Καθαρά τα πιστοποιημένα ελληνικά βιολογικά προϊόντα



Και όμως, τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι βιολογικά. Σε ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΟ (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός) «Δήμητρα» σε βιολογικά φυτικά προϊόντα που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές, μόνο σε δύο δείγματα εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ακόμα και σε αυτά, τα φυτοφάρμακα βρίσκονταν κάτω από τα όρια, αλλά -σύμφωνα με τη νομοθεσία- τα βιολογικά προϊόντα απαγορεύεται να έχουν υπολείμματα.

images


Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2014 ελήφθησαν δείγματα 28 προϊόντων φυτικής προέλευσης βιολογικής γεωργίας (μήλα, πορτοκάλια, ρόδια, κυδώνια, γκρέιπ-φρουτ, πατάτες, μπρόκολο, τομάτες, πιπεριές, σπανάκι, κρεμμύδια ξερά, πράσινες ελιές, μελιτζάνες, μαρούλι). Οι αναλύσεις των δειγμάτων έγιναν από το διαπιστευμένο Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, προκειμένου να εξετασθούν για την εύρεση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για 353 ουσίες.

«Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση διαπιστώσαμε ότι από το σύνολο των εξετασθέντων δειγμάτων μόνο σε δύο δείγματα (πατάτα και μπρόκολο) ανιχνεύθηκε η παρουσία ενός και δύο φυτοφαρμάκων αντίστοιχα», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Σέρκος Χαρουτουνιάν. Τα δύο αυτά προϊόντα δεν είχαν υψηλές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων, αλλά δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται βιολογικά.

Οι έλεγχοι των ελληνικών βιολογικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά πραγματοποιούνται από 15 ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της διαδικασίας καλλιέργειας
βιολογικών προϊόντων και οι οποίοι παρέχουν και τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Οι οργανισμοί αυτοί οφείλουν να εξετάζουν τουλάχιστον το 5% των βιολογικών προϊόντων που παράγουν – διακινούν οι πελάτες τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και, σε περίπτωση που ανακαλύψουν πρόβλημα, πρέπει να διαγράφουν από τις λίστες τους τον παραβάτη.

Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» με τη σειρά του έχει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης και επίβλεψης των οργανισμών αυτών, πρέπει με λίγα λόγια να ελέγχει ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους και άρα τα προϊόντα που φτάνουν στην αγορά είναι πραγματικά αυτό που ισχυρίζονται οι ετικέτες τους. Ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια ο οργανισμός δεν είχε πραγματοποιήσει ελέγχους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κυκλοφορούν φήμες για το ότι εταιρείες πιστοποίησης κάνουν τα στραβά μάτια στους παραβάτες -που προφανώς είναι πελάτες τους και άρα δεν θέλουν να τους χάσουν-, χωρίς όμως να υπάρχουν δεδομένα.

Οι έλεγχοι του ΕΛΓΟ αποτελούν μια επιπλέον «πιστοποίηση» της αξιοπιστίας των ελληνικών βιολογικών προϊόντων. Ο κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν τονίζει ότι οι έλεγχοι στα βιολογικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά θα πραγματοποιούνται κάθε μήνα και τα αποτελέσματά τους θα δημοσιοποιούνται έτσι ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Οι έλεγχοι σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται άμεσα.

πηγή





Related Posts