Αυγοτάραχο Trikalinos: To ελληνικό χαβιάρι



Το αυγοτάραχο είναι εφάμιλλο με το χαβιάρι και αποτελεί ένα από τα πιο εκλεκτά εδέσματα. Η διατροφική αξία του οποίου έχει αναγνωριστεί αιώνες πριν. Μάλιστα, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στη Φόνισσα, αναφέρει πως η Φραγκογιαννού προσπάθησε να δωροδοκήσει τους ενόρκους, στη δίκη του γιου της με διάφορα εκλεκτά είδη, μεταξύ των οποίων και το αυγοτάραχο.

Μία επιχείρηση παραγωγής αυγοτάραχου είναι η ελληνική εταιρεία Trikalinos που εδρεύει στην Αθήνα. Εκεί, συναντήσαμε τον κ. Ζαφείρη Τρικαλινό, ιδιοκτήτη της επιχείρησης και μιλήσαμε για την παρασκευή του ελληνικού αυγοτάραχου, το μυστικό της επιτυχίας, τις δυσκολίες της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, τις βραβεύσεις του συγκεκριμένου προϊόντος, τις εξαγωγές μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου και το όραμά του για το μέλλον.

Η επιχείρηση παραγωγής αυγοτάραχου Trikalinos ξεκίνησε το 1856 στο Αιτωλικό. Όπως μας είπε ο κος Ζαφείρης Τρικαλινός: “Την επιχείρηση την ξεκίνησε ο προπάππους μου, Γιώργος Τρικαλινός. Στη συνέχεια την ανέλαβε ο παππούς μου, Ζαφείρης Τρικαλινός και ακολούθησε ο πατέρας μου με τη μητέρα μου. Εγώ αποτελώ την τέταρτη γενιά και τώρα εκπαιδεύουμε και την πέμπτη, με σκοπό να αναλάβει τη συνέχεια της επιχείρησης“.

Πώς όμως ξεκίνησε ο Γιώργος Τρικαλινός να ασχολείται με το αυγοτάραχο; “Στο Αιτωλικό και στο Μεσολόγγι το αυγοτάραχο ήταν γνωστό πολλά χρόνια πριν. Στο Αιτωλικό συγκεκριμένα, υπήρχαν πάρα πολλά πλοιάρια που ταξιδεύουν σε πολλά μέρη και ψάρευαν Κέφαλους. Επομένως, ήταν λογικό ο προπάππους μου να ασχοληθεί με το προϊόν αυτό” μας είπε ο κος Τρικαλινός.

Το αυγοτάραχο Trikalinos προέρχεται από Κέφαλους που αλιεύονται από το Ιόνιο. “Στόχος μας είναι να παίρνουμε την καλύτερη πρώτη ύλη, προκειμένου να εξασφαλίζουμε ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας“, δήλωσε ο κος Τρικαλινός. Και συνέχισε λέγοντας “Αυτό που κάνουμε στην επιχείρηση είναι να παίρνουμε τα αυγά από τους Κέφαλους και να τα περιβάλλουμε με φυσικό κερί μέλισσας, έτσι ώστε να διατηρούνται ανέπαφες η γεύση και η θρεπτική αξία τους σε όλη τη διάρκεια ζωής τους. Με τον τρόπο αυτό καταφέραμε να μειώσουμε το ποσοστό περιεκτικότητάς τους σε αλάτι στο 1%“.

Η επιχείρηση Trikalinos ασχολείται τόσο με την παραγωγή αυγοτάραχου όσο και με τη συσκευασία και την εμπορία του. “Με δικά μας κεφάλαια, φτιάξαμε το πρώτο συσκευαστήριο αυγοτάραχου στη χώρα. Όπως καταλαβαίνετε, επειδή δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα και δεν λάβαμε κάποια κρατική βοήθεια, το φτιάξαμε σιγά σιγά“, μας επισήμανε ο κος Τρικαλινός.

Αυτή τη στιγμή, η επιχείρηση αριθμεί 8 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων, όπως είναι το αυγοτάραχο, το μελίχλωρο αυγοτάραχο και το τριμμένο αυγοτάραχο, το φυσικό αλάτι, η αφρίνα, ο γάβρος μαρινάτος, η μαρινάτη σαρδέλα και η συσκευασία δώρου. Ενώ, ένα ακόμα καινοτόμο προϊόν πρόκειται να προστεθεί στη λίστα των προϊόντων Trikalinos. Όπως μας ανέφερε ο κος Τρικαλινός “Σε συνεργασία με μία γαλλική εταιρεία δημιουργήσαμε το αυγοτάραχο με χαβιάρι. Για το οποίο έχουμε κατοχυρώσει πατέντα. Τον Γενάρη του 2015 διεκδικήσαμε με το συγκεκριμένο προϊόν βραβείο καινοτομίας στη Γαλλία“.

Όμως ο δρόμος για την επιτυχία δεν ήταν εύκολος για τον κ. Τρικαλινό, γιατί όπως υποστηρίζει τα εμπόδια που πρέπει να προσπερνάει καθημερινά είναι πολλά. “H χώρα μας έχει αρκετές αδυναμίες. Για παράδειγμα, μία εταιρεία ανταγωνιστική που βρίσκεται στο εξωτερικό παίρνει δάνεια με 2-3% επιτόκιο, ενώ εμείς δανειζόμαστε με τόκο 10%. Επιπλέον, οι μεταφορές μας για το εξωτερικό επιβαρύνονται με φόρο 23%, σε αντίθεση με άλλες χώρες στις οποίες οι εταιρείες επιδοτούνται για τις εξαγωγές τους. Ακόμα, εμείς όταν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μία έκθεση που γίνεται στο εξωτερικό πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας. Σε πολλές χώρες οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος σε μία έκθεση πηγαίνουν με έξοδα του κράτους.

Με λίγα λόγια, εμείς για να πάμε σε μία έκθεση πρέπει να περιμένουμε 2 χρόνια, προκειμένου να μαζέψουμε τα χρήματα που απαιτούνται, ενώ οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό μπορούν να συμμετέχουν σε δυο και σε τρεις εκθέσεις τον χρόνο“.

Συνταγή επιτυχίας για τον κ. Τρικαλινό είναι τόσο οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς, να αγαπάς αυτό που κάνεις, να καινοτομείς και να μην αντιγράφεις. Όμως και το να έχεις καλούς συνεργάτες είναι και αυτό μία πολύ σημαντική βοήθεια για να φτάσεις στην επιτυχία. Σήμερα, στην επιχείρηση Trikalinos απασχολούνται δέκα άτομα, καθώς και ορισμένοι εξωτερικοί συνεργάτες.

Στην προσπάθειά του να διερευνήσει τη θρεπτική αξία του αυγοτάραχου ο κος Τρικαλινός χρηματοδότησε έρευνες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και στη Φαρμακευτική Σχολή της Αθήνας. Πολλά στοιχεία από αυτά έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα συνέδρια ανά τον κόσμο. “Αν είχαμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης, προκειμένου να επεκτείνουμε περισσότερο την έρευνα, θα ήμασταν σε καλύτερη θέση“, τόνισε.

Τα βραβεία που έχει κερδίσει η επιχείρηση όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί είναι πολλά. “Έχουμε πάρει αρκετά βραβεία γεύσης και συσκευασίας. Τα βραβεία μας δίνουν μία ηθική ικανοποίηση και μας βοηθάνε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω“, πρόσθεσε ο κος Τρικαλινός. “Φέτος βγήκαν τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο και το νούμερο ένα είναι ο El Celler de Can Roca στην Ισπανία. Ένα πιάτο που τους βοήθησε να κερδίσουν την πρώτη θέση περιέχει δικό μας προϊόν.

Όμως και τον Οκτώβριο του 2014 η συσκευασία δώρου μας κέρδισε το χάλκινο βραβείο στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Το πρώτο βραβείο το πήρε το Evian και το δεύτερο το πήρε η Absolute, αντιλαμβάνεστε λοιπόν για τι ανταγωνισμό μιλάμε“.

Τα προϊόντα Trikalinos βρίσκονται σε μεγάλα καταστήματα εμπορίας τροφίμων σε όλη τη χώρα, σε καταστήματα ντελικατέσεν και στα Duty Free των αεροδρομίων. Ενώ, στο εξωτερικό μπορεί κανείς να τα γευτεί σε εστιατόρια στη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Αμερική, αλλά και να τα προμηθευτεί από καταστήματα που βρίσκονται στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Αμερική και τη Σιγκαπούρη.

Ο κος Τρικαλινός δεν παρέλειψε να μας εκφράσει και τα μελλοντικά του σχέδια. “Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε βγάλει ορισμένα νέα καινοτόμα προϊόντα, με τα οποία θα ακουστεί πολύ το όνομα της χώρας μας στο εξωτερικό. Όμως σε λίγο θα αναλάβει την επιχείρηση η πέμπτη γενιά η οποία θα κληθεί να εκπληρώσει τα δικά της οράματα σε ό,τι αφορά την επιχείρηση Trikalinos“.





Related Posts