Η Ελλάδα χάνει τη μάχη του λαδιού στις ΗΠΑ



Την πλάτη όχι μόνο των Ιταλών και των Ισπανών, που κρατούν τα σκήπτρα στις εξαγωγές ελαιολάδου παγκοσμίως, αλλά ακόμη και των Αργεντινών, των Τυνήσιων και των Μαροκινών, «βλέπουν» οι Έλληνες εξαγωγείς ελαιολάδου στις ΗΠΑ.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως και από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ να έχουν σχεδόν τετραπλασιασθεί σε όγκο, ωστόσο το ελληνικό ελαιόλαδο χάνει τη μάχη του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα το μερίδιό του τις τελευταίες δύο δεκαετίες να παραμένει επί της ουσίας στάσιμο στα επίπεδα του 1,56%.

Σύμφωνα με το euro2day, το 1990 η Ελλάδα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ελαιολάδου σε όγκο στις ΗΠΑ αρκετά πιο πίσω πάντως από την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ πλέον είναι ο 7ος προμηθευτής ελαιολάδου στις ΗΠΑ (στοιχεία 2012) μετά την Τυνησία, το Μαρόκο, την Αργεντινή και την Χιλή.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η Ελλάδα υπολείπεται σε ποσότητα της Χιλής, η οποία μέχρι το 2000 δεν εξήγαγε καθόλου ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, ενώ το Μαρόκο και η Αργεντινή μέχρι το 2000 εξήγαγαν αμελητέες ποσότητες.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι ΗΠΑ είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος σε όγκο καταναλωτής ελαιολάδου παγκοσμίως, πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, και ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας, μετά την Ιταλία.

Συγκεκριμένα από το 1990 έως σήμερα οι εισαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να καταναλώνουν το 9% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Το ποσοστό αυτό βέβαια παραμένει μικρό συγκρινόμενο με την Ιταλία (21%) και την Ισπανία (19%), ξεπερνάει όμως τους Έλληνες που ενώ έχουν την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση, τους αναλογεί μόλις το 7% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Πάντως σε όρους αξίας εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση, αλλά με νούμερα σαφώς μικρότερα από τις τρεις πρώτες χώρες. Από το 2000 έως το 2008, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αλλά από το 2008 έως το 2012 σημειώνονται μικρές αυξομειώσεις, όπως αναφέρεται σε report του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας για την αγορά ελαιολάδου και ελιών στις ΗΠΑ.

Συγκρίνοντας το σύνολο της αξίας των εισαγωγών ελαιολάδου, οι τρεις πρώτες χώρες (Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία) κατέχουν συνολικά το συντριπτικό ποσοστό του 85,57% του συνόλου της αξίας, ενώ στην Ελλάδα αναλογεί ποσοστό 1,97% του συνόλου.

Σε όρους μοναδιαίας αξίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, που σημαίνει ότι είναι η ακριβότερη μεταξύ των χωρών που εξάγουν ελαιόλαδο στις ΗΠΑ (αξία μετρήσιμη σε δολάρια ανά μετρικό τόνο). Οι διακυμάνσεις στην κατηγορία αυτή δεν είναι μεγάλες, τουλάχιστον για τις τρεις πρώτες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία και Χιλή).

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, οι προκλήσεις στην αγορά ελαιολάδου στις ΗΠΑ είναι τεράστιες, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος και τα επίπεδα κατανάλωσης του πληθυσμού της χώρας. Επισημαίνει πάντως ότι παραμένουν τα δυο κυριότερα μειονεκτήματα του ελληνικού συστήματος παραγωγής ελαιολάδου, που είναι το υψηλό κόστος, εξαιτίας της έλλειψης οικονομιών κλίμακας, και η απουσία διαφοροποίησης.

exedra.gr





Related Posts