της Centaur Analytics. Η εταιρεία χάρη στην τεχνολογική της πρωτοπορία άλλαξε τα δεδομένα στην παρακολούθηση και την προστασία της παραγωγής μετά τη συγκομιδή.

Όπως αναφέρει στο Capital.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της Centaur Analytics, Σωτήρης Μπαντάς, η Centaur Analytics είναι μία καινοτόμα ελληνική εταιρεία που έφερε την επανάσταση στον αγροδιατροφικό τομέα με τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων. Και με σημαντικό όφελος, καθώς η σκάρτη παραγωγή υπολογίζεται σε 1 τρισ. δολ. σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Centaur Analytics περιορίζοντας τις ζημιές από τη σκάρτη παραγωγή πέτυχε την αύξηση της απόδοσης κάθε σοδειάς. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα του προϊόντος μέχρι να πάρει τον δρόμο της πώλησης, προς όφελος του παραγωγού και των βιομηχανιών, καθώς απομακρύνεται ο κίνδυνος καταστροφής της σοδειάς.

Τί ακριβώς πέτυχε η ελληνική startup;

Όπως εξηγεί ο κ. Μπαντάς, αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας τοποθετούνται μέσα στα σιλό, τα κοντέϊνερς, τους αποθηκευτικούς χώρους. Οι αισθητήρες, που είναι αποθηκευμένοι σε ζωτικά προϊόντα, είναι μετρητές της υγρασίας, της θερμοκρασίας και των αερίων. Παρακολουθούν τη σοδειά από τη στιγμή της αποθήκευσης μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο ράφι. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουν δυο πράγματα:

Πρώτον, πρόληψη και πρόβλεψη αλλοιώσεων. Η υψηλή υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίας αλλοιώνουν το προϊόν. Με τον εντοπισμό επικίνδυνων συνθηκών, ο παραγωγός ή ο επιχειρηματίας αποτρέπει την αλλοίωση, καθώς επαναφέρει τις ιδανικές συνθήκες συντήρησης του προϊόντος.

Δεύτερον, αποτροπή προσβολής από έντομα. Στα σιλό και στα φορτηγά οι απεντομώσεις γίνονται με συγκεκριμένα αέρια. Οι αισθητήρες μετρούν την ποσότητα των αερίων απεντόμωσης. Ο παραγωγός/επιχειρηματίας γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσα αέρια, πότε και για πόσο χρονικό διάστημα (σ.σ. διάρκειας το πολύ μιας εβδομάδας) θα απελευθερώσει μέσα στο χώρο αποθήκευσης. Ειδικά για την αέρια φωσφίνη, το πλέον δεδομένο εντομοκτόνο για αποθηκευμένα προϊόντα και βιομηχανικούς χώρους, οι αισθητήρες παρακολουθούν τη συγκέντρωσή της, αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο και με ασφάλεια για τον άνθρωπο. Ενέργειες που μέχρι σήμερα γίνονταν κατά προσέγγιση και οδηγούσαν στην αλλοίωση και την καταστροφή του προϊόντος”.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπαντάς, οι ειδικοί αισθητήρες αναπνέουν, τραβούν αέρια από το χώρο αποθήκευσης του προϊόντος και αναλύουν την ποιότητά του. Στη συνέχεια, η καινοτόμος τεχνολογική πλατφόρμα χρησιμοποιεί υπολογιστική νέφους. Δηλαδή, το λεγόμενο cloud ή πληροφορίες software που βρίσκονται σε υπολογιστές, προσβάσιμες από οποιονδήποτε προσωπικό υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή. Η διαδικασία διαρκεί μέχρι τη στιγμή που το προϊόν θα φτάσει στο ράφι.

Και πώς φτάνει η υπηρεσία αυτή στον παραγωγό/επιχειρηματία;

“Ο παραγωγός/επιχειρηματίας, χρήστης της σύγχρονης τεχνολογίας της Centaur Analytics, μέσω της πλατφόρμας της, έχει διαθέσιμα όλα τα δεδομένα, όπου κι αν βρίσκεται και ανά πάσα στιγμή στην οθόνη του υπολογιστή ή του tablet ή του κινητού του. Λαμβάνει τα επείγοντα μηνύματα με τις πληροφορίες για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα προϊόντα και την ανάγκη τροποποίησης των συνθηκών αποθήκευσης.

Οι χρήστες του συστήματος δεν μπορούν πλέον να ζήσουν χωρίς αυτό. Πριν οι μέθοδοι ελέγχου ήταν απαρχαιωμένες. Οι παραγωγοί κινούνταν στο σκοτάδι. Με το σύστημα είναι σαν να τους ανοίξαμε το φως και βλέπουν”, λέει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Centaur Analytics, κ. Σωτήρης Μπαντάς.

Η καινοτόμος –σε διεθνές επίπεδο- πλατφόρμα έχει άμεση συνάρτηση με την αειφορία και τη βιώσιμη γεωργία αυξάνοντας την απόδοση της κάθε σοδειάς. Επιδίωξη των ιδρυτών της είναι να αποτελέσουν τον leader της τεχνολογίας AgTech για όλη την αλυσίδα αξίας από το χωράφι ως το ράφι, όπως εξηγεί ο κ. Μπαντάς σημειώνοντας: “Οι στόχοι που θέτουμε είναι πολύ υψηλοί, καθώς και η αξία που απελευθερώνουμε – περί το 1 τρισ. δολ. ετησίως σε απώλεια αγροτικών αγαθών – είναι ένα τεράστιο μέγεθος”.

Η πλέον εξελιγμένη υπηρεσία της Centaur Analytics στον αγροδιατροφικό τομέα προσφέρεται σήμερα σε αλευροβιομηχανίες, στο εμπόριο σιτηρών, δημητριακών, ρυζιού, βαμβακιού, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, στο εμπόριο και τη μεταφορά καπνού. Εκτός από 10 εταιρείες –πελάτες στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει πελάτες σε Γερμανία, Ολλανδία και Λίβανο.

capital.gr





Related Posts