Αίτημα να γίνει ΠΟΠ το ελληνικό γιαούρτι

Η δυνατότητα υποβολής αίτησης για τη καταχώρηση ελληνικής γιαούρτης ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) καλύπτοντας την παραγωγή σε επίπεδο επικράτειας, εξετάστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Μόσχου Κορασίδη και εκπροσώπων των διευθύνσεων Βιολογικής Γεωργίας και Ζωικής Παραγωγής καθώς και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία να ετοιμάσει σχετική εισήγηση με σκοπό την ενημέρωση ενδιαφερόμενων για την κατάθεση εκ μέρους τους αίτησης – φακέλου στην διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας, η οποία εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα διαβιβάσει σχετικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε η ελληνική γιαούρτη να αποκτήσει στο μέλλον πιστοποίηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προστατευθεί η ονομασία από σφετερισμούς-απομιμήσεις.

«Η φήμη του ελληνικού γιαουρτιού, ενός παραδοσιακού προϊόντος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έχει προ πολλού ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τη συμβολή του σε μια ισορροπημένη διατροφή. Χρέος μας, λοιπόν, είναι να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες έτσι ώστε η προστιθέμενη αξία αυτού του προϊόντος, που πρέπει να παράγεται σύμφωνα με την ελληνική παράδοση και αποκλειστικά από ελληνικό γάλα, να μένει στον τόπο μας», δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος.

«Όπως διαπίστωσα», πρόσθεσε, «κατά την επικοινωνία μου με αγροτικούς συνεταιρισμούς, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλούς παραγωγούς. Αυτό το ενδιαφέρον για την παραγωγή ενός ποιοτικού ελληνικού προϊόντος με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ, με προστιθέμενη αξία και εξαγωγική δυναμική, θα το στηρίξουμε στο υπουργείο. Στόχος μας είναι να προβάλουμε και να προωθήσουμε στην τεράστια αγορά της ΕΕ το ελληνικό γιαούρτι».

http://www.nooz.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This Post